NCERT Solutions for Class 9 English If I Were You

Table of Contents

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 9 English If I Were You book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 9 English chapter wise NCERT solution for English part 1 and English part 2 for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free

NCERT solutions for Class 9 English If I Were You Download as PDF

NCERT Solutions for Class 9 English If I Were You

NCERT Solutions for Class 9 English Chapter wise Solutions

Beehive

  1. The Fun They Had
  2. The Sound of Music
  3. The Little Girl
  4. A Truly Beautiful Mind
  5. The Snake and the Mirror
  6. My Childhood
  7. Packing
  8. Reach for the Top
  9. The Bond of Love
  10. Kathmandu
  11. If I were you

POETRY

  1. The Road Not Taken
  2. Wind
  3. Rain on the Roof
  4. The Lake Isle of Innisfree
  5. A Legend of the Northland
  6. No Men Are Foreign
  7. The Duck and the Kangaroo
  8. On Killing a Tree
  9. The Snake Trying
  10. A Slumber did My Spirit Seal

Moments

  1. The Lost Child
  2. The Adventures of Toto
  3. Iswaran the Storyteller
  4. In the Kingdom of Fools
  5. The Happy Prince
  6. Weathering the Storm in Ersama
  7. The Last leaf
  8. A House is Not a Home
  9. The Accidental
  10. The Beggar

NCERT Solutions for Class 9 English If I Were You

. Answer these questions.
1. At last a sympathetic audience.”
(i) Who says this?
(ii) Why does he say it?
(iii) Is he sarcastic or serious?

Ans: (i) The speaker of the given line is Gerrard.
(ii) He says it as he is asked by the intruder to speak about himself.
(iii) He speaks the given dialogue sarcastically.


2. Why does the intruder choose Gerrard as the man whose identity he wants to take on?

Ans: Gerrard looks much like the intruder. The intruder is a murderer. The police is after him. He hopes he can easily impersonate Gerrard escape being caught.


3. I said it with bullets.”
(i) Who says this?
(ii) What does it mean?
(iii) Is it the truth? What is the speaker’s reason for saying this?

Ans: (i) Gerrard says this.
(ii) It means that when things went wrong, he had used his gun to shoot someone for his escape.
(iii) No, it is not the truth. The speaker says this to save himself from getting shot by the intruder.


4. What is Gerrard’s profession? Quote the parts of the play that support your answer.

Ans: Gerrard is a playwright by profession. Several parts of the play that reflect this. Some of these are:
• This is all very melodramatic, not very original, perhaps, but…”
• At last a sympathetic audience!”
• In most melodramas the villain is foolish enough to delay his killing long enough to be frustrated”.
• I said, you were luckier than most melodramatic villains.”
• That’s a disguise outfit; false moustaches and what not”.
• Sorry I can’t let you have the props in time for rehearsal, I’ve had a spot of bother – quite amusing. I think I’ll put it in my next play.”


NCERT Solutions for Class 9 English If I Were You

5. You’ll soon stop being smart.”
(i) Who says this?
(ii) Why does the speaker say it?
(iii) What according to the speaker will stop Gerrard from being smart?

Ans: (i) The intruder says the line.
(ii) The speaker says it to frighten Gerrard.
(iii) According to the intruder, Gerrard would stop being smart once he knew what was going to happen to him. The intruder’s plan was to kill Gerard and take over his identity. He felt that when Gerrard would know this, he would stop being smart and start getting scared.


NCERT Solutions for Class 9 English If I Were You

6. They can’t hang me twice.”
(i) Who says this?
(ii) Why does the speaker say it?

Ans: (i) The intruder says the line.
(ii) The intruder had been telling Gerrard that he had murdered one man, and that he would not shy away from murdering him too. This is because the police could not hang him twice for two murders.


NCERT Solutions for Class 9 English If I Were You

7. A mystery I propose to explain.” What is the mystery the speaker proposes to explain?

Ans: The mystery that Gerrard proposed to explain was the story he made up to dodge the intruder and save his own life.The story was that Gerrard himself was a criminal like the intruder. He asked the intruder why else would he not meet any trades people and be a bit of a mystery man here today and gone tomorrow. The game was up as things had suddenly gone wrong for him. He had committed a murder and got away. Unfortunately, one of his men had been arrested and certain things were found which his men should have burnt. He said that he was expecting some trouble that night and therefore, his bag was packed and he was ready to escape.


NCERT Solutions for Class 9 English If I Were You

8. This is your big surprise.”
(i) Where has this been said in the play?
(ii) What is the surprise?

Ans: (i) This has been said twice in the play. On the first occasion, it is spoken by the intruder while revealing his plan to kill Gerrard. Secondly, it is spoken by Gerrard before he reveals his fictitious identity to the intruder.
(ii) The intruder’s surprise is his plan to kill Gerrard and take on his identity to lead a secure and hassle-free life. Whereas, Gerrard’s surprise is his fictitious identity, his way of refraining the intruder from killing him.


NCERT Solutions for Class 9 English If I Were You

I. Consult your dictionary and choose the correct word from the pairs given in brackets.
1. The (site, cite) of the accident was (ghastly/ghostly).
2. Our college (principle/principal) is very strict.
3. I studied (continuously/continually) for eight hours.
4. The fog had an adverse (affect/effect) on the traffic.
5. Cezanne, the famous French painter, was a brilliant (artist/artiste).
6. The book that you gave me yesterday is an extraordinary (collage/college) of science fiction and mystery.
7. Our school will (host/hoist) an exhibition on cruelty to animals and wildlife conservation.
8. Screw the lid tightly onto the top of the bottle and (shake/shape) well before using the contents.

Ans: 1. Thesiteof the accident wasghastly.
2. Our collegeprincipalis very strict.
3. I studiedcontinuouslyfor eight hours.
4. The fog had an adverseeffecton the traffic.
5. Cezanne, the famous French painter, was a brilliantartist.
6. The book that you gave me yesterday is an extraordinarycollageof science fiction and mystery.
7. Our school willhostan exhibition on cruelty to animals and wildlife conservation.
8. Screw the lid tightly onto the top of the bottle andshakewell before using the contents.


NCERT Solutions for Class 9 English If I Were You

II. Irony is when we say one thing but mean another, usually the opposite of what we say. When someone makes a mistake and you say, Oh! That was clever!” that is irony. You’re saying ‘clever’ to mean ‘not clever’.

Expressions we often use in an ironic fashion are:

• Oh, wasn’t that clever!/Oh that was clever!

• You have been a great help, I must say!

• You’ve got yourself into a lovely mess, haven’t you?

• Oh, very funny!/How funny!

We use a slightly different tone of voice when we use these words ironically.
Read the play carefully and find the words and expressions Gerrard uses in an ironic way. Then say what these expressions really mean. Two examples have been given below. Write down three such expressions along with what they really mean.
What the author saysWhat he means
Why, this is a surprise, Mr – er –He pretends that the intruder is a social visitor whom he is welcoming. In this way he hides his fear.
At last a sympathetic audience!He pretends that the intruder wants to listen to him, whereas actually the intruder wants to find out information for his own use.

NCERT Solutions for Class 9 English If I Were You

Ans:

What the author saysWhat he means
You won’t kill me for a very good reason.Gerrard is just pretending to have a ‘very good reason’ even though there is no such reason.
Sorry I can’t let you have the props in time for rehearsal, I’ve had a spot of bother – quite amusing.The ‘spot of bother’ that Gerrard calls ‘quite amusing’ is actually a life-threatening situation, where a criminal actually threatens to kill him.
You have been so modest.Here, Gerrard means that it is immodest on the part of the intruder to know so much about him without disclosing his own identity.

NCERT Solutions for Class 9 English

NCERT Solutions Class 9 English PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 9 English includes text book solutions from part 1 and part 2. NCERT Solutions for CBSE Class 9 English have total 30 chapters. 9 English NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert English class 9 solutions PDF and English ncert class 9 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 9 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


 

myCBSEguide App

Test Generator

Create question papers online with solution using our databank of 5,00,000+ questions and download as PDF with your own name & logo in minutes.

Create Now

 




Leave a Comment