NCERT Solutions for Class 6 Science Electricity and Circuits

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 6 Science Electricity and Circuits book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 6 Science chapter wise NCERT solution for Science Book all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Science Electricity and Circuits Download as PDF

NCERT Solutions for Class 6 Science Electricity and Circuits

NCERT Class 6 Science Chapter wise Solutions

  • Chapter 1 – Food Where Does It Come From
  • Chapter 2 – Components of Food
  • Chapter 3 – Fibre to Fabric
  • Chapter 4 – Sorting Materials Into Group
  • Chapter 5 – Separation of Substances
  • Chapter 6 – Changes Around Us
  • Chapter 7 – Getting to Know Plants
  • Chapter 8 – Body Movements
  • Chapter 9 – The Living Organisms and Their Surroundings
  • Chapter 10 – Motion and Measurement of Distances
  • Chapter 11 – Light Shadows and Reflection
  • Chapter 12 – Electricity and Circuits
  • Chapter 13 – Fun with Magnets
  • Chapter 14 – Water
  • Chapter 15 – Air around Us
  • Chapter 16 – Garbage In Garbage Out

NCERT Solutions for Class 6 Science Electricity and Circuits

Class–VI
(CHAPTER-12)
ELECTRICITY AND CIRCUITS
Question 1.Fill in the blanks:

(i)A device that is used to break an electric circuit is called ———-.

(ii)An electric cell has ——— terminals.

Answer: Fill in the blanks:

(i)A device that is used to break an electric circuit is called switch.

(ii)An electric cell has two terminals.


Question 2.Mark ‘True’ or ‘False’ for following statements:

(a)Electric current can flow through metal.

(b)Instead of metal wires, a jute string can be used to make a circuit.

(c)Electric current can pass through a sheet of thermocol.

Answer:

Mark ‘True’ or ‘False’ for following statements:

(a)Electric current can flow through metal.True

(b)Instead of metal wires, a jute string can be used to make a circuit.False

(c)Electric current can pass through a sheet of Thermocole.False


NCERT Solutions for Class 6 Science Electricity and Circuits

Question 3.Explain why the bulb would not glow in the arrangement show in Fig.

Answer: The bulb will not glow because the circuit is incomplete due to presence of insulator in between.


NCERT Solutions for Class 6 Science Electricity and Circuits

Question 4.Complete the drawing shown in Fig, to indicate where the free ends of the two wires should be joined to make the bulb glow.

Answer:


Question 5.What is the purpose of using an electric switch? Name some electrical gadgets that have switches built into them.

Answer: Switch is a simple device that is used to either break the electric circuit or to complete it.

Electric gadgets that have switches built into them are microwaves, freezes, rice cooker, automatic electric iron, toasters etc.


NCERT Solutions for Class 6 Science Electricity and Circuits

Question 6.Would the bulb glow after completing the circuit shown in Fig in the Q.4 if instead of safety pin we use an eraser?

Answer: No, because eraser is insulator.


Question 7.Would the bulb glow in the circuit shown in Fig.?

Answer: No.


NCERT Solutions for Class 6 Science Electricity and Circuits

Question 8.Using the “conduction tester” on an object it was found that the bulb begins to glow. Is that objected a conductor or an insulator? Explain.

Answer: That object is conductor because electricity can pass thorough only a conductor and not through an insulator. Unless the object is conductor, the bulb could not glow.


Question 9.Why should an electrician use rubber gloves while repairing an electric switch at your home?

Answer: The rubber gloves are insulators. This saves the electrician form getting an electric shock. That is why an electrician uses rubber gloves, while repairing an electric switch.


NCERT Solutions for Class 6 Science Electricity and Circuits

Question 10.The handles of the tools like screwdrivers and pliers used by electrician for repair work usually have plastic or rubber covers on them. Can you explain why?

Answer: Plastic and rubber, both is bad conductor of electricity. Hence they protect against electric shock.

NCERT solutions for Class 6 Science

NCERT Solutions Class 6 Science PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 6 Science includes text book solutions for CBSE Class 6 Science have total 16 chapters. 6 Science NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Science class 6 solutions PDF and Social Science ncert class 6 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Class 6

To download NCERT Solutions for class 6 Social Science, Computer Science, Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




2 thoughts on “NCERT Solutions for Class 6 Science Electricity and Circuits”

Leave a Comment