NCERT solutions for Class 7 Science Heat

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT solutions for Class 7 Science Heat book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 7 Science chapter wise NCERT solution for Science Book all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Science Heat Download as PDF

NCERT solutions for Class 7 Science Heat

NCERT Class 7 Social Science Chapter wise Solutions

  1. Nutrition in Plants
  2. Nutrition in Animals
  3. Fibre To Fabric
  4. Heat
  5. Acids Bases And Salts
  6. Physical And Chemical Changes
  7. Climate
  8. Winds Storms And Cyclones
  9. Soil
  10. Respiration In Organisms
  11. Transportation in Animals And Plants
  12. Reproduction In Plants
  13. Motion And Time
  14. Electric Current And Its Effects
  15. Light
  16. Water
  17. Forests: Our Lifeline
  18. Waste Water Story

NCERT solutions for Class 7 Science Heat

Class–VII (CHAPTER-04)
HEAT
Question 1.State similarities and differences between the laboratory thermometer and theclinical thermometer.

Answer:

Similarities- Both use mercury and both measure temperature.

Differences – The clinical thermometer have kink to prevent the falling of temperature itselfbut laboratory thermometer, kink is absent. The range of laboratory thermometer is veryhigh in comparison of clinical thermometer.


Question 2.Give two examples each of conductors and insulators of heat.

Answer:

ConductorsInsulators
SteelWood
CopperPlastic

NCERT solutions for Class 7 Science Heat

Question 3.Fill in the blanks:

(a) The hotness of an object is determined by its —————–.

(b) Temperature of boiling water cannot be measured by a ————— thermometer.

(c) Temperature is measured in degree ————.

(d) No medium is required for transfer of heat by the process of ———.

(e) A cold steel spoon is dipped in a cup of hot milk. It transfers heat to its other end by the process of —————.

(f) Clothes of ————- colours absorbs heat better than clothes of light colours.

Answer:

(a) The hotness of an object is determined by its temperature.

(b) Temperature of boiling water cannot be measured by a clinical thermometer.

(c) Temperature is measured in degree Celsius.

(d) No medium is required for transfer of heat by the process of radiation.

(e) A cold steel spoon is dipped in a cup of hot milk. It transfers heat to its other end by the process of conduction.

(f) Clothes of black colours absorb heat better than clothes of light colours.


NCERT solutions for Class 7 Science Heat

Question 4.Match the following:
(i) Land breeze blows during(a) summer
(ii) Sea breeze blows during(b) winter
(iii) Dark coloured clothes are

Preferred during

(c) day
(iv) Lightcoloured clothes are

Preferred during

(d) night

Answer:

(i) (d)

(ii) (c)

(iii) (b)

(iv) (a)


Question 5.Discuss why wearing more layers of clothing during winter keeps us warmerthan wearing just one thick piece of clothing?

Answer:

If there is more than one layer of clothes, air would be trapped in between them. Air is apoor conductor of heat. This increases the insulation and thus becomes more comfort to us.


NCERT solutions for Class 7 Science Heat

Question 6. Look at Fig. 4.2. Mark where the heat is being transferred by conduction, byconvection and by radiation.

Answer:


Question 7. In places of hot climate, it is advised that the outer walls of houses be paintedwhite. Explain.

Answer:

Objects with white surface reflect more heat and absorbs less. So, less heat from outsidewould enter the house.


NCERT solutions for Class 7 Science Heat

Question 8.One litre of water at 300C is mixed with one litres of water at 500C . Thetemperature of the mixture will be

(a) 800C

(b) More than 500C

(c) 200C

(d) Between 300C and 500C

Answer:

(d) between 300C.


Question 9.An iron ball at 400C is dropped in a mug containing water at 400C the heat will

(a) Flow from iron ball to water.

(b) Not flow from iron ball to water or from water to iron ball.

(c) Flow from water to iron ball.

(d) Increase the temperature of both.

Answer:

(b) Not flow from iron ball to water or from water to iron ball.


NCERT solutions for Class 7 Science Heat

Question 10.A wooden spoon is dipped in a cup of ice cream. Its other end

(a) becomes cold by the process of conduction.

(b) becomes cold by the process of convection.

(c) becomes cold by the process of radiation.

(d) does not become cold.

Answer:

(d) does not become cold.


Question 11.Stainless steel pans are usually provided with copper bottoms. The reason forthis could be that

(a) Copper bottom makes the pan more durable.

(b) Such pans appear colourful.

(c) Copper is better conductor of heat than the stainless steel.

(d) copper is a better conductor of heat than the stainless steel.

Answer:

(c) Copper is better conductor of heat than the stainless steel.

NCERT solutions for Class 7 Science

NCERT Solutions Class 7 Science PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 7 Science includes text book solutions for CBSE Class 7 Science have total 18 chapters. 7 Science NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Science class 7 solutions PDF and Social Science ncert class 7 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Class 7

To download NCERT Solutions for class 7 Social Science, Computer Science, Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




Leave a Comment