NCERT Solutions for Class 6 Science Getting To Know Plants

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 6 Science Getting To Know Plants book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 6 Science chapter wise NCERT solution for Science Book all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Science Getting To Know Plants Download as PDF

NCERT Solutions for Class 6 Science Getting To Know Plants

NCERT Class 6 Science Chapter wise Solutions

  • Chapter 1 – Food Where Does It Come From
  • Chapter 2 – Components of Food
  • Chapter 3 – Fibre to Fabric
  • Chapter 4 – Sorting Materials Into Group
  • Chapter 5 – Separation of Substances
  • Chapter 6 – Changes Around Us
  • Chapter 7 – Getting to Know Plants
  • Chapter 8 – Body Movements
  • Chapter 9 – The Living Organisms and Their Surroundings
  • Chapter 10 – Motion and Measurement of Distances
  • Chapter 11 – Light Shadows and Reflection
  • Chapter 12 – Electricity and Circuits
  • Chapter 13 – Fun with Magnets
  • Chapter 14 – Water
  • Chapter 15 – Air around Us
  • Chapter 16 – Garbage In Garbage Out

NCERT Solutions for Class 6 Science Getting To Know Plants

Class–VI
(CHAPTER-07)
Getting to Know Plants
Question 1.Correct the following statements and rewrite them in your notebook.

(a)Stem absorbs water and minerals from the soil.

(b)Leaves hold the plant upright.

(c)Roots conduct water to the leaves.

(d)The number of petals and sepals in a flower is always equal.

(e)If the sepals of a flower are joined together, its petals are also joined together.

(f)If the petals of a flower are joined together, then the pistil is joined to the petals.

Answer: The correct statements are

(a)Roots absorb water and minerals from the soil.

(b)Stem holds the plant upright.

(c)Stem conducts water to the leaves.

(d)The number of petals and sepals in a flower may not be always equal.

(e)If the sepals of flower are joined together, its petals are separate and not joined together.

(f)If the petals of a flower are joined together, then the pistil is not necessarily joined to the petal.


NCERT Solutions for Class 6 Science Getting To Know Plants

Question 2.Draw

(a)Leaf

(b)A taproot

(c)A flower, you have studied for Table 7.3.

Answer: Leaf

Tap root

Flower


Question 3.Can you find a plant in your house or in your neighborhood, which has a long but a weak stem? Write its name. In which category would you classify it?

Answer: Yes, Lauki (guard) plant. It needs support. It is a climber.


Question 4.What is the function of a stem in a plant?

Answer: Function of stem:

(i)Gives support to plant.

(ii)Conducts water and minerals from roots to leaves.

(iii)Conducts food from leaves to other parts of the plant.


NCERT Solutions for Class 6 Science Getting To Know Plants

Question 5.Which of the following leaves have reticulate venation?

Wheat,Tulsi, Maize, Grass,Coriander, China rose.

Answer: Tulsi, Coriander, China rose have reticulate venation.


Question 6.If a plant has fibrous root, what types of veneration do its leaves likely to have?

Answer: Parallel venation.


NCERT Solutions for Class 6 Science Getting To Know Plants

Question 7.If a plant has leaves with reticulate venation, the kind of roots will it have?

Answer: Tap root,


Question 8.Is it possible for you to recognize the leaves without seeing them? How ?

Answer: Yes, by taking an impression of the leaf. Put paper on the leaf. Hold the pencil tip sideways and rub it on the portion of paper having leaf below. You get impression of leaf with some lines on it. These lines help us to recognize the types of leaf.


NCERT Solutions for Class 6 Science Getting To Know Plants

Question 9.Write the name of the parts of flower.

Answer: Parts of flower:

(i)Sepals, (ii)Petals , (iii)Stigma, (iv)Style, (v)Anther, (vi)Androeciumm, (vii)Gynoecium


Question 10.Which of the following plants have you seen? Of those that you have seen, which ones have flowers?

Grass, Maize, Wheat, Chili, Tomato, Tusli, Pipal, Shisham, Banana, Mango, Jamun, Guava, Pomegranate, Papaya, Banana, Lemon, sugarcane, Potato, Groundnut.


NCERT Solutions for Class 6 Science Getting To Know Plants

Answer: I have seen all these plants. Plants with flower are

Chili, Tomato, Tulsi, Mango, Lemon, Jamun, Guava, Pomegranate, Papaya, Banana


Question 11.Name the part of the plant which produces its food. Name this process.

Answer: Leaves of green plants produce food. The process is called photosynthesis.


NCERT Solutions for Class 6 Science Getting To Know Plants

Question 12.In which part of flower you likely to find the ovary?

Answer: It is the lowermost and swollen part of the pistil.


Question 13.Name two flowers, each with joined and separated sepals.

Answer: Joined sepals- Rose, Lotus

Separate sepals- China rose, mustard flower.


NCERT Solutions for Class 6 Science Getting To Know Plants

Question 14.Name of plant parts are hidden in this grid. Search for them by going up, down, or even diagonally forward as well as backward. Have fun!
OVULELYTSTEM
VEINWQHERBPI
ANIMALZEXRND
RFILAMENTMUR
YARABLCODBEI
LEEUOFOLGHIB
ALHIIRJALKUA
TMTNOUPPQRRR
EENSTIFEHVWN
PYAMGTTSZZNC
FLOWEREHTNAH
STAMENNSEPAL

Answer:

Ovule, Petal, Filament, Herb, Flower, Ovary , Stamen, Petal, Sepal, Midrib, Fruit

NCERT solutions for Class 6 Science

NCERT Solutions Class 6 Science PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 6 Science includes text book solutions for CBSE Class 6 Science have total 16 chapters. 6 Science NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Science class 6 solutions PDF and Social Science ncert class 6 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Class 6

To download NCERT Solutions for class 6 Social Science, Computer Science, Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




1 thought on “NCERT Solutions for Class 6 Science Getting To Know Plants”

Leave a Comment