NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 3.2

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 3.2 book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 6 Maths chapter wise NCERT solution for Maths Book all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Maths Playing with numbers Download as PDF

NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 3.2

 NCERT Solutions for Class 6 Maths Playing with numbers

Class –VI
Mathematics (Ex. 3.2)
Question1. What is the sum of any two:

(a)Odd numbe

(b)Even numbe

Answer:

(a) The sum of any two odd numbers is an even number.

Example: 1 + 3 = 4, 3 + 5 = 8

(b) The sum of any two even numbers is an even number.

Example: 2 + 4 = 6, 6 + 8 = 14


Question 2. State whether the following statements are true or false:

(a)The sum of three odd numbers is even.

(b)The sum of two odd numbers and one even number is even.

(c)The product of three odd numbers is odd.

(d)If an even number is divided by 2, the quotient is always odd.

(e)All prime numbers are odd.

(f)Prime numbers do not have any facto

(g)Sum of two prime numbers is always even.

(h)2 is the only even prime number.

(i)All even numbers are composite numbe

(j)The product of two even numbers is always even.

Answer:

(a) False, (b) True, (c) True, (d) False, (e) False, (f) False,(g) False, (h) True, (i) False, (j) True


NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 3.2

Question 3.The numbers 13 and 31 are prime numbe Both these numbers have same digits 1 and 3. Find such pairs of prime numbers up to 100.

Answer: 17 and 71; 37 and 73; 79 and 97


Question 4.Write down separately the prime and composite numbers less than 20.

Answer:

Prime numbers: 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19

Composite numbers: 4, 6, 8, 9, 10, 12, 14, 15, 16, 18


NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 3.2

Question 5.What is the greatest prime number between 1 and 10?

Answer: The greatest prime number between 1 and 10 is ‘7’.

Question 6.Express the following as the sum of two odd numbers:

(a) 44

(b) 36

(c) 24

(d) 18

Answer:(a) 3 + 41 = 44, (b) 5 + 31 = 36, (c) 7 + 17 = 24, (d) 7 + 11 = 18


Question 7.Give three pairs of prime numbers whose difference is 2.
[Remark: Two prime numbers whose difference is 2 are called twin primes.]

Answer:

3 and 5;

5 and 7;

11 and 13


NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 3.2

Question 8.Which of the following numbers are prime:

(a) 23

(b) 51

(c) 37

(d) 26

Answer: (a) 23 and (c) 37 are prime number


Question 9.Write seven consecutive composite numbers less than 100 so that there is no prime number between them.

Answer: 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96


NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 3.2

Question 10.Express each of the following numbers as the sum of three odd primes:

(a) 21

(b) 31

(c) 53

(d) 61

Answer: (a) 21 = 3 + 7 + 11, (b) 31 = 3 + 11 + 17 , (c) 53 = 13 + 17 + 23, (d) 61 = 19 + 29 + 13


Question 11.Write five pairs of prime numbers less than 20 whose sum is divisible by 5.
[Hint: 3 + 7 = 10]

Answer: 2 + 3 = 5;, 7 + 13 = 20;, 3 + 17 = 20;, 2 + 13 = 15;, 5 + 5 = 10


NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 3.2

Question 12. Fill in the blanks:

(a)A number which has only two factors is called a _______________.

(b)A number which has more than two factors is called a _______________.

(c)1 neither _______________ nor _______________.

(d)The smallest prime number is _______________.

(e)The smallest composite number is _______________.

(f)The smallest even number is _______________.

Answer: (a) Prime number, (b) Composite number, (c) Prime number and composite number, (d) 2, (e) 4, (f) 2

NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 3.2

NCERT Solutions Class 6 Maths PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 6 Maths includes text book solutions from Class 6 Maths Book . NCERT Solutions for CBSE Class 6 Maths have total 14 chapters. 6 Maths NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Maths class 6 solutions PDF and Maths ncert class 6 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

NCERT Solutions for Mathematics Class 3rd to 12th

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for Class 6 Maths, Social Science Computer Science, Home Science, Hindi English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




1 thought on “NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 3.2”

Leave a Comment