NCERT Solutions for Class 10 Science Heredity and Evolution Part 2

myCBSEguide App

myCBSEguide

Trusted by 70 Lakh Students

Install App

UPES, Dehradun - Enroll Yourself for the Academic Year 2020

Apply Now


NCERT Solutions for Class 10 Science Heredity and Evolution Part 2 Class 10 Science Class book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE Board exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 10 Science chapter wise NCERT solution for Science Book for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Class 10 Science Heredity and Evolution Download as PDF

NCERT Solutions for Class 10 Science Heredity and Evolution Part 2

NCERT Class 10 Science Chapter wise Solutions

  • 1 – Chemical Reactions and Equations
  • 2 – Acids, Bases and Salts
  • 3 – Metals and Non-metals
  • 4 – Carbon and Its Compounds
  • 5 – Periodic Classification of Elements
  • 6 – Life Processes
  • 7 – Control and Coordination
  • 8 – How do Organisms Reproduce?
  • 9 – Heredity and Evolution
  • 10 – Light Reflection and Refraction
  • 11 – Human Eye and Colourful World
  • 12 – Electricity
  • 13 – Magnetic Effects of Electric Current
  • 14 – Sources of Energy
  • 15 – Our Environment
  • 16 – Management of Natural Resources

NCERT Solutions for Class 10 Science Heredity and Evolution Part 2

1. A Mendelian experiment consisted of breeding tall pea plants bearing violet flowers with short pea plants bearing white flowers. The progeny all bore violet flowers but almost half of them were short. This suggests that the genetic make-up of the tall parent can be depicted as

(a) TTWW

(b) TTww

(c) TtWW

(d) TtWw

Ans. (c) TtWW


NCERT Solutions for Class 10 Science Heredity and Evolution Part 2

2. An example of homologous organs is

(a) Our arm and a dog’s fore-leg.

(b) Our teeth and an elephant’s tusks.

(c) Potato and runners of grass.

(d) All of the above.

Ans. (d) all of the above


3. In evolutionary terms, we have more in common with

(a) A Chinese school-boy.

(b) A chimpanzee

(c) A spider

(d) A bacterium

Ans. (a) a Chinese school boy.


4. A study found that children with light-coloured eyes are likely to have parents with light-coloured eyes. On this basis, can we say anything about whether the light eye colour trait is dominant or recessive? Why or why not?

Ans. No, since two copies of traits are inherited from parents, one from mother and the other form father. Unless we know the nature of these two variants of traits we cannot tell which is dominant and which is recessive. Recessive traits appear when both the parents contribute recessive allele. From this statement we can only presume are that both parents are contributing recessive allele.


NCERT Solutions for Class 10 Science Heredity and Evolution Part 2

5. How are the areas of study- evolution and classification interlinked?

Ans. When we classify organism we look for similarities among organism which allows us to group them. Based on these principles we can work out the evolutionary relationship to the species.


6. Explain the terms analogous and homologous organs with examples.

Ans. Analogous organs: Such organs which perform similar function but are different in structure and origin. Example- Wings of birds and wings of insects.

Homologous organs: Such organs which may have different functions but similar structure and origin. Example- fore arm of frog, lizard and bird.


NCERT Solutions for Class 10 Science Heredity and Evolution Part 2

7. Outline a project which aims to find the dominant coat colour in dogs.

Ans.


8. Explain the importance of fossils in deciding evolutionary relationship.

Ans. (i) Study of fossils allow us to make estimates of how far back evolutionary relationship go between organisms.

(ii) Study of age of fossils allows us to know which organisms evolved earlier and which later.


NCERT Solutions for Class 10 Science Heredity and Evolution Part 2

9. What evidence do we have for the origin of life from inanimate matter?

Ans. The evidence was given by Stanley L. Miller and Harold C. Urey in 1953. They assembled an atmosphere similar to that thought to exist on early earth over water. This was maintained by them at a temperature just below 100 degree Celcious and sparks were passed through the mixture of gases to stimulus lightening. At the end of week, they found that 15% of the carbon had been converted to simple compounds of carbon including amino acids which make up protein molecules.


10. Explain how sexual reproduction gives rise to more viable variations than asexual reproduction. How does this affect the evolution of those organisms that reproduce sexually?

Ans. Variations arise either because of errors in DNA copying or as a result of sexual reproduction. Due to sexual reproduction genetic variability increases in the population from one generation to another. This happens due to the fact that sexually reproducing organism inherits half the genes from each parent. These variations are very important for the process of evolution.


11. Only variations that confer an advantage to an individual organism will survive in a population. Do you agree with this statement? Why or why not?

Ans. No, depending on the nature of variations different individuals have been different kinds of advantages. However, when a drastic change occurs in environment only those organisms in the population will survive which have an advantageous variation in that population to survive in changed environment.


NCERT Solutions for Class 10 Science Heredity and Evolution Part 2

12. How is the equal genetic contribution of male and female parents ensured in the progeny?

Ans. Equal contribution of male and female parents is ensured in progeny during sexual reproduction. Each trait of progeny is determined by a pair of alleles and gametes of male and female contain one allele. Each allele pairs during fertilisation combine together to determine traits. Thus, the traits of progeny are determined by equal genes from male and female.

NCERT Solutions for Class 10 Science

NCERT Solutions Class 10 Science PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 10 Science includes text book solutions from Book. NCERT Solutions for CBSE Class 10 Science have total 16 chapters. 10 Science NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Science class 10 solutions PDF and Science ncert class 10 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 10 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.




Test Generator

Test Generator

Create Tests with your Name & Logo

Try it Now (Free)

Leave a Comment