NCERT solutions for Class 7 Science Nutrition in animals

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT solutions for Class 7 Science Nutrition in animals book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 7 Science chapter wise NCERT solution for Science Book all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Science Nutrition in animals Download as PDF

NCERT solutions for Class 7 Science Nutrition in animals

NCERT Class 7 Social Science Chapter wise Solutions

  1. Nutrition in Plants
  2. Nutrition in Animals
  3. Fibre To Fabric
  4. Heat
  5. Acids Bases And Salts
  6. Physical And Chemical Changes
  7. Climate
  8. Winds Storms And Cyclones
  9. Soil
  10. Respiration In Organisms
  11. Transportation in Animals And Plants
  12. Reproduction In Plants
  13. Motion And Time
  14. Electric Current And Its Effects
  15. Light
  16. Water
  17. Forests: Our Lifeline
  18. Waste Water Story

NCERT solutions for Class 7 Science Nutrition in animals

Class–VII (CHAPTER-02)
NUTRITION IN ANIMALS
Question1. Fill in the blanks:

(a) The main steps of digestion in humans are ———–, ———-, ———-, ———- and ———.

(b) The largest gland in the human body is ————-.

(c) The stomach releases hydrochloric acid and ———— juice which act on food.

(d) The inner wall of the small intestine has many finger-like outgrowths called—–.

(e) Amoeba digests its food in the ————–.

Answer:

Fill in the blanks:

(a) The main steps of digestion in humans are ingestion, digestion, absorption, assimilation and egestion.

(b) The largest gland in the human body is liver.

(c) The stomach releases hydrochloric acid and gastric juice which act on food.

(d) The inner wall of the small intestine has many finger-like outgrowths called villi.

(e) Amoeba digests its food in the food vacuole.


Question2. Mark ‘T’ if the statement is true and “F” if it is false.

(a) Digestion of starch starts in the stomach. (T/F)

(b) The tongue helps in mixing food with saliva. (T/F)

(c) The gall bladder temporally stores bile. (T/F)

(d) The ruminants bring back swallowed grass into their mouth and chew it for some time. (T/F)

Answer:

(a) F

(b) T

(c) T

(d) T


NCERT solutions for Class 7 Science Nutrition in animals

Question 3.Tick ( ) mark the correct answers in each of the following:

(a) Fat is completely digested in the

(i) Stomach

(ii) mouth

(iii) Small intestine

(iv) large intestine.

Answer:

(a) (iii) small intestine.

(b) (iv) large intestine.


Question 4.Match the item of Column I with those given in Column II.
Column IColumn II
Food ComponentsProduct of digestion
CarbohydratesFatty acids and glycerol
ProteinsSugar
FatsAmino Acids

Answer:

Food componentsproduct of digestion

Carbohydrates – Sugar

Proteins – Amino Acids

Fats – Fatty acids and glycerol


Question5. What are villi? What is their location and function?

Answer:

The inner wall of the small intestine have thousands of finger-like outgrowths. These are called villi. Villi are located in the small intestine. The villi increase the surface area for absorption of the digested food. Each villus has a network of thin and small blood vessels close to its surface. The surface of the villi absorbs the digested food materials.


NCERT solutions for Class 7 Science Nutrition in animals

Question6. Where is the bile produced? Which component of the food does it digest?

Answer:

Bile is produced by liver and is stored in gall bladder. Bile juice digests fat.


Question7. Name the carbohydrate that can be digested by ruminants but not the humanbeings. Give the reason also.

Answer:

Cellulose can be digested by ruminants but not by human beings. The human being do notproduce cellulose digesting enzyme.


NCERT solutions for Class 7 Science Nutrition in animals

Question8. Name the type of carbohydrate that can be digested by ruminants but not byhumans. Give the reason also.

Answer:

Cellulose is a type of carbohydrate that can be digested by ruminants but not by humans.Ruminants have a large sac-like structure called rumen which is present in between thesmall intestine and large intestine. The cellulose is digested here by the action of certainbacteria which are not present in humans.


Question 9. Why do we get instant energy from glucose?

Answer:

Glucose is the simplest form of carbohydrate which can be broken easily to give energy. So,glucose is called instant energizer.


NCERT solutions for Class 7 Science Nutrition in animals

Question 10. Which part of the digestive canal is involved in :

(i) Absorption of food ————.

(ii) Chewing of food ————-.

(iii) Killing of Bacteria ———-.

(iv) Complete digestion of food ———–.

(v) Formation of faeces ———–.

Answer:

(i) small intestine

(ii) buccal cavity

(iii) stomach

(iv) small intestine

(v) large intestine


Question11. Write one similarity and one difference between the nutrition in amoeba andhuman beings.

Answer:

Similarity: Both amoeba and human use digestive juices to digest food.

Difference: Human needs to chew food, whereas in amoeba, there is no chewing.


NCERT solutions for Class 7 Science Nutrition in animals

Question 12. Match the items of Column I with suitable items in Column II.
Column IColumn II
(a) Salivary gland(i) Bile juice secretion
(b) Stomach(ii) Storage of undigested food
(c) Liver(iii) Saliva secretion
(d) Rectum(iv) Acid release
(e) Small intestine(v) Digestion is completed
(f) Large intestine(vi) Absorption of water
(vii) Release of faeces.

Answer:

(a) (iii)

(b) (iv)


Question13. Label fig. 2.2 of the digestive system.

Answer:


NCERT solutions for Class 7 Science Nutrition in animals

Question14. Can we survive only on raw, leafy vegetables/grass? Discuss.

Answer:

No, because to live alive a healthy life we need a complete balance of all nutrients. Rawgreen vegetables may have cellulose which cannot be digested by us. So, only green leafyvegetables will not solve the purpose.

NCERT solutions for Class 7 Science

NCERT Solutions Class 7 Science PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 7 Science includes text book solutions for CBSE Class 7 Science have total 18 chapters. 7 Science NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Science class 7 solutions PDF and Social Science ncert class 7 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Class 7

To download NCERT Solutions for class 7 Social Science, Computer Science, Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




1 thought on “NCERT solutions for Class 7 Science Nutrition in animals”

Leave a Comment