NCERT Solutions for Class 5 English Class Discussion

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 5 English Class Discussion book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 5 English chapter wise NCERT solution for English all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free

NCERT solutions for Class 5 English Download as PDF

NCERT Solutions for Class 5 English Class Discussion

NCERT Solutions for Class 5 English Chapter wise Solutions

Marigold

  • Chapter 01 Wonderful Waste
  • Chapter 02 Flying Together
  • Chapter 03 Robinson crusoe
  • Chapter 04 My Elder Brother
  • Chapter 05 Rip van Winkle
  • Chapter 06 Talkative Barber
  • Chapter 07 Gullivers Travels
  • Chapter 08 The Little Bully
  • Chapter 09 Around the World
  • Chapter 10 Who will be Ningthou

Poem

  • Poem 01 Ice Cream Man
  • Poem 02 Teamwork
  • Poem 03 My Shadow
  • Poem 04 Crying
  • Poem 05 The Lazy Frog
  • Poem 06 Class Discussion
  • Poem 07 Topsy Turvey Land
  • Poem 08 Nobodys Friend
  • Poem 09 Sing a Song of People
  • Poem 10 Malu Bhalu

NCERT Solutions for Class 5 English Class Discussion

CHAPTER – 6 (POEM)
CLASS DISCUSSION 
1. What activity was going on in the class?

Ans. Discussion was going on in the class.


2. Who was the quiet one in the class?

Ans. Jane was the quiet one in the class.


NCERT Solutions for Class 5 English Class Discussion

3. Why was she quiet?

(i) She was afraid to air her opinions.

(ii) She hated the noise.

(iii) She didn’t like the activity.

(iv) She was quiet by nature.

Ans. She was quiet by nature.


4. How do you interact in class during discussions? Do you participate or remain quiet?

Ans. I speak less but listen to others more.


NCERT Solutions for Class 5 English Class Discussion

5. Choose two friends in your class who are very different from each other. Use the clues in the box to describe their nature. You may also add your own words to describe them.

Naughty, lively, sharing, careless, studious, quiet, friendly, helpful, regular, cheerful

Ans. Munny and Sonu are my classmates. They both are different by nature. Sonu is lively and naughty. He is helpful and very friendly. Munny is a quiet boy. He is very studious. He is very regular in his studies. But Sonu is not as Cheerful as Munny. Everybody likes Sonu.


6. Find one story of bravery about a child. You can search for the story by talking to older people or watching a TV programme or from a film. Write down the story. Also mention its source. Narrate the story to the class. Which story did you like the best? Write down your reasons.

Ans. I have read the following story of a brave boy. Karim was a shepherd boy. He used to graze his sheep and goats outside his village near the railway track. One day he found a few persons damaging the railway track. He hide himself and watched them. When those men had gone, he came to the track. A train expected to come in about half an hour. He knew that there would be a serious accident. He wanted to hit upon their plan. He went about half a kilometer up the track. He stood at the edge of the track. When the train become visible he began to wave his Red bag. The driver applies brakes. The train stopped. He saved the train and its passengers. He also told police about the men who had damaged the track. They were terrorists. They were arrest. Karim was rewarded. He was given free school education. I like the story because Karim saved hundreds of lives by his presence of mind.


NCERT Solutions for Class 5 English Class Discussion

7. Read Sheela’s notice. Discuss the questions that follows:

(a) Who was to meet?

Ans. The Drama Committee was to meet.

(b) When were they to meet?

Ans. They were to meet on Monday at 2’o clock.

(c) Where were they to meet?

Ans. They were meet in the classroom.

(d) What were they to do?

Ans. They were to plan a play for their Annual Day.

NCERT solutions for Class 5 English Poem Chapter 6 Class Discussion

NCERT Solutions Class 5 English PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 5 English includes text book solutions from Class 5 English Book . NCERT Solutions for CBSE Class 5 English have total 20 chapters. 5 English NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert English class 5 solutions PDF and English ncert class 5 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

NCERT Solutions for English Class 3rd to 12th

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 5 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


 

myCBSEguide App

Test Generator

Create question papers online with solution using our databank of 5,00,000+ questions and download as PDF with your own name & logo in minutes.

Create Now

 




11 thoughts on “NCERT Solutions for Class 5 English Class Discussion”

Leave a Comment