NCERT Solutions for Class 5 Maths Does It Look the Same

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 5 Maths Does It Look the Same book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 5 Maths chapter wise NCERT solution for Maths Book all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Class 5 Mathematics Download as PDF

NCERT Solutions for Class 5 Maths Does It Look the Same

NCERT Solutions for Class 5 Maths Does It Look the Same

CHAPTER-5
DOES IT LOOK THE SAME
PRACTICE TIME:

1. Find out which letters in the English alphabet looks the same after a turn.

Ans. The letters in English alphabet which look the same after a turn are H, I, N, O, S, X and Z.


2. Which of these English words reads the same on half a turn?

ZOOM, MOW, SWIMS, SIS, NOON

Ans. The English words MOW, SWIMS, SIS AND NOON read the same on half a turn.


NCERT Solutions for Class 5 Maths Does It Look the Same

3. Give half a turn to the numbers from 0 to 9. Find which of them stills look the same.

Ans. The numbers 0, 1 and 8 look the same after giving a turn to them.


4. Think of all 2, 3 and 4 digit numbers which look the same on half a turn.

Ans. All 2, 3 and 4 digit numbers which look the same on half a turn are:

2-digit numbers: 11, 88

3-digit numbers: 101, 111, 181, 808, 818, 888

4-digit numbers: 1001, 1111, 1881, 8008, 8118, 8888


NCERT Solutions for Class 5 Maths Does It Look the Same

5. Which among the following pictures will look the same on half a turn?

Ans. The following pictures will look the same on half a turn.

      


6. Have you ever seen a windmill? What is it used for?

Ans. Yes, I have seen a windmill. It is a mill turned by the wind. In it the wind turns a set of vanes mounted on a horizontal shaft, the rotation of which transmitted by gearing to working machinery. It is used for grinding corn, pumping water, street light and powering light industry.


NCERT Solutions for Class 5 Maths Does It Look the Same

7.  Does you windmill look the same on  of a turn?

Ans. Yes, the windmill look the same on of a turn.


8. Does it look the same on half a turn? Discuss.

Ans. Since of a turn +of a turn means half of a turn. So it looks the same on half a turn also.


NCERT Solutions for Class 5 Maths Does It Look the Same

9. Does the fan look the same on turn?

Ans. Yes, the fan looks the same on turn.


10. Draw what the following shapes would look like on   turn and half a turn.

Which of the above shapes do not look the same on    turn? Which shapes do not look the same on     a turn?

Ans.

  On 1/4th turnOn half turn
(a)
(b)
(c)
(d)

Shapes (a), (c) and (d) do not look the same on turn. Shape (a) does not look the same on  a turn.


NCERT Solutions for Class 5 Maths Does It Look the Same

11. Which fan will look the same on a  turn?

 

Ans. Fan (a) will look the same on a turn.


12. Look at the following shapes. Draw how they will look on  and  turn.

 

        

Ans. The required shapes are drawn as under:

1/3 turn1/6 turn

NCERT Solutions for Class 5 Maths Does It Look the Same

13. Look at the following shapes —

 a) Find out which of these figures look the same on      turn. Mark them with .

b) Which are the ones that will not look the same after    turn? Mark them with   .

c) Try and change the shapes below in such a way that they look the same on   turn.

Ans. (a) Row 2nd:1st , 2nd, 3rd

 (b) Row 1st: 1st, 2nd  , 3rd 

(c)Given shapes are changed as under so that the may look the same on  turn.

           


14.  Draw some shapes which will look the same after  turn.

Ans.  The following shapes will look the same after turn.


NCERT Solutions for Class 5 Maths Does It Look the Same

15. Draw some shapes which will look the same after  turn.

Ans. The following shapes will look the same after turn.

            

NCERT Solutions for Class 5 Mathematics Chapter 5 Does It Look the Same

NCERT Solutions Class 5 Maths PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 5 Maths includes text book solutions from Class 5 Maths Book . NCERT Solutions for CBSE Class 5 Maths have total 14 chapters. 5 Maths NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Maths class 5 solutions PDF and Maths ncert class 5 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

NCERT Solutions for Mathematics Class 3rd to 12th

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for Class 5 Maths, Social Science Computer Science, Home Science, Hindi English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




3 thoughts on “NCERT Solutions for Class 5 Maths Does It Look the Same”

Leave a Comment