Exercise 2.1
1. If
find the values of
and 
Ans. Here 

and 

and 

and 
and 
2. If the set A has 3 elements and the set B = {3, 4, 5}, then find the number of elements in (A
B).
Ans. Number of elements in set A = 3 and Number of elements in set B = 3
Number of elements in A
B = 3
3 = 9
3. If G = {7, 8} and H = {5, 4, 2}, find G
H and H
G.
Ans. Given: G = {7, 8} and H = {5, 4, 2}
G
H = {(7, 5), (7, 4), (7, 2), (8, 5), (8, 4), (8, 2)}
And H
G = {(5, 7), (4, 7), (2, 7), (5, 8), (4, 8), (2, 8)}
4. State whether each of the following statements are true or false. If the statement is false, rewrite the given statement correctly:
(i) If P =
and Q =
then P
Q = 
(ii) If A and B are non-empty sets, then A
B is a non-empty set of ordered pairs
such that
A and
B.
(iii) If A = {1, 2}, B = {3, 4}, then 
Ans. (i) Here P =
and Q = 
Number of elements in set P = 2 and Number of elements in set Q = 2
Number of elements in P
Q = 2
2 = 4
But P
Q =
and here number of elements in P
Q = 2
Therefore, statement is false.
(ii) True
(iii) True
5. If A =
find A
A
A.
Ans. Here A = 
A
A = 
A
A
A = 
6. If A
B =
find A and B.
Ans. Given: A
B = 
A = set of first elements =
and B = set of second elements = 
7. Let A = {1, 2}, B = {1, 2, 3, 4}, C = {5, 6} and D = {5, 6, 7, 8}. Verify that:
(i) 
(ii) A
C is a subset of B
D.
Ans. Given: A = {1, 2}, B = {1, 2, 3, 4}, C
= {5, 6} and D = {5, 6, 7, 8}
(i)
= {1, 2, 3, 4}
{5, 6} = 

……….(i)
A
B = {(1, 1), (1, 2), (1, 3), (1, 4), (2, 1), (2, 2), (2, 3), (2, 4)}
A
C = {(1, 5), (1, 6), (2, 5), (2, 6)
(A
B)
(A
C) =
……….(ii)
Therefore, from eq. (i) and (ii), 
= (A
B)
(A
C)
(ii) A
C = {(1, 5), (1, 6), (2, 5), (2, 6)
B
D = {(1, 5), (1, 6), (1, 7), (1, 8), (2, 5), (2, 6), (2, 7), (2, 8), (3, 5), (3, 6), (3, 7), (3, 8),
(4, 5), (4, 6), (4, 7), (4, 8),
Therefore, it is clear that each element of A
C is present in B
D.
A
C
B
D
8. Let A = {1, 2} and B = {3, 4}, write A
B. How many sub sets will A
B have? List them.
Ans. Given: A = {1, 2} and B = {3, 4}
A
B = {(1, 3), (1, 4), (2, 3), (2, 4)}
Number of elements in A
B = 4
Therefore, Number of subsets of A
B =
= 16
The subsets are:
{(1, 3)}, {(1, 4)}, {(2, 3)}, {(2, 4)}, {(1, 3), (1, 4)}, {(1, 3), (2, 3)}, {(1, 3), (2, 4)}, {(1, 4), (2, 3)}
{(1, 4), (2, 4)}, {(2, 3), (2, 4)}, {(1, 3), (1, 4), (2, 3)}, {(1, 3), (1, 4), (2, 4)}, {(1, 3), (2, 3), (2, 4)},
{(1, 3), (2, 3), (2, 4)}, {(1, 3), (1, 4), (2, 3), (2, 4)}
9. Let A and B be two sets such that
and
If
are in A
B.
Ans. Here 

A and
B


A and
B


A and
B
But it is given that
and 
A =
and B = {1, 2}
10. The Cartesian Product A
A has 9 elements among which are found
and (0, 1). Find the set A and the remaining elements of A
A.
Ans. Here 

A and
A


A and
A

A
But it is given that
which implies that 
A = 
And A
A = 
Therefore, the remaining elements of A
A are
and 
Test Generator
Create question paper PDF and online tests with your own name & logo in minutes.
Create Now
Learn8 App
Practice unlimited questions for Entrance tests & government job exams at ₹99 only
Install Now