NCERT Solutions for Class 6 Science Water

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 6 Science Water book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 6 Science chapter wise NCERT solution for Science Book all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Science  Water Download as PDF

NCERT Solutions for Class 6 Science Water

NCERT Class 6 Science Chapter wise Solutions

  • Chapter 1 – Food Where Does It Come From
  • Chapter 2 – Components of Food
  • Chapter 3 – Fibre to Fabric
  • Chapter 4 – Sorting Materials Into Group
  • Chapter 5 – Separation of Substances
  • Chapter 6 – Changes Around Us
  • Chapter 7 – Getting to Know Plants
  • Chapter 8 – Body Movements
  • Chapter 9 – The Living Organisms and Their Surroundings
  • Chapter 10 – Motion and Measurement of Distances
  • Chapter 11 – Light Shadows and Reflection
  • Chapter 12 – Electricity and Circuits
  • Chapter 13 – Fun with Magnets
  • Chapter 14 – Water
  • Chapter 15 – Air around Us
  • Chapter 16 – Garbage In Garbage Out

NCERT Solutions for Class 6 Science Water

Class–VI
(CHAPTER-14)
WATER
Question 1.Fill up the blanks in the following:

(a)The process of changing or water into its vapour is called —————-.

(b)The process of changing water vapour into water is called ————–.

(c)No rainfall for a year or more may lead to—————- in that region.

(d)Excessive rains may cause ———.

Answer: Fill up the blanks in the following:

(a)The process of changing or water into its vapour is called evaporation.

(b)The process of changing water vapour into water is called condensation.

(c)No rainfall for a year or more may lead to drought in that region.

(d)Excessive rains may cause drought.


NCERT Solutions for Class 6 Science Water

Question 2.State for each of the following whether it is due to evaporation or condensation:

(a)Water drops appear on the outer surface of a glass containing cold water.

(b)Steam rising from wet clothes while they are ironed.

(c)Fog appearing on a cold winter morning.

(d)Blackboard dries up after wiping it.

(e)Steam rising from a hot girdle when water is sprinkled on it.

Answer: (a) Condensation.

(b) Evaporation

(c) Condensation

(d) Evaporation

(e) Evaporation


NCERT Solutions for Class 6 Science Water

Question 3.Which of the following statements are “true”?

(a)Water vapour is present in air only during the monsoon.

(b)Water evaporates into air from oceans, rivers and lakes but not form soil.

(c)The process of water changing into its vapour is called evaporation.

(d)The evaporation of water takes place only in sunlight.

(e)Water vapour condenses to form tiny water droplets of water in the upper layers of air where it is cooler.

Answer: (a) =F, (b) =F, (c) =T, (d) =F, (e) =T.


NCERT Solutions for Class 6 Science Water

Question 4.Suppose you want to dry your school uniform quickly. Would spreading it near an anghiti or heater help? If yes how?

Answer: Spreading it near heater or anghiti will help because due to more heat around, evaporation will be faster.


Question 5.Take out a cooled bottle of water from refrigerator and keep it on a table. After some time you notice a puddle of water around it. Why?

Answer: The cold surface of cooled air around it, and the water vapour of the air condenses on the surface of the bottle.


NCERT Solutions for Class 6 Science Water

Question 6.To clean their spectacles, people often breathe out on glasses to make them wet. Explain why the glasses become wet?

Answer: The moist air coming out form mouth condenses on glasses to make glasses wet.


Question 7.How are clouds formed?

Answer: The process of condensation plays an important role in formation of cloud. As water vapour goes higher from the surface of the earth, it gets cooler. When the air moves up, it gets cooler and cooler. At sufficient heights the air becomes so cool that the water vapour present in it condenses to form tiny water droplets. It is these tiny droplets that remain floating in air and appear to us as clouds.


NCERT Solutions for Class 6 Science Water

Question 8. When does a drought occur?

Answer: If it does not rain for one or two years, the soil continuous to lose water by evaporation and transpiration. Since, it is not being brought back by rain, the soil becomes dry. The level of water in ponds and wells of the region goes down and some of them may even dry up. The ground water may also become scare. This may lead to drought.

NCERT solutions for Class 6 Science

NCERT Solutions Class 6 Science PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 6 Science includes text book solutions for CBSE Class 6 Science have total 16 chapters. 6 Science NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Science class 6 solutions PDF and Social Science ncert class 6 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Class 6

To download NCERT Solutions for class 6 Social Science, Computer Science, Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




2 thoughts on “NCERT Solutions for Class 6 Science Water”

  1. In the water chapter exercise the answer of 1 question d option is incorrect the correct answer is flood

Leave a Comment