Exercise 2.2
1. Let A = {1, 2, 3, ……., 14}. Define a relation R from A to A by R =
where
Write down its domain co-domain and range.
Ans. Given: A = {1, 2, 3, ……….., 14}
The ordered pairs which satisfy
are (1, 3), (2, 6), (3, 9) and (4, 12).
R = {(1, 3), (2, 6), (3, 9), (4, 12)}
Domain = {1, 2, 3, 4}
Range = {3, 6, 9, 12}
Co-domain = {1, 2, 3, ……….., 14}
2. Define a relation R on the set N of natural numbers R =
is a natural number less than 4:
Depict this relationship using roster form. Write down the domain and the range.
Ans. Given: R = 
Putting
= 1, 2, 3 in
we get
= 6, 7, 8
R = {(1, 6), (2, 7), (3, 8)}
Domain = {1, 2, 3}
Range = {6, 7, 8}
3. A = {1, 2, 3 5} and B = {4, 6, 9}. Define a relation R from A to B by R =
the difference between
and
is odd:
Write R in roster form.
Ans. Given: A = {1, 2, 3, 5} and B = {4, 6, 9},
A,
B

= (1 – 4), (1 – 6), (1 – 9), (2 – 4), (2 – 6), (2 – 9), (3 – 4), (3 – 6) (3 – 9),
(5 – 4), (5 – 6), (5 – 9)


R = {(1, 4), (1, 6), (2, 9), (3, 4), (3, 6) (5, 4), (5, 6)}
4. Figure shows a relationship between the sets P and Q. Write this relation:
(i) in set-builder form
(ii) roster form

What is its domain and range?
Ans. (i) Relation R in set-builder form is R = 
(ii) Relation R in roster form is R = {(5 3), (6, 4), (7, 5)
Domain = {5, 6, 7}
Range = {3, 4, 5}
5. Let A = {1, 2, 3, 4, 6}. Let R be the relation on A defined by
is exactly divisible by 
(i) Write R in roster form.
(ii) Find the domain of R.
(iii) Find the range of R.
Ans. Given: A = {1, 2, 3, 4, 6}
A set of ordered pairs
where
is exactly divisible by 
(i) R = {(1, 1), (1, 2), (1, 3), (1, 4), (1, 6), (2, 2), (2, 4), (2, 6), (3, 3), (3, 6), (4, 4), (4, 6)}
(ii) Domain of R = {1, 2, 3, 4, 6}
(iii) Range of R = {1, 2, 3, 4, 6}
6. Determine the domain and range of the relation R defined by
R =
Ans. Given: R =
= 

and 
Putting
we get 
Domain of R = {0, 1, 2, 3, 4 5}
Range of R = {0, 1, 2, 3, 4 5}
7. Write the relation R =
is a prime number less than
in roster form.
Ans. Given: R = 
Putting
= 2, 3, 5, 7
R = {(2, 8), (3, 27), 5, 125), (7, 343)}
8. Let A =
and B = {1, 2}. Find the number of relations from A to B.
Ans. Given: A =
and B = {1, 2}
Number of elements in set A = 3 and Number of elements in set B = 2
Number of subsets of 
Number of relations from A to
.
9. Let R be the relation on Z defined by R =
is an integer}. Find the domain and range of R.
Ans. Given: R = 
= 
= 
Domain of R = Z
Range of R = Z
Test Generator
Create question paper PDF and online tests with your own name & logo in minutes.
Create Now
Learn8 App
Practice unlimited questions for Entrance tests & government job exams at ₹99 only
Install Now