NCERT Solutions for Class 10 Science Management of Natural Resources Part 1

myCBSEguide App

myCBSEguide

Trusted by 70 Lakh Students

Install App

NCERT Solutions for Class 10 Science Management of Natural Resources Part 1 Class 10 Science Class book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE Board exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 10 Science chapter wise NCERT solution for Science Book for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Class 10 Science Management of Natural Resources Download as PDF

NCERT Solutions for Class 10 Science Management of Natural Resources Part 1

NCERT Class 10 Science Chapter wise Solutions

  • 1 – Chemical Reactions and Equations
  • 2 – Acids, Bases and Salts
  • 3 – Metals and Non-metals
  • 4 – Carbon and Its Compounds
  • 5 – Periodic Classification of Elements
  • 6 – Life Processes
  • 7 – Control and Coordination
  • 8 – How do Organisms Reproduce?
  • 9 – Heredity and Evolution
  • 10 – Light Reflection and Refraction
  • 11 – Human Eye and Colourful World
  • 12 – Electricity
  • 13 – Magnetic Effects of Electric Current
  • 14 – Sources of Energy
  • 15 – Our Environment
  • 16 – Management of Natural Resources

NCERT Solutions for Class 10 Science Management of Natural Resources Part 1

1. What changes can you make in your habits to become more environment-friendly?

Ans. (a) Plant one tree on every birthday.

(b) Stop using polythene bags.

(c) Switch off unnecessary lights and fans.

(d) Take bus instead of personal vehicles.

(e) Use CFL in place of bulbs.


2. What would be the advantage of exploiting resources with short-term aims?

Ans. (a) It can meet the immediate needs of the masses.

(b) We shall be able to get industrial growth.


3. How would these advantages differ from the advantages of using a long-term prospective in managing our resources?

Ans. Exploitation of resources with short-term aims are beneficial for present day generation while managing with long-term perspective are on a sustainable basis and are aimed to fulfill the needs of future generations as well.


4. Why do you think there should be equitable distribution of resources? What forces would be working against an equitable distribution of our resources?

Ans. Natural resources are given to us given nature. All the individuals have equal right on these resources like air and water. Industrialists and some other rich persons are who are in power wants to grab all the resources. It is this section which is working against equitable distribution of energy.


NCERT Solutions for Class 10 Science Management of Natural Resources Part 1

1. Why should we conserve forests and wildlife?

Ans. Forests present a wide biological diversity. They are essential for ecological diversity, to prevent floods and to influence rainfall. Forests help in protection of soil and in retaining sub-soil water.


NCERT Solutions for Class 10 Science Management of Natural Resources Part 1

2. Suggests some approaches towards the conservation of forests.

Ans. (a) Afforestation

(b) Check on indiscriminate cutting of trees.

(c) Check on forest fires

(d) Check on overgrazing.


NCERT Solutions for Class 10 Science Management of Natural Resources Part 1

1. Find out about the traditional systems of water harvesting/management in your region.

Ans. The traditional system of water conservation differs from region to region for example.

(a) Khadin, tanks and nadis in Rajasthan

(b) Bandharas and tals in Maharashtra

(c) Ahars and pyenes in Bihar

(d) kattas in Karnataka


2. Compare the above system with the probable systems in hilly/mountainous areas or plains or plateau regions.

Ans. In hilly/mountainous areas mostly in Himachal Pradesh, kulhs are used to take water to several villages down the hillside. In largely level terrain, water harvesting structures are mainly crescent shaped earthen embankments or low straight concrete and rubble check dams built across seasonally flooded gullies. They are different from pits and ponds as they store running water.


3. Find out the source of water in your region/locality. Is water from this source available to all people living in that area?

Ans. In Delhi, the source of water in Yamuna. Water from this source is available mostly to all people in Delhi.

NCERT Solutions for Class 10 Science

NCERT Solutions Class 10 Science PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 10 Science includes text book solutions from Book. NCERT Solutions for CBSE Class 10 Science have total 16 chapters. 10 Science NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Science class 10 solutions PDF and Science ncert class 10 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 10 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.




Test Generator

Test Generator

Create Tests with your Name & Logo

Try it Now (Free)

Leave a Comment