NCERT Solutions for Class 5 Maths Can you See The Pattern

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 5 Maths Can you See The Pattern book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 5 Maths chapter wise NCERT solution for Maths Book all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Class 5 Mathematics Download as PDF

NCERT Solutions for Class 5 Maths Can you See The Pattern

NCERT Solutions for Class 5 Maths Can you See The Pattern

CHAPTER-7

CAN YOU SEE THE PATTERN 

1. What should come next?

(a)

(b)

(c)

(d)

Ans. (a)

____ ____________

 

(b)

____ ____ ____ ____  

 

(c)

 ____ ________ 

 

(d)

 ____________ 


2. See this pattern

____(a)

The rule of the pattern is — turning by   each time. Which will be the next? Tick the right one.

Ans.

 


3. Magic Squares

____Do you remember magic triangles? Cone now, let’s make some magic squares.

Q. Fill this square using all the numbers from 46 to 54.

Ans. In this magic square, the sum of each of the row of numbers (across down and diagonally) is always the same. We have to complete the magic squares, remembering that the numbers in each line are equal to 150.

Clearly:

In 3 rd row: The required number= 150-52-47=150-99=51

In 3 rd column: The required number =150-49-47=150-96=54

In 2 nd row: The required number = 150-46-54= 150-100=50

In 2 nd column: The required number= 150-50-52= 150-102=188

In 1 st row: The required number= 150-18-49=150-97= 53

Therefore, the complete magic square is

 

Q. Fill this square suing all the numbers from 21 to 29.

Rule: The total of each side is 75.

Ans. Let us fix 26 on the top most left hand side box.

Taking the diagonal of the square, we have

26+25=51 and 75-51=24

Therefore, put 24 at the end of this diagonal.

Fix 22 on the top most-right side box.

Taking the diagonal in which 22 lies, we have

22+25=47 and 75-47=28

Therefore, put 28 at the end of this diagonal.

Clearly,

In 1 st row: The required number =75-(26+22) =75-48=27

In 1 st column: The required number = 75-(26+28) =75-54=21

In 2 nd row: The required number =75- (21+25) =75-46=29

In 2 nd column: The required number =75-(28+24) =75-52=27

Therefore, the complete magic square is as shown below:


3. Fill in the blank spaces in the same way.

(a) 14+…..+……=34+24+20

(b) ……+ 42+ ……=65+…. +80

(c) 200 + 300 + ….. = ….. + 400 + …….

(d) ….. + ….. + ….. = ….. + ….. + …….

 Ans. (a) 14 + 20 + 34 = 34 + 14 +20

(b) 80 + 42 + 65 = 65 + 42 + 80

(c) 200 + 300 + 400 = 300 + 400 + 200

(d) 34 + 29 +47 = 47 + 34 +29


4. Now you try and change these numbers into special numbers:

(a) 28 (b) 132 (c) 273

Ans. (a)

Given number28
Then turn it back to front82
Then add them two together

It is not a special number

Now carry on with the number110
Again turn it back two together011
Then add them two together121
121 is the required special number

 

(b)

Given number132
Then turn it back to front231
Then add them two together363
363 is the required special number

____

(c)

Given number273
Then turn it back to front372
Then add them two together645
It is not a special number
Now carry on with the number645
Again turn it back two together546
Then add them two together1191
It is not a special number
Now carry on with the number1191
Again turn it back two together1911
Then add them two together3102
It is not a special number
Now carry on with the number3102
Again turn it back two together2013
Then add them two together5115
5115 is the required special number

NCERT Solutions for Class 5 Maths Can you See The Pattern

5. Choose any 3 3 box from a calendar and find the total in the same way. Play this game with your family.

Ans.Let us mark a 33 box (9 dates) on the calendar and see some magic.

SMTWTFS
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Take the smallest number: 2

Add 8 to it: +8

10

Multiply it by 9 9

Total 90


6. Take any number. Now multiply it by 2, 3, …… at every step. Also add 3 to it at each step. Look at the difference in the answer. Is it the same at every step?

12  2 + 3 = 27

12  3 + 3 = 39

12  4 + 3 = 51

12  5 + 3 = 63

 

 Ans. Filling in the blank boxes, we have

12  6 + 3 = 75

12  7 + 3 = 87

12  8 + 3 = 99

12  9 + 3 = 111


NCERT Solutions for Class 5 Maths Can you See The Pattern

7. Look at the numbers below. Look for the pattern. Can you take it forward?

(9 – 1) ÷ 8 = 1

(98 – 2) ÷ 8 = 12

(987 – 3) ÷ 8 = 123

(9876 – 4) ÷ 8 = ____

(98765 – 5) ÷ 8 = ____

( ____–__ ) ÷ 8 = ____

( ____–__ ) ÷ 8 = ____

 Ans. Yes, the given pattern can be taken forward as under:

(9 – 1) ÷ 8 = 1

(98 – 2) ÷ 8 = 12

(987 – 3) ÷ 8 = 123

(9876 – 4) ÷ 8 = 1234

(98765 – 5) ÷ 8 = 12345

(987654 – 6) ÷ 8 = 123456

(9876543 – 7) ÷8 = 1234567


NCERT Solutions for Class 5 Maths Can you See The Pattern

8. Smart Adding

1 +2 +3 +4 +5 +6 +7 +8 +9 +10 = 55

11+12+ .. + ..  + .. + ..   +..  + .. + .. +20 = 155

21+ .. + .. + .. + .. + .. + .. + .. + .. +30 = …

31+ .. + .. + .. + .. + .. + .. + .. + .. +40 = …

41+ .. + .. + .. + .. + .. + .. + .. + .. +50 = …

51+ .. + .. + .. + .. + .. + .. + .. + .. +60 = 555

61+ .. + .. + .. + .. + .. + .. + .. + .. +70 = … 

Ans. 1 +2 +3 +4 +5 +6 +7 +8 +9 +10 = 55

11+12+13 +14 +15 +16 +17 +18 +19 +20 = 155

21+22 +23 +24 +25 + 26+27 +28 +29 +30 = 255

31+32 +33 +34 +35 +36 +37 +38 +39+40 = 355

41+42 +43 +44 +45 +46 +47 +48+49 +50 = 455

51+52 +53 +54 +55 +56 +57 +58+59 +60 = 555

61+62+63+64 +65 +66 +67 +68 +69 +70 = 655


NCERT Solutions for Class 5 Maths Can you See The Pattern

9. Take the first two odd numbers, now add the, see what you get.

Now, at every step, add the next odd number.

1 + 3 = 4 = 2 2

1 + 3 + 5 = 9 = 3  3

1 + 3 + 5 + 7 = 16 = 4  4

How far can you go on?

Ans. Let us complete it.

1 + 3 + 5 + 7 +9 = 25 = 5  5

1 + 3 + 5 + 7 + 9 + 11 = 36 = 6  6

1 + 3 + 5 + 7 + 9 + 11 + 13 = 49 = 7  7


NCERT Solutions for Class 5 Maths Can you See The Pattern

10. Secret Numbers
Banno and binod were playing a guessing game by writing clues about a secret number. Each tried by writing clues about a secret number. Each tried to guess the other’s secret number from the clues.

Can you guess their secret numbers?

(a) It is larger than half of 100.

Ans. (a) It is larger than half of 100 means > 50.

(b) It is more than 6 tens and less than 7 tens.

Ans. (b) It is more than 6 tens and less than 7 tens it lies between 60 and 70.

(c) The tens digit is one more than he one’s digit.

Ans. (c) The tens digit is one more than one’s digit is 6-5 =5.

(d) Together the digits have a sum of 11.

Ans. (d) Together the digits have the sum of 11, so the number is 65.


NCERT Solutions for Class 5 Maths Can you See The Pattern

11. Write a set of clues for a secret number of your own. Then give it to a friend to guess your secret answer.

Ans. A set of clues to find secret numbers are:

____ It is larger than half of 100.

It is more than 7 tens and less than 8 tens.

The tens digit is one less than the one’s digit.

Together the digits have a sum of 15.


NCERT Solutions for Class 5 Maths Can you See The Pattern

12. (a) Ask your friend-Write down his age. Add 5 to it. Multiply the sum by 2. Subtract 10 from it. Next divide it by 2. What do you get?

Ans.(a) Age: 7

Add 5 to it: 7 + 5 =12

Multiply the sum by 2= 12  2 =24

Subtract 10 from it = 24 -10 =14

Divide it by 2 =14/2= 7

Ans. (b) Take a number as 5(say)

Double it 5 2 = 10

Multiply by 5 = 105 = 50

Divide your answer by 10 = 50 ÷ 10 = 5

Thus, we got the supposed answer.

(c) Look at this pattern of number and take it forward.

1 = 1  1

121 = 11  11

12321 = 111  111

1234321 = ?

Ans. (c) Taking the pattern forward, we have

1234321 = 1111  1111.

NCERT Solutions for Class 5 Mathematics Chapter 7 Can you See The Pattern

NCERT Solutions Class 5 Maths PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 5 Maths includes text book solutions from Class 5 Maths Book . NCERT Solutions for CBSE Class 5 Maths have total 14 chapters. 5 Maths NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Maths class 5 solutions PDF and Maths ncert class 5 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

NCERT Solutions for Mathematics Class 3rd to 12th

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for Class 5 Maths, Social Science Computer Science, Home Science, Hindi English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




Leave a Comment