Exercise 9.2
1. Find the sum of odd integers from 1 to 2001.
Ans. Odd integers from 1 to 2001 are 1, 3, 5, 7, …….., 2001.
Here,
and 






Now,



= 1002001
2. Find the sum of all natural numbers lying between 100 and 1000 which are multiples of 5.
Ans. According to question, series is105, 110, 115, 120, ………, 995
Here
and 






Now,



= 98450
3. In an A.P. the first term is 2 and the sum of the first five terms is one-fourth of the next five terms. Show that 20th term is 
Ans. According to question,
















4. How many terms of the A.P.,
are needed to give the sum
?
Ans. Here,














or 
5. In an A.P., if
term is
and
term is
prove that the sum of first
terms is
where 
Ans. Let
be the first term and
be the common difference of given A.P.
And
and 
and
…..(i) and
…..(ii)
Subtracting eq. (ii) from eq. (i), we get







Putting value of
in eq. (i), we get



Now,







= 


6. If the sum of a certain number of terms of the A.P. 25, 22, 19, ….. is 116, find the last term.
Ans. Here
and 














= 

or

or
But
is not possible. Therefore, 
Now,




7. Find the sum of
terms of an A.P. whose
term is 
Ans. Given:
Putting
and 
and 


8. If the sum of
terms of an A.P. is
where
and
are constants, find the common difference.
Ans. Given:
Replacing
by 

= 


= 
Again here replacing
by 


= 


= 
9. The sums of
terms of two arithmetic progressions are on the ratio
Find the ratio of their 18th terms.
Ans. Let
and
be the first terms and common differences of two A.P’s respectively.



Now, to get 18th term,






Therefore, the ratio of 18th terms of two A.P.’s is 179: 321.
10. If the sum of first
terms of an A.P. is equal to the sum of the first
terms, then find the sum of the first
terms.
Ans. Let
be the first term and
be the common difference of given A.P.
and 
According to question,











Now
= 


11. Sum of the first
and
terms of an A.P. are
and
respectively. Prove that 
Ans. Let A be the first term and
be the common difference of given A.P.

……….(i)

……….(ii)

……….(iii)
Now
Putting the values of
and
from eq. (i), (ii) and (iii), we get







L.H.S. = R.H.S. Proved.
12. The ratio of the sum of
and
terms of an A.P. is
Show that the ratio of
and
term is 
Ans. Let
be the first term and
be the common difference of given A.P.
and 
According to question,














Now,
= 
= 

13. If the sum of
terms of an A.P. is
and its
term is 164, find the value of 
Ans. Given:
and 
Replacing
by
in
we get


=
= 


= 
And





14. Insert five numbers between 8 and 26 so that the resulting sequence is an A.P.
Ans. Let A1, A2, A3, A4 and A5 be five numbers between 8 and 26.
8, A1, A2, A3, A4, A5, 26
Here,
and
and let
be the common difference.






Now, A1 = 
A2 = 
A3 = 
A4 = 
A5 = 
15. If
is the A.M. between
and
then find the value of 
Ans. Since, A.M. between
and
is 












16. Between 1 and 31,
numbers have been inserted in such a way that resulting sequence is an A.P. and the ratio of 7th and
numbers is 5: 9. Find the value of 
Ans. Let A1, A2, A3, A4, …….., Am be
numbers between 1 and 31.
Here,
and let the common difference be 







Now,
And
According to question,







17. A man starts repaying a loan as first installment of Rs. 100. If he increases the installment by Rs. 5 every month, what amount he will pay in the 30th installment?
Ans. Amount of 1st installment = Rs. 100 and Amount of 2nd installment = Rs. 105
and 
Now





= Rs. 245
Therefore, the amount of 30th installment is Rs. 245.
18. The difference between any two consecutive interior angles of a polygon is
If the smallest angle is
find the number of the sides of the polygon.
Ans. Let the number of sides of polygon be
The interior angles of the polygon form an A.P.
Here,
and 
Since Sum of interior angles of a polygon with
sides is 












or 
But
not possible because
=
=
> 
Therefore, number of sides of the polygon are 9.
Test Generator
Create question paper PDF and online tests with your own name & logo in minutes.
Create Now
Learn8 App
Practice unlimited questions for Entrance tests & government job exams at ₹99 only
Install Now