NCERT Solutions for Class 10 Science Life Processes Part 2

myCBSEguide App

myCBSEguide App

Complete Guide for CBSE Students

NCERT Solutions, NCERT Exemplars, Revison Notes, Free Videos, CBSE Papers, MCQ Tests & more.

Download Now

 

NCERT Solutions for Class 10 Science Life Processes Part 2 Class 10 Science Class book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE Board exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 10 Science chapter wise NCERT solution for Science Book for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Class 10 Science Life Processes Download as PDF

NCERT Solutions for Class 10 Science Life Processes Part 2

NCERT Class 10 Science Chapter wise Solutions

  • 1 – Chemical Reactions and Equations
  • 2 – Acids, Bases and Salts
  • 3 – Metals and Non-metals
  • 4 – Carbon and Its Compounds
  • 5 – Periodic Classification of Elements
  • 6 – Life Processes
  • 7 – Control and Coordination
  • 8 – How do Organisms Reproduce?
  • 9 – Heredity and Evolution
  • 10 – Light Reflection and Refraction
  • 11 – Human Eye and Colourful World
  • 12 – Electricity
  • 13 – Magnetic Effects of Electric Current
  • 14 – Sources of Energy
  • 15 – Our Environment
  • 16 – Management of Natural Resources

NCERT Solutions for Class 10 Science Life Processes Part 2

1. The kidneys in human beings are parts of the system for

(a) nutrition

(b) respiration

(c) excretion

(d) transpiration

Ans. (c) excretion


NCERT Solutions for Class 10 Science Life Processes Part 2

2. The xylem in plants are responsible for

(a) transport of water

(b) transport of food

(c) transport of amino acids

(d) transport of oxygen

Ans. (a) transport of water


NCERT Solutions for Class 10 Science Life Processes Part 2

3. The autotrophic mode of nutrition requires

(a) carbon dioxide and water

(b) chlorophyll

(c) sunlight

(d) all of the above

Ans. (d) all of the above


NCERT Solutions for Class 10 Science Life Processes Part 2

4. The breakdown of pyruvate to give carbon dioxide, water and energy takes place in

(a) cytoplasm

(b) mitochondria

(c) chloroplast

(d) nucleus

Ans. (b) mitochondria


5. How are fats digested in our bodies? Where does this process take place?

Ans. Digestion of fats takes place in small intestine. Fats entering in intestine are in the form of large globules. Bile juice breaks down these large globules into smaller globules. Afterwards fat digesting enzyme lipase present in pancreatic juice and intestinal juice converts it into fatty acids and glycerol.


NCERT Solutions for Class 10 Science Life Processes Part 2

6. What is the role of saliva in the digestion of food?

Ans. The saliva contains an enzyme called salivary amylase that breaks down starch which is complex molecule into glucose.


NCERT Solutions for Class 10 Science Life Processes Part 2

7. What are the necessary conditions for autotrophic nutrition and what are its by-products.

Ans. Conditions necessary for autotrophic nutrition are:

(i) Light

(ii) Chlorophyll

(iii) Water and

(iv) Carbon dioxide

By-products are:

(i) Oxygen and

(ii) Water


NCERT Solutions for Class 10 Science Life Processes Part 2

8. What are differences between aerobic and anaerobic respiration? Name some organisms that use anaerobic mode of respiration.

Ans. Difference between aerobic and anaerobic respiration:

Anaerobic respiration takes place in yeast, some bacteria and some internal parasites like tapeworm.


NCERT Solutions for Class 10 Science Life Processes Part 2

9. How are the alveoli designed to maximize the exchange of gases?

Ans. The walls of the alveoli is folded and has large surface areas. It contain an extensive network of blood vessels which provide a surface where the exchange of gases can take place.


NCERT Solutions for Class 10 Science Life Processes Part 2

10. What would be the consequence of a deficiency of hemoglobin in our bodies?

Ans. Haemoglobin is a pigment present in RBC. It has a high affinity for oxygen. It carries oxygen from lungs to various tissues which are deficient in oxygen. Presence of less hemoglobin will result in less supply of oxygen to tissues. A person having less hemoglobin will get tired soon and will have a pale look.


NCERT Solutions for Class 10 Science Life Processes Part 2

11. Describe double circulation in human beings. Why is it necessary?

Ans. In mammals and birds the blood goes through the heart twice during each cycle. This is known as double circulation.

Deoxygenated blood which enters right auricle and then it enters the right ventricle from where it is pumped to lungs for oxygenation. From lungs after oxygenation it comes to left auricle and then enters left ventricle from where it is pumped to various parts of body.

Such system of circulation does not allow mixing of oxygenated and deoxygenated blood which allows efficient supply of oxygen to the body.


NCERT Solutions for Class 10 Science Life Processes Part 2

12. What are differences between the transport of materials in xylem and phloem?

Ans. Difference between transport in xylem and phloem:


NCERT Solutions for Class 10 Science Life Processes Part 2

13. Compare the functioning of alveoli in the lungs and nephron in the kidneys with respect to their structure and functioning.

Ans. Comparison between alveoli and nephron:

NCERT Solutions for Class 10 Science

NCERT Solutions Class 10 Science PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 10 Science includes text book solutions from Book. NCERT Solutions for CBSE Class 10 Science have total 16 chapters. 10 Science NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Science class 10 solutions PDF and Science ncert class 10 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 10 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


Test Generator

Test Generator

Create Papers with your Name & Logo

Try it Now (Free)


1 thought on “NCERT Solutions for Class 10 Science Life Processes Part 2”

Leave a Comment