NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 12.3

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 12.3 book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 6 Maths chapter wise NCERT solution for Maths Book all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Maths Ratio and proportion Download as PDF

NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 12.3

NCERT Solutions for Class 6 Maths Ratio and proportion

Class –VI Mathematics
(Ex. 12.3)
Question 1.If the cost of 7 m of cloth is Rs. 294, find the cost of 5 m of cloth.
Answer:

Cost of 7 m of cloth = Rs. 294

{tex}\therefore {/tex} Cost of 1 m of cloth = = Rs. 42

{tex}\therefore {/tex} Cost of 5 m of cloth = 42 x 5 = Rs. 210

Thus, the cost of 5 m of cloth is Rs. 210.


Question 2.Ekta earns Rs. 1500 in 10 days. How much will she earn in 30 days?

Answer: Earning of 10 days = Rs. 1500

{tex}\therefore {/tex} Earning of 1 day = = Rs. 150

{tex}\therefore {/tex} Earning of 30 days = 150 x 30 = Rs. 4500

Thus, the earning of 30 days is Rs. 4,500.


NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 12.3

Question 3.If it has rained 276 mm in the last 3 days, how many cm of rain will fall in one full week (7 days)? Assume that the rain continues to fall at the same rate.

Answer: Rain in 3 days = 276 mm

{tex}\therefore {/tex} Rain in 1 day = = 92 mm

{tex}\therefore {/tex} Rain in 7 days = 92 x 7 = 644 mm

Thus, the rain in 7 days is 644 mm.


Question 4.Cost of 5 kg of wheat is Rs. 30.50.

(a) What will be the cost of 8 kg of wheat?

(b) What quantity of wheat can be purchased in Rs. 61?

Answer: (a) Cost of 5 kg of wheat = Rs. 30.50

{tex}\therefore {/tex} Cost of 1 kg of wheat = = Rs. 6.10

{tex}\therefore {/tex} Cost of 8 kg of wheat = 6.10 x 8 = Rs. 48.80

(b) From Rs. 30.50, quantity of wheat can be purchased = 5 kg

{tex}\therefore {/tex} From Rs. 1, quantity of wheat can be purchased = {tex}\frac{5}{{30.50}}{/tex}

{tex}\therefore {/tex} From Rs. 61, quantity of wheat can be purchased = = 10 kg


NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 12.3

Question 5.The temperature dropped 15 degree Celsius in the last 30 days. If the rate of temperature drop remains the same, how many degrees will the temperature drop in the next ten days?

Answer:

Degree of temperature dropped in last 30 days = 15 degrees

{tex}\therefore {/tex} Degree of temperature dropped in last 30 days = degree

{tex}\therefore {/tex} Degree of temperature dropped in last 10 days = = 5 degree

Thus, 5 degree Celsius temperature dropped in 10 days.


Question 6.Shains pays Rs. 7500 as rent for 3 months. How much does she has to pay for a whole year, if the rent per month remains same?

Answer:

Rent paid for 3 months = Rs. 7500

{tex}\therefore {/tex} Rent paid for 1 months = = Rs. 2500

{tex}\therefore {/tex} Rent paid for 12 months = 2500 x 12 = Rs. 30,000

Thus, the total rent of one year is Rs. 30,000.


NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 12.3

Question 7.Cost of 4 dozens bananas is Rs. 60. How many bananas can be purchased for Rs. 12.50?

Answer:

Cost of 4 dozen bananas = Rs. 60

Cost of 48 bananas = Rs. 60 [4 dozen = 4 x 12 = 48]

{tex}\because {/tex} From Rs. 60, number of bananas can be purchased = 48

{tex}\therefore {/tex} From Rs. 1, number of bananas can be purchased =

{tex}\therefore {/tex} From Rs. 12.50. number of bananas can be purchased =

= 10 bananas

Thus, 10 bananas can be purchased for Rs. 12.50.


Question 8.The weight of 72 books is 9 kg what is the weight of 40 such books?

Answer:

The weight of 72 books = 9 kg

{tex}\therefore {/tex} The weight of 1 book =

{tex}\therefore {/tex} The weight of 40 books = = 5 kg

Thus, the weight of 40 books is 5 kg.


NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 12.3

Question 9. A truck requires 108 liters of diesel for covering a distance of 594 km. How much diesel will be required by the truck to cover a distance of 1650 km?

Answer:

For covering 594 km, a truck will be required diesel = 108 liters

{tex}\therefore {/tex} For covering 1 km, a truck will be required diesel =

{tex}\therefore {/tex} For covering 1650 km, a truck will be required diesel = = 300 liters

Thus, 300 liters diesel will be required by the truck to cover a distance of 1650 km.


Question 10.Raju purchases 10 pens for Rs. 150 and Manish buys 7 pens for Rs. 84. Can you say who got the pen cheaper?

Answer:

Raju purchase 10 pens for = Rs. 150

{tex}\therefore {/tex} Raju purchases 1 pen for = = Rs. 15

Manish purchases 7 pens for = Rs. 84

{tex}\therefore {/tex} Manish purchases 1 pen for = = Rs. 12

Thus, Manish got the pens cheaper.


NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 12.3

Question 11.Anish made 42 runs in 6 overs and Anup made 63 runs in 7 overs. Who made more runs per over?

Answer:

Anish made in 6 overs = 42 runs

{tex}\therefore {/tex} Anish made in 1 overs = = 7 runs

Anup made in 7 overs = 63 runs

{tex}\therefore {/tex} Anup made in 1 overs = = 9 runs

Thus, Anup made more runs per over.

NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 12.3

NCERT Solutions Class 6 Maths PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 6 Maths includes text book solutions from Class 6 Maths Book . NCERT Solutions for CBSE Class 6 Maths have total 14 chapters. 6 Maths NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Maths class 6 solutions PDF and Maths ncert class 6 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

NCERT Solutions for Mathematics Class 3rd to 12th

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for Class 6 Maths, Social Science Computer Science, Home Science, Hindi English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




5 thoughts on “NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 12.3”

  1. Very nice website ,very helping also words are shown clearly answers are good for easy under standing Ilike this website very much.

Leave a Comment