NCERT Solutions for Class 9 Science Tissues part 1

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 9 Science Tissues part 1 Class 9 Science book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 9 Science chapter wise NCERT solution for Science Book for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Science Tissues Download as PDF

NCERT Solutions for Class 9 Science Tissues part 1

NCERT Class 9 Science Chapter wise Solutions

  • 01 –  Matter in Our Surroundings
  • 02 – Is Matter Around us Pure
  • 03 – Atoms and Molecules
  • 04 – Structure of the Atom
  • 05 – The Fundamental Unit of Life
  • 06 – Tissues
  • 07 – Diversity in Living Organisms
  • 08 – Motion
  • 09 – Force and Laws of Motion
  • 10 – Gravitation
  • 11 – Word and Energy
  • 12 – Sound
  • 13 – Why Do We Fall Ill
  • 14 – Natural Resources
  • 15 – Improvement in Food Resources

NCERT Solutions for Class 9 Science Tissues part 1

1. What is a tissue?

Ans. It is a group of cells similar in origin and structure and they are specialized to perform a particular function like muscle cells in our body form the muscle tissue that bring about body movements (specific function).


2. What is the utility of tissues in multi-cellular organisms?

Ans. There is a clear cut division of labour in multicellular organisms i.e. different parts of the body of a multicellular organism perform specific functions. For example, brain controls all other parts of body, heart pumps blood to all parts of body, kidneys remove waste materials from body, sense organs collect information from external sources for sensory perception etc. All these functions would never be possible without formation of tissues in multicellular organisms.


NCERT Solutions for Class 9 Science Tissues part 1

1. Name types of simple tissues.

Ans. The simple tissues (found in plants) are of following three types:

i) parenchyma

ii) collenchymas

iii) Sclerenchyma


2. Where is apical meristem found?

Ans. The apical meristem is found at the apex (growing tips) of the stem and roots.


NCERT Solutions for Class 9 Science Tissues part 1

3. Which tissue makes up the husk of coconut?

Ans. Sclerenchymatous tissue.


4. What are the constituents of phloem?

Ans. The constituents of phloem are: sieve tubes, companion cells, phloem parenchyma, phloem fibres (bast).


NCERT Solutions for Class 9 Science Tissues part 1

1. Name the tissue responsible for movement in our body.

Ans. Muscle/muscular tissue.


2. What does a neuron look like?

Ans. A neuron comprises of a cell body (cyton) along with one or more short branches(Dendron) and one hair like long branch (axon).


3. Give three features of cardiac muscles.

Ans. v Cardiac muscles are involuntary i.e. they don’t work under our will.

i. Its cells are cylindrical, branched, striated and uninucleate.

ii. It shows rhythmic contraction and relaxation throughout the person’s life.


NCERT Solutions for Class 9 Science Tissues part 1

4. What are the functions of areolar tissue?

Ans. Areolar tissue is a kind of filler tissue found between skin and muscles, around our blood vessels and nerve cells and also in the bone marrow. Its functions are therefore

i) To fill the space inside organs.

ii) To help in repair and maintenance of nearby tissues/organs.

iii) To support and prevent injuries to internal organs.

NCERT Solutions for Class 9 Science

NCERT Solutions Class 9 Science PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 9 Science includes text book solutions .NCERT Solutions for CBSE Class 9 Science have total 15 chapters. 9 Science NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Science class 9 solutions PDF and Science ncert class 9 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Class 9

To download NCERT Solutions for class 9 Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Social Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




Leave a Comment