NCERT Solutions for Class 5 Maths Ways of Multiply and Divide

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 5 Maths Ways of Multiply and Divide book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 5 Maths chapter wise NCERT solution for Maths Book all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Class 5 Mathematics Download as PDF

NCERT Solutions for Class 5 Maths Ways of Multiply and Divide

NCERT Solutions for Class 5 Maths Ways of Multiply and Divide

Read the following passage and answer the questions that follow:

CHAPTER-13
WAYS OF MULTIPLY AND DIVIDE 
1. Use Bela’s method to multiply these numbers.

(a) 32 46

Ans. (a)3 2

 4 6

1 9 2

1 2 8 0

1 4 7 2

(b) 67 18

Ans. (b) 6 7

1 8

5 3 6

+ 6 7 0 

1 2 0 6


NCERT Solutions for Class 5 Maths Ways of Multiply and Divide

2. Do these in your notebook using Bela’s method:

(a) 47 19

Ans. (a)4 7

 1 9

4 2 3

+4 7 0

8 9 3

(b) 188 91

Ans. (b) 18 8

 9 1

1 8 8

+1 6 9 2 0

1 4 7 2

(c) 63 57

Ans. (c)6 3

 5 7

4 4 1

+3 1 5 0

3 5 9 1

(d) 225 22

Ans. (d)22 5

 2 2

4 5 0

+ 4 5 0 0

4 9 5 0

(e) 360 12

Ans. (e)  36 0

 1 2

7 2 0

+ 3 6 0 0

4 3 2 0


3. Shantaram is a special cook who comes only on party days. Last year he was called for only 28 days. For each day he has to be paid Rs. 165. Find out how much money he will get in all?

Ans.Shantaram’s one day wages = Rs. 165

Shantaram’s 28 days wages = Rs. (165 28)

16 5

 2 8

1 3 2 0

+ 3 3 0 0

4 6 2 0

Hence, Shantaram will be paid Rs. 4620.


NCERT Solutions for Class 5 Maths Ways of Multiply and Divide

4. If he called for all days for the year, how much salary will he get?

Ans.Shantaram’s one day salary = Rs. 165

Shantaram’s one year i.e. 365 days salary = Rs. (165 365)

16 5

 3 6 5

8 2 5

+ 9 9 0 0

+4 9 5 0 0

6 0 2 2 5

Hence, Shantaram gets a salary of Rs. 60225.


5. Now find the salaries of the minister and horse rider for 1 year.

Ans.For the minister:

Minister’s salary for 1 day = Rs. 195

Minister’s salary for 1 year i.e, 365 days = Rs. (195 365)

19 5

 3 6 5

9 7 5

+ 17 7 0 0

+5 8 5 0 0

7 1 1 7 5

Hence, the salary of Minister of 1 year is Rs. 71175.

For the horse rider:

Horse rider’s salary for one day = Rs. 76

Horse rider’s salary for 1 year i.e. 365 days = Rs.(76 365)

36 5

    7 6

2 1 9 0

+2 5 5 5 0

2 7 7 4 0

Hence, the salary of horse rider for 1 year is Rs. 27740.


NCERT Solutions for Class 5 Maths Ways of Multiply and Divide

6. Years and Years

(a) How many glasses will he drink in one month?

Ans. (a)Number of glasses of water Sohan drinks in one month i.e. 30 days = (8 30) = 240

(b) How many glasses will he drink in one year?

Ans. (b)Number of glasses of water Sohan drinks in one year i.e. 365 days = (8 365) = 2920

(c) If 125 people living in a colony drink 8 glasses of water in a day, how much water will they drink in a year.

Ans. (c)Number of glasses of water a person drinks in 1 day =8

Number of glasses of water 125 persons drink in one day = (8 125) = 1000

Number of glasses of water 125 persons drink in one year = (365 1000) = 365000


NCERT Solutions for Class 5 Maths Ways of Multiply and Divide

7. If Soha’s heart beats 72 times in one minute, how many times does it beat in one hour.

(a) Now find out how many times it beats in one day.

Ans. (a)Number of times of Soha’s heart beats in 1 minute =72

Number of times Soha’s heart beats in one hour i.e. in 60 minutes = (72 60) =4320

And Number of times Soha’s heart beats in one day i.e. in 24 hours = (4320 24)

We have,

4 3 2 0

 2 4

1 7 2 8 0

+8 6 4 0 0

1 0 3 6 8 0

(b) Count your heart beats to find out how many times your heart beats in one week?

Ans. (b)On counting I find that my hearts 71 times in one minute.

My heart beats (71 60) = 4260 times in one hour

My heart beats (4260 24) = 102240 times in a day.

My heart beats (102240 7) = 715680 times in one week.

(c) A baby elephant drinks around 1.2 L of milk everyday. How much milk will it drink in two years?

Ans. (c)Number of days in 2 years = (2 365) = 730

Milk consumption of baby elephant in 1 day = 12 L

Milk consumption of baby elephant in 2 years i.e. 730 days

73 0

 1 2

1 4 6 0

+ 7 3 0 0

8 7 6 0

Hence, the baby elephant drinks 8760 L of milk in 2 years

(d) A baby blue whale drinks around 200 L of milk in one day. Just imagine how much milk that is! Find out in how many days your family would use 200 L milk. How much milk would the baby blue whale drink in eight months?

Ans. (d)Milk consumption of baby whale per day = 200 L

My family will use 200 L milk at the rate of 20 L per day (200/20) i.e. 10 days

Milk consumption of baby whale in one month i.e. in 30 days = (200 30) L = 6000 L

Milk consumption of baby whale in 8 months = (6000 8) L = 48000 L.


NCERT Solutions for Class 5 Maths Ways of Multiply and Divide

8. Karunya- The Landlord

   Karunya bought three fields

     

(a) Find the area of all the three fields.

Field (A) …. Square metre.

Field (B) …. Square metre.

Field (C) …. Square metre.

He bought field (A) at the rate of Rs. 95 for a square metre , field (B) at Rs. 110 for a square metre and field (C) at Rs. 120 for a square metre.

Ans. (a)We know that

Area of rectangle = Length Breadth

To find the area of fields A, B and C, we have to find

28 27, 36 and 27 19 respectively.

We have,

2 8

 2 7

1 9 6

+ 5 6 0

  7 5 6

3 6

 1 2

7 2

+ 3 6 0

  4 3 2

(b) Find the cost of all three fields.

Ans. (b)Area of Field (A) = 756 square metre

Area of Field (B) = 432 square metre

Area of Field (C) = 513 square metre

Cost of field (A) at the rate of Rs 95 per square metre = Rs. (95 756) = Rs 71820

7 5 6

  9 5

3 7 8 0

+  6 8 0 4 0

7 1 8 2 0

Cost of field (B) at the rate of Rs. 110 per square metre = Rs. (110 432) = Rs. 47520 

 11 0

 4 3 2

2 2 0

+ 3 3 0 0

+4 4 0 0 0

4 7 5 2 0

Cost of field (C) at the rate of Rs. 120 per square metre = Rs (120 513) = Rs. 61560

12 0

 5 1 3

3 6 0

+ 1 2 0 0

+6 0 0 0 0

6 1 5 6 0

 

Total costs of these fields = Rs. 71820 + Rs. 47520 + Rs. 61560

= Rs. 180900


NCERT Solutions for Class 5 Maths Ways of Multiply and Divide

9. Tulsi and her husband work on Karunya’s farm. The Government has said that farm workers should be paid at least Rs 71 for one day’s work. But he pays Rs. 55 to Tulsi and Rs. 58 to her husband.

If Tulsi works for 49 days, how much money does she get?

If her husband works for 42 days, how much money does he get?

Find the money they earn together.

Ans.Tulsi one day’s wage = 55 = Rs. (55 49)

5 5

 4 9

4 9 5

+2 2 0 0

2 6 9 5

Hence, Tulsi gets Rs. 2695 for her work.

Husband’s one-day wage = Rs. 58

Husband’s 42 day’s wage = Rs. (58 42)

We have,

5 8

 4 2

1 1 6

+2 3 2 0

2 4 3 6

Hence, Tulsi’s husband gets Rs. 2436 for his work.

Money they earned together = Rs. (2695 + 2436) = Rs. 5131


10. The table shows the amount fixed by four states.

(a) For farmwork which state has fixed the highest amount? Which state has fixed the lowest?

Ans. (a)Haryana has fixed the highest salary for one day of the farmworkers whereas Rajasthan has fixed the lowest.

(b) Bhairon Singh is a worker in Rajasthan? If he works for 8 weeks on the farm, how much will he earn?

Ans. (b)Bhairon Singh’s 1-day earning = Rs. 73

Bhairon Singh’s 1 week earning = Rs. (73 7) = Rs. 511

Bhairon Singh’s 8 weeks earning = Rs. (8511) = Rs. 4088

(c) Neelam is a worker in Haryana. If she works for months on the farm, how much will she earn?

Ans. (c)Number of days in  months = 30 2+   = 60 + 15 = 75

Neelam’s 1 day’s earning = Rs. 135

Neelalm’s  months, 75 day’s earning = Rs. (135 75)

We have,

1 3 5

 7 5

6 7 5

+9 4 5 0

1 0 1 2 5

Hence. Neelam will earn Rs. 10125.

(d) How much more will a farm worker in Madhya Pradesh get than a worker in Orissa after working for 9 weeks.

Ans. (d)Difference in the salary of workers of Madhya Pardesh and Orissa

= Rs. (97 – 75) = Rs. 22

Difference in their salary in 1 week = Rs. (22 7) = Rs. 154

Difference in their salary in 9 weeks = Rs. (154 9) = Rs. 1386

Hence, a farmworker in Madhya Pardesh gets Rs. 1386 more than a worker in Orissa after working for 9 weeks.


NCERT Solutions for Class 5 Maths Ways of Multiply and Divide

NCERT Solutions for Class 5 Maths Ways of Multiply and Divide11. Satish’s is a 13 year-old boy. His father had taken loan for farming. But the crops failed. Now Satish’s mother has to pay Rs. 5000 every month for the loan. Satish started working- he looked after 17 boats of the village. He earns rupee 1 everyday for one goat.

(a) How much will he earn in one month?

Ans. (a)Satish’s earning on 1 goat per day = Re 1

Satish’s earning on 17 goats per day = Rs (1 17) = Rs 17

Satish’s earning on 17 goats in one month i.e. 30 days = Rs (1730) = Rs. 510

(b) Does he earn enough to help pay the loan every month?

Ans. (b)Satish’s earning of 1 year i.e. 12 months = Rs (51012) = Rs 6120


NCERT Solutions for Class 5 Maths Ways of Multiply and Divide

12. To help the farmers the State Government gave cows, Kamla Bai Gudhe got a cow. The cost of the cow is 17500. She had to pay Rs. 5500 and the government spent the rest of the money.

(a) How much did the government spend on the cow?

Ans.Cost of the cow = 17500

Kamla Bai Gudhe had to pay the cost of cow = Rs 5500

Money spend by government = Rs 17500 – Rs 5500 = Rs 12000

Hence, the government spend Rs 12000 on the cow.

(b) If 9 people from her village got cows, how much did the government spend in all?

Ans. (b)The amount of money spent by the government on 9 cows = Rs (12000 9) = Rs 108000.

(c) If Kamla Bai spends Rs. 85 a day, find out how much she will spend in one month?

Ans. (c)Amount spent by Kamla Bai in 1 day = Rs 85

Amount spent by Kamla Bai in 1 month = Rs (8530) = Rs 2550

(d) The cow gives 8 liters of milk everyday. How much milk it give in one month?

Ans. (d)Quantity of milk given by cow in 1 day = 8 litres

Quantity of milk given by cow in 1 month = (8 30) litres = 240 litr

(e) If the milk is sold at Rs. 9 per litre, how much money will Kamla Bai make in one month?

So the money spent on keeping the cow was Rs. …..

Money earned by selling the milk Rs. …….

Which is more …. Money spent on the cow or money earned from it? How much?

Ans. (e)Money earned by selling the milk = Rs. (240 9) = Rs 2160

Since 2550 > 2160

Therefore, money spent on cow was more than the money earned. The difference was Rs (2550-2160) = Rs 390

Due to this loss she wanted to sell the cow.


NCERT Solutions for Class 5 Maths Ways of Multiply and Divide

13. (a) Sukhi works on a farm. He is paid Rs. 98 for one day. If he works for 52 days, how much will he earn?

Ans. (a)Sukhi’s 1-day earning = Rs. 98

= Rs (98 52) = Rs 5096

9 8

 5 2

1 9 6

+4 9 0 0

 5 0 9 6

Hence, Sukhi earns Rs 5096 in 52 days.

(b) Hariya took a loan to build his house. He has to pay back Rs 2750 every month for two years. How much will he pay in 2 years?

Ans. (b)Amount of loan paid back in 1 month = Rs. 2750

Amount of loan paid back in 2 years i.e. (2 12 = 24 months) = Rs. (2750 24)

= Rs. 66000

2 7 5 0

 2 4

1 1 0 0 0

+ 5 5 0 0 0

 6 6 0 0 0 

(c) Ratiram is a milk seller in the city. He sells 13 litres of milk every day at Rs 23 per litre. How much does he earnb?

Ans.Selling price of 1 litres of milk = Rs. 23

Selling price of 13 litres of milk = Rs. (23 13) = Rs. 299

(d) A farmer sells 1 litres of milk for Rs. 11. In one month he sells 210 litres of milk. How much does he earn in a month?

Ans. (d)Selling price of 1 litres of milk = Rs. 11

Selling price of 210 litres of milk = Rs. (210 11) = Rs. 2310

 

(e) A company sells 1 litre of packed water for Rs. 12. A shopkeeper buys 240 litres of packed water. How much does he pay?

Ans. (e)Amount paid for 1 litre of packed water = Rs. 12

Amount paid for 240 litres of packed water = Rs. (12 240) = Rs. 2880


NCERT Solutions for Class 5 Maths Ways of Multiply and Divide

14. Fun with Multiplication:

(A) Look for the pattern and take this forward.

(0 9) + 1 = 1

(1 9) + 2 = 11

(12 9) + 3 = 111

(123 9) + 4 = _______

(1234 9) + 5 = ________

(12345 9) + 6 = _________

Ans. (A)(123 9) + 4 = 1107 + 4 = 1111

 (1234 9) + 5 = 11106 + 5 = 11111

(12345 9) + 6 = 11105 + 6 =111111

(B) Each letter a, b, c here stands for a number.

a a a

 a a a

a a a

a a a 0

a a a 0 0

a b c b a

Taking a =1, then find what the number b and c will be.

Ans. (B)Taking a = 1, so we have to compete 111 111 to find the value of b and c.

1 1 1

 1 1 1

1 1 1

1 1 1 0

1 1 1 0 0

1 2 3 2 1

On Comparing the answers, we find b =2 and c = 3.

(C) Tricks with your age:

Write your age _____

Multiply it by 7 _____

Again multiply the answer by 13 _____

Now look at your last answer. Can you find your age in that answer? How many times does your age show in the answer? Now try this trick with other people.

Ans. (C)Let be my age by 9 years

On multiplying 9 by 7, we get 63.

Again, multiply 63 by 13, we get 819

Yes, I find my age in the final result. My age occurs two times in the answer.


NCERT Solutions for Class 5 Maths Ways of Multiply and Divide

15. Practice Time:

(a) 4228 ÷ 4

Ans. (a)

 

(b) 770 ÷ 22

Ans. (b)

   

 

(c) 9872 ÷ 8

Ans. (c)

 

(d) 672 ÷ 21

Ans. (d)

 

(e) 772 ÷ 7

Ans. (e)

 

(f) 639 ÷ 13

Ans. (f)


16. Isha has Rs 100 with her. She wants to buy petrol. One litre of petrol costs Rs. 47.ow How How many litres can she buy?

Ans.Money with Isha = Rs. 1000

  Cost of one litre = Rs. 47

Litres of petrol she can buy = 1000÷47 = 21 (Quotient), 13 (Remainder)

  


NCERT Solutions for Class 5 Maths Ways of Multiply and Divide

17. If Is ha comes to your city, how much petrol can she buy with the same money?

Ans.Money left with Isha = Rs. 1000

Cost of 1 litres of petrol in the city = Rs. 50

Litres of petrol she can buy = Rs. 1000 ÷ 50 = 20

Isha can buy 20 litres of petrol for the same money.


18. 576 books are to be packed in boxes. If one box has 24 books, how many boxes are needed?

Ans.Total number of books = 576

Number of books per box = 24

Number of boxes needed or packing = 576 ÷ 24 = 24


NCERT Solutions for Class 5 Maths Ways of Multiply and Divide

19. 836 people are watching a movie in a hall. If the hall has 44 rows, how many people can sit in 1 row?

Ans.Number of people watching a movie = 836

  Number of rows = 44

Number of people sitting in 1 row = 836 ÷ 44 = 19


20. A gardener bought 458 apples trees. He wants to plant 15 trees in each row. How many rows can he plant?

Ans. Number of trees bought = 458

  Number of trees planted in 1 row = 15

Number of rows = 458 ÷ 15

We get 30 as quotient and 8 as remainder.

Hence, he can plant in 30 rows and 8 trees are left over.


NCERT Solutions for Class 5 Maths Ways of Multiply and Divide

21. Shyamli bought a battery. She road on it ‘Life: 2000 hours’. She uses it throughout the day and the night. How many days will the battery run?

Ans.Life of battery = 2000 hours

 The number of days the battery will run = 2000÷ 24

We get 83 as quotient and 8 as remainder. Hence, the battery will run for 83 days.


22. A tank is full of 300 L of water. How much water will be filled in 25 tanks? If 15 buckets can be filled with one tank of water, how many buckets all can be filled with the water in 25 tanks?

Ans.Capacity of water tank = 300 L

   25 tanks can be filled with (25 300) L i.e. 7500 L of water.

Number of buckets that can be filled with 1 tank = 15

Number of buckets that can be filled with 25 tanks = (15 25) =375


NCERT Solutions for Class 5 Maths Ways of Multiply and Divide

23. There are 28 laddoos in 1 kg. How many laddoos will be there in 12 kg? If 16 laddoos can be packed in 1 box, how many boxes are needed to pack all these laddoos?

Ans.Number of laddoos in 1 kg = 28

Number of laddoos in 12 kg = 28 12 = 336

Total number of laddoos = 336

Number of laddoos packed in 1 box = 16

Number of boxes needed for packing = 336 ÷ 16 = 21


24.There are 26 rooms in a school. Each room has 4 plant. If each plant needs 2 cups of water, how much water do we need for all the plants?

Ans.Number of rooms in a school = 26

Number of plants per room = 4

Total number of plants = 26 4 = 104

Water needed for each plant = 2 cups

Water needed for 104 plants = 104 2 = 208 cups


NCERT Solutions for Class 5 Maths Ways of Multiply and Divide

25. Do these divisions. Check your result by multiplication.

(a) 438 9

Ans. (a)

  

Check: 9 48 + 6 =432 + 6 = 438

(b) 348012

Ans. (b)

Check: 290 12 + 0 =3480 + 0 =3480

(c) 4507

Ans. (c)

Check: 64 7 + 2 = 448 + 2 = 450

(d) 900 10

Ans. (d)

Check: 90 10 + 0 = 900 +0 = 90

(e) 6786

Ans. (e)

Check: 113 6 + 0 = 678

 

(f)  2475 11

Ans. (f)

Check: 225 11 + 0 =2475


NCERT Solutions for Class 5 Maths Ways of Multiply and Divide

26. Solve the given sums and colour the answers in the grid given below:
21 1615 793 210 10
26 2677 1050 1059 7
31 1985 3064 42320040
19 32488 432187299
825522113576122884
869118477981347519

Ans.

21 16=33615 7=10593 2=18610 10 =100
26 26= 67677 10= 77050 10=50059 7 =413
31 19=58985 30=25506442=2688320040=80
19 3 = 572488 = 3143218=247299=81
8255= 16522113=1757612=482884=72
86911=798477=1219813=32747519=25

Let us colour the given grid as desired:

54511043464270962391934172168
98416556160823651352962259905
709907367632336121492178431475
16580658418610058972717248676
62480105241651785770126500
2479974852688818048901327121
742427756531792550347100131457
9451000687854120099924312691853
1097998451999864955123123467856
54945961418648345599001111268171

NCERT Solutions for Class 5 Mathematics Chapter 13 Ways of Multiply and Divide

NCERT Solutions Class 5 Maths PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 5 Maths includes text book solutions from Class 5 Maths Book . NCERT Solutions for CBSE Class 5 Maths have total 14 chapters. 5 Maths NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Maths class 5 solutions PDF and Maths ncert class 5 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

NCERT Solutions for Mathematics Class 3rd to 12th

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for Class 5 Maths, Social Science Computer Science, Home Science, Hindi English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




3 thoughts on “NCERT Solutions for Class 5 Maths Ways of Multiply and Divide”

Leave a Comment