NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 1.2

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 1.2 book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 6 Maths chapter wise NCERT solution for Maths Book all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Maths knowing our numbers Download as PDF

NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 1.2

NCERT Solutions for Class 6 Maths knowing our numbers

Class –VI
Mathematics
(Ex. 1.2)
Question 1.A book exhibition was held for four days in a school. The number of tickets sold at the counter on the first, second, third and final day was respectively 1094, 1812, 2050 and 2751. Find the total number of tickets sold on all the four days.

Answer:

Number of tickets sold on first day = 1,094

Number of tickets sold on second day = 1,812

Number of tickets sold on third day = 2,050

Number of tickets sold on fourth day = + 2,751

Total tickets sold = 7,707

Therefore, 7,707 tickets were sold on all the four days.


Question 2.Shekhar is a famous cricket player. He has so far scored 6980 runs in test matches. He wishes to complete 10,000 runs. How many more runs does he need?

Answer:

Runs to achieve = 10,000

Runs scored = – 6,980

Runs required = 3,020

Therefore, he needs 3,020 more runs.


NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 1.2

Question 3.In an election, the successful candidate registered 5,77,500 votes and his nearest rival secured 3,48,700 votes. By what margin did the successful candidate win the election?

Answer:

Number of votes secured by successful candidates = 5,77,500

Number of votes secured by his nearest rival = – 3,48,700

Margin between them = 2,28,800

Therefore, the successful candidate won by a margin of 2,28,800 votes.


NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 1.2

Question 4.Kirti Bookstore sold books worth 2,85,891 in the first week of June and books worth 4,00,768 in the second week of the month. How much was the sale for the two weeks together? In which week was the sale greater and by how much?

Answer:

Books sold in first week = 2,85,891

Books sold in second week = + 4,00,768

Total books sold = 6,86,659

Since, 4,00,768,> 2,85,891

Therefore sale of second week is greater than that of first week.

Books sold in second week = 4,00,768

Books sold in first week = – 2,85,891

More books sold in second week = 1,14,877

Therefore, 1,14,877 more books were sold in second week.


Question 5.Find the difference between the greatest and the least number that can be written using the digits 6, 2, 7, 4, 3 each only once.

Answer:

Greatest five-digit number using digits 6,2,7,4,3 = 76432

Smallest five-digit number using digits 6,2,7,4,3 = – 23467

Difference = 52965

Therefore the difference is 52965.


NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 1.2

Question 6.A machine, on an average, manufactures 2,825 screws a day. How many screws did it produce in the month of January 2006?

Answer:

Number of screws manufactured in one day = 2,825

Number of days in the month of January (31 days) = 2,825 x 31

= 87,575

Therefore the machine produced 87,575 screws in the month of January.


NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 1.2

Question 7.A merchant had 78,592 with her. She placed an order for purchasing 40 radio sets at 1,200 each. How much money will remain with her after the purchase?

Answer:

Cost of one radio = 1200

Cost of 40 radios = 1200 x 40 = 48,000

Now, Total money with merchant = 78,592

Money spent by her = – 48,000

Money left with her = 30,592

Therefore, ` 30,592 will remain with her after the purchase.


NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 1.2

Question 8.A student multiplied 7236 by 65 instead of multiplying by 56. By how much was his answer greater than the correct answer?

Answer:

Wrong answer = 7236 x 65

7236

x 65

36180

43416 x

470340

Correct answer = 7236 x 56

7236

x 56

43416

36180 x

405216

Difference in answers = 470340 – 405216

= 65,124


NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 1.2

Question 9.To stitch a shirt 2 m 15 cm cloth is needed. Out of 40 m cloth, how many shirts can be stitched and how much cloth will remain?

Answer:

Cloth required to stitch one shirt = 2 m 15 cm

= 2 x 100 cm + 15 cm

= 215 cm

Length of cloth = 40 m = 40 x 100 cm = 4000 cm

Number of shirts can be stitched = 4000 {tex} \div {/tex} 215

215

{tex}{\text{ }}4000 \\\\\\{/tex}

{tex} \underline { – {\text{ }}215} \\\\\\{/tex}

{tex} {\text{ }}1850 \\\\\\{/tex}

{tex} \underline { – 1720} \\\\\\{/tex}

{tex} {\text{ }}130{\text{ }} \\\\\\ {/tex}

{tex} {\text{ }}4000 \\\\\\{/tex}

{tex}\underline { – {\text{ }}215} \\\\\\{/tex}

{tex}{\text{ }}1850 \\\\\\{/tex}

{tex} \underline { – 1720} \\\\\\{/tex}

{tex} {\text{ }}130{\text{ }} \\\\\\ {/tex}

Therefore, 18 shirts can be stitched and 130 cm (1 m 30 cm) cloth will remain.


NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 1.2

Question 10.Medicine is packed in boxes, each weighing 4 kg 500 g. How many such boxes can be loaded in a can which cannot carry beyond 800 kg?

Answer:

The weight of one box = 4 kg 500 g = 4 x 1000 g + 500 g = 4500 g

Maximum load can be loaded in van = 800 kg = 800 x 1000 g = 800000 g

Number of boxes = 800000 {tex} \div {/tex} 4500

4500

{tex} {\text{ }}800000 \\\\\\{/tex}

{tex} \underline {{\text{ }} – 4500} \\\\\\{/tex}

{tex} {\text{ }}35000 \\\\\\{/tex}

{tex} \underline { – 31500} \\\\\\{/tex}

{tex} {\text{ }}35000 \\\\\\{/tex}

{tex} \underline { – 31500} \\\\\\{/tex}

{tex} {\text{ }}3500 \\\\\\ {/tex}

{tex} {\text{ }}800000 \\\\\\{/tex}

{tex} \underline {{\text{ }} – 4500} \\\\\\{/tex}

{tex} {\text{ }}35000 \\\\\\{/tex}

{tex}\underline { – 31500} \\\\\\{/tex}

{tex} {\text{ }}35000 \\\\\\{/tex}

{tex} \underline { – 31500} \\\\\\{/tex}

{tex} {\text{ }}3500 \\\\\\ {/tex}

Therefore, 177 boxes can be loaded.


NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 1.2

Question 11.The distance between the school and the house of a student’s house is 1 km 875 m. Everyday she walks both ways. Find the total distance covered by her in six days.

Answer:

Distance between school and home = 1.875 km

Distance between home and school = + 1.875 km

Total distance covered in one day = 3.750 km

Distance covered in six days = 3.750 x 6 = 22.500 km

Therefore, 22 km 500 m distance covered in six days.


NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 1.2

Question 12.A vessel has 4 liters and 500 ml of curd. In how many glasses each of 25 ml capacity, can it be filled?

Answer:

Capacity of curd in a vessel = 4 liters 500 ml = 4 x 1000 ml + 500 ml = 4500 ml

Capacity of one glass = 25 ml

Number of glasses can be filled = 4500 {tex} \div {/tex} 25

25

{tex} {\text{ }}4500 \\\\\\{/tex}

{tex} \underline {{\text{ }} – 25} \\\\\\{/tex}

{tex} {\text{ }}200 \\\\\\{/tex}

{tex} \underline { – 200} \\\\\\{/tex}

{tex} {\text{ }}0 \\\\\\ {/tex}

{tex} {\text{ }}4500 \\\\\\{/tex}

{tex} \underline {{\text{ }} – 25} \\\\\\{/tex}

{tex} {\text{ }}200 \\\\\\{/tex}

{tex} \underline { – 200} \\\\\\{/tex}

{tex}{\text{ }}0 \\\\\\ {/tex}

Therefore, 180 glasses can be filled by curd.

NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 1.2

NCERT Solutions Class 6 Maths PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 6 Maths includes text book solutions from Class 6 Maths Book . NCERT Solutions for CBSE Class 6 Maths have total 14 chapters. 6 Maths NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Maths class 6 solutions PDF and Maths ncert class 6 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

NCERT Solutions for Mathematics Class 3rd to 12th

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for Class 6 Maths, Social Science Computer Science, Home Science, Hindi English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




3 thoughts on “NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 1.2”

Leave a Comment