16. Find a G.P. for which sum of the first two terms is
and the fifth term is 4 times the third term.
Ans. Let
be the first term and
be the common ratio of given G.P.
Given:

……..(i)
And






Putting
in eq. (i), we get


Therefore, required G.P. is 
Putting
in eq. (i), we get


Therefore, required G.P. is 
17. If the 4th, 10th and 16th terms of a G.P. are
and
respectively. Prove that
are in G.P.
Ans. Let
be the first term and
be the common ratio of given G.P.


……….(i)


……….(i)


……….(i)
From eq. (ii), 





[From eq. (i) and (iii)]
are in G.P.
18. Find the sum to
terms of the sequences 8, 88, 888, 8888, ……
Ans. Here





= 
= 
19. Find the sum of the product of the corresponding terms of the sequences 2, 4, 16, 32 and 128, 32, 8, 2,
Ans. Multiplying the corresponding terms of the given sequences 2, 4, 16, 32 and 128, 32, 8, 2, 


are in G.P.
Here
and 
when 

= 

= 496
20. Show that the products of the corresponding terms of the sequences
and 
form a G.P. and find the common ratio.
Ans. Multiplying the corresponding terms of the given sequences, we have

are in G.P.
Here First term =
and common ratio = 
21. Find four numbers forming a geometric progression in which the third term is greater than the first term by 9 and the second term is greater than by 4th by 18.
Ans. Let the four numbers in G.P. be 
and 
Now,
……….(i)
And



……….(ii)
Dividing eq. (ii) by eq. (i), we have



Putting value of
in eq. (i), we get






Therefore, the required numbers are 
22. If the
and
terms of a G.P. are
and
respectively. Prove that
Ans. Let A be the first term and R be the common ratio of given G.P.

……….(i)

……….(ii)

……….(iii)
Now, L.H.S. = 
= 
= 
=
=
= 1 = R.H.S.
23. If the first and the
term of a G.P. are
and
respectively and if P is the product of
terms, prove that
Ans. Here, first term of G.P. is 
And



……….(i)
Given: P = 
P = 
[Squaring both sides]


[From eq. (i)]


24. Show that the ratio of the sum of first
terms of a G.P. to the sum of terms from
to
term is
Ans. Let
be the first term and
be the common ratio of given G.P.
Then
= 
25. If
and
are in G.P., show that
Ans. Let
be the common ratio of given G.P.
Then
and 
Now, L.H.S. = 
= 
=
= 
R.H.S. = 
= 
= 
=
= 
Therefore, L.H.S. = R.H.S.
26. Insert two numbers between 3 and 81 so that the resulting sequence us G.P.
Ans. Let
be two numbers between 3 and 81 such that
are in G.P.
Here
and 








And 
Therefore, the required numbers are 9 and 27.
27. Find the value of
so that
may be the geometric mean between
and
.
Ans. Since, G.M. between two numbers
and
is 
According to question,


















28. The sum of two numbers is 6 times their geometric mean, show that numbers are in the ratio
Ans. Given:


Applying component and dividend, we get




Again, Applying component and dividend, we get



Squaring both sides,


Therefore, the numbers are in the ratio 
29. If A and G be A.M. and G.M. respectively between two positive numbers, prove that the numbers are
Ans. Given: A =
and G = 
Now,
= 
= 
= 
=
= 
=
and
=
and
=
and
30. The number of bacteria in a certain culture doubles every hour. If there were 30 bacteria present in the culture originally, how many bacteria will be present at the end of 2nd hour, 4th hour and
hour?
Ans. Bacteria present in the culture originally = 30
Since the bacteria doubles itself after each hour, then the sequence of bacteria after each hour is a G.P.
Here
and 
Bacteria at the end of 2nd hour = 
And Bacteria at the end of 4th hour = 
And Bacteria at the end of
hour = 
31. What will Rs. 500 amount to 10 years after its deposit in a bank which pays annual interest rate of 10% compounded annually?
Ans. Original amount = Rs. 500, Rate of interest = 10% compounded annually
Interest of one year =
= Rs. 50
And Amount after one year = 500 + 50 = Rs. 550
Here
and 
Therefore, amount after 10 years = 
32. If A.M. and G.M. of roots of a quadratic equation are 8 and 5 respectively then obtain the quadratic equation.
Ans. Let
and
be the roots of required quadratic equation.
Then A.M. = 

And G.M. = 


Now, Quadratic equation 



Therefore, required equation is
.
Test Generator
Create question paper PDF and online tests with your own name & logo in minutes.
Create Now
Learn8 App
Practice unlimited questions for Entrance tests & government job exams at ₹99 only
Install Now