NCERT Solutions for Class 10 Science Metals and Non-metals Part 1

myCBSEguide App

myCBSEguide

Trusted by 70 Lakh Students

Install App

NCERT Solutions for Class 10 Science Metals and Non-metals Part 1 Class 10 Science Class book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE Board exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 10 Science chapter wise NCERT solution for Science Book for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Class 10 Science Metals and Non-metals Download as PDF

NCERT Solutions for Class 10 Science Metals and Non-metals Part 1

NCERT Class 10 Science Chapter wise Solutions

  • 1 – Chemical Reactions and Equations
  • 2 – Acids, Bases and Salts
  • 3 – Metals and Non-metals
  • 4 – Carbon and Its Compounds
  • 5 – Periodic Classification of Elements
  • 6 – Life Processes
  • 7 – Control and Coordination
  • 8 – How do Organisms Reproduce?
  • 9 – Heredity and Evolution
  • 10 – Light Reflection and Refraction
  • 11 – Human Eye and Colourful World
  • 12 – Electricity
  • 13 – Magnetic Effects of Electric Current
  • 14 – Sources of Energy
  • 15 – Our Environment
  • 16 – Management of Natural Resources

NCERT Solutions for Class 10 Science Metals and Non-metals Part 1

1. Give an example of metal which

(i)   is a liquid at room temperature.

(ii)  can be easily cut with knife.

(iii) is best conductor of heat.

(iv) is poor conductor of heat.

Ans. (i) Mercury

(ii) Sodium

(iii) Silver

(iv) Lead


2. Explain the meaning of malleable and ductile.

Ans. A substance that can be beaten into thin sheets is said to be malleable. For example, iron, copper etc.

A substance that can be drawn into wires is called ductile. For example, gold, silver etc.


Page No. 46

1. Why is sodium kept immersed in kerosene oil?

Ans. Sodium reacts so vigorously with oxygen that it catches fire when kept in the opens. Hence, to protect accidental fires, it is kept immersed in kerosene oil.


2. Write equation for the reaction of

(i) Iron with steam

(ii) Calcium and potassium with water

Ans.


3. Samples of four metals A, B, C and D were taken and added to the following solution one by one. The results obtained have been tabulated as follows:

Use the table given above to answer the f0llowing questions about metals A,B,C and D.

(i) Which is the most reactive metal?

(ii) What would you observe if B is added to a solution of Copper(II) sulphate?

(iii) Arrange the metals A, B,C and D in order of decreasing reactivity.

Ans. (i) B is the most reactive metal

(ii)If B is added to a solution of copper (II) sulphate, displacement reaction will take place. Blue colour of copper sulphate will fade and red –brown copper will settle down.

(iii) The decreasing order of reactivity is:

B> A> C >D


4. Which gas is produced when dilute hydrochloric acid is added to reactive metal?

Ans. Hydrogen gas is produced when dilute hydrochloric acid is added to a reactive metal.


5. What would you observe when zinc is added to a solution of iron(II) sulphate? Write the chemical reaction that takes place.

Ans. As zinc is more reactive than iron, displacement reaction will take place


NCERT Solutions for Class 10 Science Metals and Non-metals Part 1

1. (i) Write the electro-dot structures for sodium, oxygen, and magnesium.

(ii) Show the formation of  and MgO by the transfer of electrons.

(iii) What are the ions present in these compounds?

Ans. (i) Electron-dot structure for sodium, oxygen and magnesium are

(ii)

(iii) Ions present in Na2O are Na+ and O2-

Ions present in MgO are Mg2+ and O2-


2. Why do ionic compounds have high melting points?

Ans. There are strong forces of attraction between oppositely charged ions in ionic compounds. Considerable amount of energy is required to break strong inter-ionic force of attraction. Therefore, they have high melting points.


NCERT Solutions for Class 10 Science Metals and Non-metals Part 1

1. Define the following terms:

(i) Minerals

(ii) Ores and

(iii) Gangue

Ans. (i) Minerals- the element or compounds which occur naturally in the earth crest are known as minerals.

(ii) Ores- Minerals from which metal can be extracted profitably and easily are called ores.

(iii) Gangue- Impurities such as soil and sand which are present in the minerals are called gangue.


2. Name two metals which are found in nature in the free state.

Ans. Gold and Platinum


3. What chemical process is used for obtaining a metal from its oxide?

Ans. A metal is obtained from its oxide by the process of reduction.


NCERT Solutions for Class 10 Science Metals and Non-metals Part 1

1. Metallic oxide of zinc, magnesium and copper were heated with following metals:

In which case will you find displacement reactions tking place?

Ans. Based on the activity series of metals, the displacement reactions will take place as below:


2. Which metals do not corrode easily?

Ans. Metals which are placed at the bottom of activity series like silver, gold, platinum do not corrode easily.


3. What are alloys?

Ans. An alloy is homogenous mixture of two or more metals or metal and non-metal. It is obtained by first melting primary metal and then dissolving the other element in it in definite proportion.

NCERT Solutions for Class 10 Science

NCERT Solutions Class 10 Science PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 10 Science includes text book solutions from Book. NCERT Solutions for CBSE Class 10 Science have total 16 chapters. 10 Science NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Science class 10 solutions PDF and Science ncert class 10 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 10 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


Test Generator

Test Generator

Create Tests with your Name & Logo

Try it Now (Free)


Leave a Comment