Sample paper for class 11 Mathematics

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

Download CBSE sample paper for class 11 Mathematics from myCBSEguide. Sample paper for class 11 Mathematics are available for download in myCBSEguide app, the best app for CBSE students. Sample Paper for class 11 Mathematics includes questions from Sets and Functions, Algebra, Coordinate Geometry, Calculus, Mathematical Reasoning, Statistics and Probability.

Sample paper for Class 11 Maths Download as PDF

For study on the go download myCBSEguide app for android phones. Sample paper for class 11 Mathematics and other subjects are available for download as PDF in app too.

Sample paper for class 11 Mathematics

Here is Sample paper for class 11 Mathematics. To get the answers and more sample papers, visit myCBSEguide App or website stated above.

Time allowed: 3 hours, Maximum Marks: 100

General Instructions:
a) All questions are compulsory.
b) The question paper consists of 26 questions divided into three sections A, B and C. Section A comprises of 6 questions of one mark each, Section B comprises of 13 questions of four marks each and Section C comprises of 7 questions of six marks each.
c) All questions in Section A are to be answered in one word, one sentence or as per the exact requirement of the question.
d) Use of calculators is not permitted.


Section A

1. Find the domain of the function .

Sol: Domain of is in the open interval


2. If

Sol:


3. What is the maximum value of if.

Sol: Max value is 2.


4. Name the locus of points, the sum of whose distance from two given points is a constant.

Sol: Ellipse


5. Check whether the three points (2, 0), (5, 3), (2, 6) are collinear.

Sol: Condition for collinearity is not satisfied here since
=


6. Write the condition so that the equation represents a circle.

Sol:


Section B

7. Find the inverse of the function

Sol:


8. Find the vertex, axis , Focus , Directrix and latus rectum of the parabola 

Sol:



9. Express in the form .

Sol:


10. Solve the inequality .

Sol: Either both factors are negative or both factors are positive to have this in equality. if both factors are negative and if both factors are positive. Hence the solution is


11. Find the general value of if Sample paper for class 11 Mathematics.

Sol:


12. In a single throw of 2 dies what is the probability of getting a prime number on each die.

Sol: Total number of occurrence =
On each die there are 3 prime numbers
Hence total number of favorable cases
Probability of getting a prime in each die =


13. If Find the value .

Sol:


14. If prove that .

Sol:


15. If is defined as follows: Find .

Sol:



16. Prove that the equation is impossible if x is real

Sol : Use the inequality



17. Find the domain of the function for which .

Sol:


Hence f(x) and {tex}\phi {/tex}(x) are equal when the domain is in the set {tex}\{\frac{1}{3},2\}{/tex}


18. Find the limit .

Sol:


19. Solve

Sol:


Section C

20. Differentiate from the first principle w.r.t. x.

Sol:




Note: As


21. Find the sum of terms of the series

Sol: The successive First order of difference is this is an AP.
The second order difference is(Difference of the first difference)
Third order difference (Difference of second order differences) is all
n th term

=
=
Sum =
=
=


22. Find the equation of a circle whose diameter is the line joining the points .

Sol: Let the point A be and B be

Let the point C be a point be (x, y) on the circle

Then AC and BC are perpendicular

Product of Slopes of line AC and BC =-1


23. Calculate the mean deviation about the mean from the following data

xi579101215
fi1462224

Sol:

51470456
7642212
921800
1022012
1222436
15460624

Mean Deviation


24. How many numbers can be formed with the digits so that odd digits are in odd places and even digits are in even places.

Sol: The odd digits can be arranged in their 4 places in ways

Even digits can be arranged in their 3 places in

Hence the total number of arrangements = ways


25. Two engineers go for an interview for two vacancies in the same grade. The probability of engineer 1 (E1) getting selected is and that of engineer 2 (E2) is . Find the probability that only one of them will be selected.

Sol: Probability of one of them getting selected = 1- (Probability of both getting selected + Probability of none getting selected)

=

=

=

=


26. How many numbers are there between 1 and 1000(both included) that are not divisible by 2, 3, and 5?

Sol: Let A denote the set of numbers that are divisible by 2, B set of numbers that are divisible by 3, C set of numbers that are divisible by 5, D set of numbers that are divisible by both 2 and3 , E set of numbers that are divisible by both 2 and 5, F set of numbers that are divisible by 3 and 5, G set of numbers that are divisible by all the three numbers

In this case , Hence

Numbers that are divisible by 2, 3, 5 are

Numbers that are not divisible by 2, 3, 5 are

This is only initial part of the whole sample paper. Download Complete set of sample paper for class 11 Mathematics

Sample Paper for class 11 

It is Sample paper for class 11 Mathematics. However, myCBSEguide provides the best sample papers for all the subjects. There are number of sample papers which you can download from myCBSEguide website. Sample paper for class 11 all subjects

These are also Sample Paper for class 11 Mathematics available for download through myCBSEguide app. These are the latest Sample Paper for class 11 Mathematics as per the new exam pattern. Download the app today to get the latest and up-to-date study material.

Marking Scheme for Class 11 exam

SubjectBoard MarksPractical or internal Marks
English100 MarksZERO Marks
Hindi100 MarksZERO Marks
Mathematics100 MarksZERO Marks
Chemistry70 Marks30 Marks
Physics70 Marks30 Marks
Biology70 Marks30 Marks
Computer Science70 Marks30 Marks
Informatics Practices70 Marks30 Marks
Accountancy80 Marks20 Marks
Business Studies80 Marks30 Marks
Economics80 Marks20 Marks
History80 Marks20 Marks
Political Science100 MarksZERO Marks
Geography70 Marks30 Marks
Sociology80 Marks20 Marks
Physical Education70 Marks30 Marks
Home Science70 Marks30 Marks

Download CBSE Sample Papers Class 11

To download complete sample paper for class 11 Mathematics, Business Studies, Political Science, Economics, Physics, Geography, Computer Science, Home Science, Chemistry and Biology; do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




Leave a Comment