NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 11.3 Class 12 Maths book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE board exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 12 Maths chapter wise NCERT solution for Maths part 1 and Maths part 2 for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.
Download NCERT solutions for Three Dimensional Geometry as PDF.

NCERT Solutions class 12 Maths Three Dimensional Geometry
Formula for equation number 1 and 2
If
is the length of perpendicular from the origin to a plane and
is a unit normal vector to the plane, then equation of the plane is
(where of course
being length is > 0)
1. In each of the following cases, determine the direction cosines of the normal to the plane and the distance from the origin.
(a) 
(b)
(c) 
(d)
Ans. (a) Given: Equation of the plane is 
In vector form it is
where 
(here
= 2 > 0)

Here,
= (Position vector of point P
)
And 
Now let us reduce
to 
Now
[Dividing both sides by
]
where 
and 
Therefore, direction cosines of normal to the plane are coefficients of
in
, i.e., 0, 0, 1 and length of perpendicular from the origin to the plane is
.
(b) Given: Equation of the plane is
(here
)

i.e.,
where 
Dividing both sides by
=
, we get
where 
and 
Therefore direction cosines of the normal to the plane are the coefficients of
in
, i.e.,
and length of perpendicular from the origin to the plane is
.
(c) Equation of the plane is
(here
)

i.e.,
where 
Dividing both sides by
=
, we get
where 
and 
Therefore direction cosines of the normal to the plane are the coefficients of
in
, i.e.,
and length of perpendicular from the origin to the plane is
.
(d) Given: Equation of the plane is 

(here
)

i.e.,
where 
Dividing both sides by
=
, we get
where 
and 
Therefore direction cosines of the normal to the plane are the coefficients of
in
, i.e.,
and length of perpendicular from the origin to the plane is
.
NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 11.3
2. Find the vector equation of a plane which is at a distance of 7 units from the origin and normal to the vector
Ans. Here 
The unit vector perpendicular to the plane is

Also
(given)
Therefore the equation of the required plane is 


NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 11.3
3. Find the Cartesian equation of the following planes:
(a)
(b)
(c)
Ans. (a) Vector equation of the plane is
……….(i)
Putting
in eq. (i) as in 3-D, Cartesian equation of the plane is 

(b) Since,
is the position vector of any arbitrary point P
on the plane.

which is the required Cartesian equation.
(c) Vector equation of the plane is 
Since, Since,
is the position vector of any arbitrary point P
on the plane.

which is the required Cartesian equation.
NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 11.3
4. In the following cases, find the coordinates of the foot of the perpendicular drawn from the origin:
(a) 
(b)
(c) 
(d)
Ans. (a) Given: Equation of the plane is
…….(i) and point is O (0, 0, 0)
Let M be the foot of the perpendicular drawn from the origin (0, 0, 0) to the given plane.
Since, direction ratios of perpendicular OM to plane are coefficients of
in
, i.e., 2, 3, 4 =
(say)
Equation of the perpendicular OM is
(say)


Therefore, point M on this line OM is M
………..(ii)
But point M lies on plane (i)
Putting
in eq. (i), we have



Hence, putting
in equation (ii), the coordinates of foot of the perpendicular is 
(b) Given: Equation of the plane is
…….(i) and point is O (0, 0, 0)
Let M be the foot of the perpendicular drawn from the origin (0, 0, 0) to the given plane.
Since, direction ratios of perpendicular OM to plane are coefficients of
in
, i.e., 0, 3, 4 =
(say)
Equation of the perpendicular OM is
(say)


Therefore, point M on this line OM is M
………..(ii)
But point M lies on plane (i)
Putting
in eq. (i), we have



Hence, putting
in equation (ii), the coordinates of foot of the perpendicular is 
(c) Given: Equation of the plane is
…….(i) and point is O (0, 0, 0)
Let M be the foot of the perpendicular drawn from the origin (0, 0, 0) to the given plane.
Since, direction ratios of perpendicular OM to plane are coefficients of
in
, i.e., 1, 1, 1 =
(say)
Equation of the perpendicular OM is
(say)


Therefore, point M on this line OM is M
………..(ii)
But point M lies on plane (i)
Putting
in eq. (i), we have


Hence, putting
in equation (ii), the coordinates of foot of the perpendicular is 
(d) Given: Equation of the plane is
…….(i) and point is O (0, 0, 0)
Let M be the foot of the perpendicular drawn from the origin (0, 0, 0) to the given plane.
Since, direction ratios of perpendicular OM to plane are coefficients of
in
, i.e., 0, 5, 0 =
(say)
Equation of the perpendicular OM is
(say)


Therefore, point M on this line OM is M
………..(ii)
But point M lies on plane (i)
Putting
in eq. (i), we have


Hence, putting
in equation (ii), the coordinates of foot of the perpendicular is
.
NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 11.3
5. Find the vector and Cartesian equations of the planes
(a) that passes through the point
and the normal to the plane is
(b) that passes through the point (1, 4, 6) and the normal vector to the plane is
Ans. (a) Vector form: The given point on the plane is 
The position vector of the given point is
= 
Also Normal vector to the plane is 
Vector equation of the required line is 



Putting the values of
and
,


Cartesian form: The plane passes through the point
= 
Normal vector to the plane is 
Direction ratios of normal to the plane are coefficients of
in
are 
Cartesian form of equation of plane is 


(b) Vector form: The given point on the plane is 
The position vector of the given point is 
Also Normal vector to the plane is 
Vector equation of the required line is 



Putting the values of
and
,


Cartesian form: The plane passes through the point
= 
Normal vector to the plane is 
Direction ratios of normal to the plane are coefficients of
in
are 
Cartesian form of equation of plane is 


NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 11.3
6. Find the equations of the planes that passes through three points:
(a)
(b)
Ans. We know that through three collinear points A, B, C i.e., through a straight line, we can pass an infinite number of planes.
(a) The three given points are A
B
and C
Now direction ratios of line AB are

= 
Again direction ratios of line BC are 
= 
Now 

Since, 
Therefore, line AB and BC are parallel and B is their common point.
Points A, B and C are collinear and hence an infinite number of planes can be drawn through the three given collinear points.
(b) The three given points are A
B
and C
Now direction ratios of line AB are

= 
Again direction ratios of line BC are 
= 
Now 

Since, 
Points A, B and C are not collinear and hence the unique plane can be drawn through the three given collinear points, i.e.,



Expanding along first row,





Hence the equation of required plane is
.
NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 11.3
7. Find the intercepts cut off by the plane
Ans. Equation of the plane is 


Comparing with intercept form
, we have
which are intercepts cut off by the plane on
axis,
axis and
axis respectively.
NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 11.3
8. Find the equation of the plane with intercept 3 on the
axis and parallel to ZOX plane.
Ans. Since equation of ZOX plane is 
Equation of any plane parallel to ZOX plane is
……….(i)
[
Equation of any plane parallel to the plane
is
i.e., change only the constant term]
Now, Plane (i) makes an intercept 3 on the
axis (
and
) i.e., plane (i) passes through (0, 3, 0).
Putting
and
in eq. (i), 
Putting
in eq. (i), equation of required plane is 
NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 11.3
9. Find the equation of the plane through the intersection of the planes
and
and the point (2, 2, 1).
Ans. Equations of given planes are
and 
Since, equation of any plane through the intersection of these two planes is
L.H.S. of plane I +
(L.H.S. of plane II) = 0
……….(i)
Now, required plane (i) passes through the point (2, 2, 1).
Putting
in eq. (i),




Now putting
in eq. (i) of required plane is



NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 11.3
10. Find the vector equation of the plane passing through the intersection of the planes
and through the point (2, 1, 3).
Ans. Equation of first plane is 
……….(i)
Again equation of the second plane is 
……….(ii)
Since, equation of any plane passing through the line of intersection of two planes is
L.H.S. of plane I +
(L.H.S. of plane II) = 0
……….(iii)
Now, the plane (iii) passes through the point (2, 1, 3) = 

Putting this value of
in eq. (iii),



Putting
in eq. (iii) of required plane is




NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 11.3
11. Find the equation of the plane through the line of intersection of the planes
and
which is perpendicular to the plane
Ans. Equations of the given planes are
and 
and 
Since, equation of any plane passing through the line of intersection of two planes is
L.H.S. of plane I +
(L.H.S. of plane II) = 0
……….(i)


According to the question, this plane is perpendicular to the plane 




Putting
in eq. (i) of required plane is



NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 11.3
12. Find the angle between the planes whose vector equations are
and 
Ans. Equation of one plane is
……….(i)
Comparing this equation with
, we have
Normal vector to plane (i) is 
Again, equation of second plane is
……….(ii)
Comparing this equation with
, we have
Normal vector to plane (i) is 
Let
be the acute angle between plane (i) and (ii).
angle between normals
and
to planes (i) and (ii) is also 

= 
= 

NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 11.3
13. In the following cases, determine whether the given planes are parallel or perpendicular and in case they are neither, find the angle between them.
(a)
and
(b)
and
(c)
and
(d)
and
(e)
and
Ans. (a) Equations of the given planes are
and

Here, 
Since 
Therefore, the given two planes are not parallel.
Again
= 21 – 5 – 60 = 21 – 65 = –44
Since 
Therefore, the given two planes are not perpendicular.
Now let
be the angle between the two planes.

= 
= 
=
=
= 

(b) equations of the given planes are
and
i.e.,

Here, 
Since 
Therefore, the given two planes are not parallel.
Again
=
= 2 – 2 + 0 = 0
Since 
Therefore, the given two planes are perpendicular.
(c) equations of the given planes are
and

Here, 
Since 
Therefore, the given two planes are parallel.
(d) equations of the given planes are
and

Here, 
Since 
Therefore, the given two planes are parallel.
(e) equations of the given planes are
and
i.e., 

Here, 
Since 
Therefore, the given two planes are not parallel.
Again
= 4 x 0 + 8 x 1 + 1 x 1 = 0 + 8 + 1 = 9
Since 
Therefore, the given two planes are not perpendicular.
Now let
be the angle between the two planes.

= 
=
=
=
= 

NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 11.3
14. In the following cases find the distances of each of the given points from the corresponding given plane:
(a) Point (0, 0, 0)
Plane
(b) Point 
Plane
(c) Point 
Plane
(d) Point 
Plane
Ans. (a) Distance (of course perpendicular) of the point (0, 0, 0) from the plane

is

= 
=
= 
(b) Length of perpendicular from the point
on the plane
is

= 
=
= 
(c) Length of perpendicular from the point
on the plane
is

= 
=
= 
(d) Length of perpendicular from the point
on the plane
is

= 
=
= 
NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 11.3
NCERT Solutions Class 12 Maths PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 12 Maths includes text book solutions from both part 1 and part 2. NCERT Solutions for CBSE Class 12 Maths have total 13 chapters. 12 Maths NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Maths class 12 solutions PDF and Maths ncert class 12 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide
CBSE App for Students
To download NCERT Solutions for class 12 Physics, Chemistry, Biology, History, Political Science, Economics, Geography, Computer Science, Home Science, Accountancy, Business Studies and Home Science; do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.
Test Generator
Create question paper PDF and online tests with your own name & logo in minutes.
Create Now
Learn8 App
Practice unlimited questions for Entrance tests & government job exams at ₹99 only
Install Now