NCERT Solutions for Class 10 Science Metals and Non-metals Part 2

myCBSEguide App

myCBSEguide

Trusted by 70 Lakh Students

Install App

NCERT Solutions for Class 10 Science Metals and Non-metals Part 2 Class 10 Science Class book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE Board exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 10 Science chapter wise NCERT solution for Science Book for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Class 10 Science Metals and Non-metals Download as PDF

NCERT Solutions for Class 10 Science Metals and Non-metals Part 2

NCERT Class 10 Science Chapter wise Solutions

  • 1 – Chemical Reactions and Equations
  • 2 – Acids, Bases and Salts
  • 3 – Metals and Non-metals
  • 4 – Carbon and Its Compounds
  • 5 – Periodic Classification of Elements
  • 6 – Life Processes
  • 7 – Control and Coordination
  • 8 – How do Organisms Reproduce?
  • 9 – Heredity and Evolution
  • 10 – Light Reflection and Refraction
  • 11 – Human Eye and Colourful World
  • 12 – Electricity
  • 13 – Magnetic Effects of Electric Current
  • 14 – Sources of Energy
  • 15 – Our Environment
  • 16 – Management of Natural Resources

NCERT Solutions for Class 10 Science Metals and Non-metals Part 2

1. Which of the following pairs will give displacement reactions?

(a) NaCl solution and copper metal

(b) MgCl2 solution and aluminum

(c) FeSO4 solution and silver metal

(d) AgNO3 solution and copper

Ans. (d) AgNO3 solution and copper


2. Which of the following method is suitable for preventing an iron fry pan from rusting?

(a) Applying grease

(b) applying paint

(c) Applying coating of zinc

(d) All of the above

Ans. (c) Applying coating of zinc


NCERT Solutions for Class 10 Science Metals and Non-metals Part 2

3. An element reacts with oxygen to give a compound with a high melting point. This compound is also soluble in water. The element is likely to be

(a) Calcium

(b) Carbon

(c) Silicon

(d) Iron

Ans. (a) Calcium


4. Food cans are coated with tin and not zinc because

(a) Zinc is costlier than tin

(b) Zinc has higher melting point

(c) Zinc is more reactive than tin

(d) Zinc is less reactive than tin

Ans. (c) Zinc is more reactive than tin


NCERT Solutions for Class 10 Science Metals and Non-metals Part 2

5. You are given a hammer, a battery, a bulb, wires and switch.

(a) How could you use them to distinguish between samples of metals and non-metals?

(b) Asses the usefulness of these tests in distinguishing between metals and non-metals?

Ans. (a) Place the sample on an iron block. Strike with hammer. If the sample takes the shape of a sheet, it is a metal. If it breaks into pieces, it is a non-metal.

Set up the arrangement by using a bulb, a battery, wires and switch. Insert the samples of metals and non-metals in the clips one by one and turn the switch on. If the bulb glows, the sample is a metal, if not, then the sample is non-metal.

(b)The above two methods can, in general, be used to distinguish between metals and non-metals.


6. What are amphoteric oxides? Give two examples of amphoteric oxides.

Ans. Metal oxides which show both acidic as well as basic behavior are called amphoteric oxides. Such metal oxides react with both acids and bases.

Example: Aluminum oxide, zinc oxide


NCERT Solutions for Class 10 Science Metals and Non-metals Part 2

7. Name two metals which will displace hydrogen from dilute acids, and two metals which will not.

Ans. Magnesium and zinc metals displace hydrogen from dilute acids. Copper and silver do not displace hydrogen from dilute acids.


8. In the electrolytic refining of a metal M, what would you take as the anode, the cathode and the electrolyte?

Ans. Impure metal M is made the anode, thin strips of pure metal M as cathode and a salt solution of metal M as electrolyte.


NCERT Solutions for Class 10 Science Metals and Non-metals Part 2

9. Pratyush took Sulpher powder on spatula and heated it. He collected the gas evolved by inverting a test tube over it as shown in fig. 3.12 below: 

(a) What will be the action of gas on

(i) Dry litmus paper?        

(ii) Moist litmus paper?

(b)Write a balanced chemical equation for the reaction taking place.

Ans. (a) Sulphur is a non-metal. Oxides of non-metals are acidic. In this case sulphur dioxide is produced which is acidic.

(i) No action of the gas

(ii) wet litmus paper will turn red.

(b)


10. State two ways to prevent the rusting of iron.

Ans. Rusting of iron can be prevented by

(i) By applying grease or paint.

(ii) By galvanizing


11. What types of oxides are formed when non-metals combine with oxygen?

Ans. Acidic oxides are formed when non-metals combine with oxygen.


NCERT Solutions for Class 10 Science Metals and Non-metals Part 2

12. Give reasons:

(a) Platinum, gold and silver are used to make jewellery.

(b) Sodium, potassium and lithium are stored under oil.

(c) Aluminum is highly reactive metal, yet it is used to make utensils for cooking.

(d) Carbonate and sulphides ores are usually converted into oxides during the process of extraction.

Ans. (a) These metals are un-reactive. They do not react with oxygen and other gases present in air and with moisture. Thus, their shine is maintained. That is why these metals are used to make jewellery.

(b) Reaction of sodium, potassium and lithium with oxygen is so violent that they catch fire. To prevent accidental fire, they are stored under kerosene oil.

(c) This is because aluminum is a good conductor of heat. Aluminum forms a layer of aluminum oxide at high temperature which is prevent the further corrosion.

(d) It is easier to reduce oxide than the carbonates and sulphide to the metals.


13. You must have seen tarnished copper vessels being cleaned with lemon or tamarind juice. Explain why these sour substances are effective in cleaning the vessels.  

Ans. Copper, on keeping in air reacts with atmospheric carbon dioxide to form a green layer of copper carbonate. Copper carbonate reacts with citric acid present in lemon or tartaric acid present in tamarind to form soluble copper citrate or copper tartarate. The vessels are thus cleaned using water.


14. Differentiate between metal and non-metal on the basis of their chemical properties.

Ans. Metals and non-metals can be differentiated on the basis of following chemical properties.

 


NCERT Solutions for Class 10 Science Metals and Non-metals Part 2

15. A man went door to door posing as a goldsmith. He promised to bring back the glitter of the old and dull ornaments. An unsuspecting lady gave a set of gold bangles to him which he dipped in a particular solution. The bangles sparkled like new but their weight was reduced drastically. The lady was upset but after a futile argument the man beat a hasty retreat. Can you play the detective to find out the nature of the solution he had used?

Ans. Aqua regia, which is a mixture of 3 parts concentrated HCl and part of concentrated nitric acid dissolves gold. The man put the gold bangles in this solution. The outer      dirty layer of gold bangles dissolved in aqua regia bring out the shining bangles.

As the outer layer of bangles dissolved in aqua regia, the weight was reduced drastically.


NCERT Solutions for Class 10 Science Metals and Non-metals Part 2

16. Give reasons, why copper is used to make hot water tanks and not steel (an alloy of iron).

Ans. Electrical conductivity of a metal is decreased when it is alloyed with another metal or non-metal. Thus, the electrical conductivity of steel is much less than that of pure. That is why copper is used to make hot water tanks and not steel.

NCERT Solutions for Class 10 Science

NCERT Solutions Class 10 Science PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 10 Science includes text book solutions from Book. NCERT Solutions for CBSE Class 10 Science have total 16 chapters. 10 Science NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Science class 10 solutions PDF and Science ncert class 10 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 10 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.




Test Generator

Test Generator

Create Tests with your Name & Logo

Try it Now (Free)

1 thought on “NCERT Solutions for Class 10 Science Metals and Non-metals Part 2”

Leave a Comment