Miscellaneous Exercise
1. The relation
is defined by
. The relation
is defined by
. Show that
is a function and
is not a function.
Ans. Given:
and

At 
and

It is observed that
takes unique value at each point in its domain [0, 10]. Therefore,
is a function.
Now,
and

At 
and

Therefore,
does not have unique value at 
Hence,
is not a function.
2. If
find 
Ans. Given: 
At

and 


3. Find the domain of the function 
Ans. Given: 
is a rational function of 
assumes real values of all
except for those values of
for which





Domain of function = R – {2, 6}
4. Find the domain and range of the real function
defined by 
Ans. Given:
assumes real values if 


Domain of 
For 
Range of
= all real numbers
0 = 
5. Find the domain and range of the real function
defined by 
Ans. Given: 
The function
is defined for all values of 
Domain of
= R
When
, 
When
, 
When
, 
Range of
= All real numbers
0 = 
6. Let
be a function from R into R. Determine the range of 
Ans. Here 
Putting 





Now,
will be real if 



Range of 
7. Let
be defined respectively by
Find
and 
Ans. Given:
and 
Now, 
And 
And 
8. Let
be a function from Z to Z defined by
for some integers
Determine 
Ans. Given:
and



Now 



……….(i)
And 



……….(ii)
Solving eq. (i) and (ii), we get
and 
9. Let R be a relation from N to N defined by R =
Are the following true:
(i)
R for all
N
(ii)
R implies
R
(iii)
R,
R implies
R
Ans. Given: R = 
(i) No, (3, 3)
R because 
(ii) No, (9, 3)
R but (3, 9)
R
(iii) No, (81, 9)
R but (81, 3)
R
10. Let A = {1, 2, 3, 4}, B = {1, 5 9, 11, 15, 16} and
= {(1, 5), (2, 9), (3, 1), (4, 5), (2, 11)}. Are the following true:
(i)
is a relation from A to B.
(ii)
is a function from A to B.
Justify your answer in each case.
Ans. (i) Here A = {1, 2, 3, 4} and B = {1, 5, 9, 11, 15, 16}
= {(1, 1), (1, 5), (1, 9), (1, 11), (1, 15), (1, 16), (2, 1), (2, 5), (2, 9), (2, 11),
(2, 15), (2, 16), (3, 1), (3, 5), (3, 9), (3, 11), (3, 15), (3, 16), (4, 1), (4, 5),
(4, 9), (4, 11), (4, 15), (4, 16)}
= {(1, 5), (2, 9), (3, 1), (4, 5), (2, 11)}
Now, (1, 5), (2, 9), (3, 1), (4, 5), (2, 11)


is a relation from A to B.
11. Let
be a subset of
defined by
Is
a function from Z to Z? Justify your answer.
Ans. We observed that
= 4 and
= 4


and 

(4, 5)
and (4, 4)

It shows that
is not a function from Z to Z.
12. Let A = {9, 10, 11, 12 13} and let
be defined by
the highest prime factor of
Find the range of 
Ans. Here A = {9, 10, 11, 12, 13}
For 
[
and 3 is highest prime factor of 9]
For 
[
]
For 
[
]
For 
[
]
For 
[
]
Range of
= {5, 11, 3, 13}
= {3, 5, 11, 13}
Test Generator
Create question paper PDF and online tests with your own name & logo in minutes.
Create Now
Learn8 App
Practice unlimited questions for Entrance tests & government job exams at ₹99 only
Install Now