NCERT Solutions for Class 5 Maths Boxes And Sketches

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 5 Maths Boxes And Sketches book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 5 Maths chapter wise NCERT solution for Maths Book all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Class 5 Mathematics Download as PDF

NCERT Solutions for Class 5 Maths Boxes And Sketches

NCERT Solutions for Class 5 Maths Boxes And Sketches

Read the following passage and answer the questions that follow:

CHAPTER-9
BOXES AND SKETCHES
1. She made four more shapes. Each is to be folded along the dotted lines. You have to find out which of these can be made into a box.

 (a) (b)   (c)   (d)

         

Ans. Cut outs (a) and (c) can be folded along the dotted lines to make a box.


2. Look at this floor map of a house. Make doors and windows on the deep drawing of this house.

Ans. Doors and windows are shown on the deep drawing as under:

Yes, there are two windows which couldn’t be shown on the drawing. These are shown as  encircle on the floor map.


NCERT Solutions for Class 5 Maths Boxes And Sketches

3. Try to make a floor map of your own house.

Ans. A floor map of my house is as under:


4.  Soumitro and his friends made deep drawings of a cube. These are their drawings.

           

(a)Which of these drawing look corrrect to you?

Ans. (a) The drawing numbered (d) and (e) look correct.

 

(b) Can you add some lines to make drawing (f) into a deep drawing of the cube?

Ans. (b) Yes, I can add some lines to make drawing (f) into a deep drawing of the cube as shown.


NCERT Solutions for Class 5 Maths Boxes And Sketches

5. This cut-out is folded to make a cube.

Which of these are the correct deep drawings of that cube?

              

Ans. (a), and (e) are the correct deep drawings of the cube made out of the given cut-out.


6. Make drawings to show how this bridge will look

(a) From the top

Ans. (a)

 

 

(b) From the front

Ans. (b)

 

(c) From the side

Ans. (c)

 


NCERT Solutions for Class 5 Maths Boxes And Sketches

7. How many cubes are needed to make this interesting model?  

   

(a) Here are some drawings for the model. Mark the correct top view drawing with ‘T’ and the correct side view drawing with ‘S’.

        

Ans. Number of cubes needed to make the given model.

= (5  5 5) -7 1-52-33-14

= 125-7-10-9-4

= 125-30 = 95

(d) -T  (b) -S.

NCERT Solutions for Class 5 Mathematics Chapter 9 Boxes And Sketches

NCERT Solutions Class 5 Maths PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 5 Maths includes text book solutions from Class 5 Maths Book . NCERT Solutions for CBSE Class 5 Maths have total 14 chapters. 5 Maths NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Maths class 5 solutions PDF and Maths ncert class 5 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

NCERT Solutions for Mathematics Class 3rd to 12th

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for Class 5 Maths, Social Science Computer Science, Home Science, Hindi English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




7 thoughts on “NCERT Solutions for Class 5 Maths Boxes And Sketches”

Leave a Comment