Exercise 13.1
Evaluate the following limits in Exercises 1 to 22.
1.
Ans.
3 + 3 = 6
2.
Ans. 
3.
Ans. 
4.
Ans. 
5.
Ans. 
6.
Ans. 
Putting
as 

7.
Ans. 
= 
= 
8.
Ans. 
=
= 
= 
9.
Ans. 
10.
Ans. 
= 
= 
= 
=
= 1 + 1 = 2
11.
Ans. 
= 
=
= 1
12.
Ans.
= 
= 
=
= 
13.
Ans. 
= 
=
= 
14.
Ans. 
= 
= 
= 
= 
15.
Ans. 
Putting
as 
= 
=
= 
=
= 
16.
Ans.
= 
17.
Ans.
= 
=
= 
= 
=
= 
18.
Ans. 
= 
= 
= 
= 
19.
Ans.
= 
=
=
= 0
20.
Ans. 
Dividing numerator and denominator by 
= 
=
=
= 1
21.
Ans. Given:
=
= 
=
= 
=
= 0
22.
Ans. Given:
Putting
as 
=
= 
=
= 
= 
23. Find
and
where
Ans. Given:
Now
= 
And
= 3 (1 + 1) = 
24. Find
where 
Ans. Given:
L.H.L.
Putting
as 
= 
=
= 0
R.H.L.
Putting
as 
= 
=
= 
25. Evaluate
where 
Ans. Given:
L.H.L.
Putting
as 
=
=
= 
R.H.L.
Putting
as 
=
=
= 
Here, L.H.L.
R.H.L.
Therefore, this limit does not exist at 
26. Find
where 
Ans. Given:
L.H.L.
Putting
as 
=
=
= 
R.H.L.
Putting
as 
=
=
= 
Here, L.H.L.
R.H.L.
Therefore, this limit does not exist at 
27. Find
where
Ans. Given:
L.H.L.
Putting
as 
= 
=
= 0
R.H.L.
Putting
as 
= 
=
= 0
Here, L.H.L. = R.H.L.
Therefore, this limit exists at and 

28. Suppose
and if
what are possible values of
and
?
Ans. Given:
and 

and
……… (i)
Now
Putting
as 

=
……….(ii)
Again
Putting
as 

=
……….(ii)
Putting values from eq. (ii) and (iii) in eq. (i), we get
and 
On solving these equation, we get
and 
29. Let
be fixed real numbers and define a function
What is
? For some
compute
Ans. Given:
Now
= 
=
= 0
Also
= 
30. If
for what values of
does
exists?
Ans. Given:

exists for all 
Now L.H.L.
Putting
as 
= 
=
= 0 + 1 = 1
Also R.H.L.
Putting
as 
= 
=
= 
Here, L.H.L.
R.H.L.
Therefore, this limit does not exist.
31. If the function
satisfies
valuate
Ans. Since



32. If
for what integer
and
does both
and
exist?
Ans. Both
and
exist.
and
Now
=
= 
And
=
= 

……….(i)
Therefore, for
exists we need 
Again
=
= 
And
= 
= 


Therefore,
exists for any integral value of
and 
Test Generator
Create question paper PDF and online tests with your own name & logo in minutes.
Create Now
Learn8 App
Practice unlimited questions for Entrance tests & government job exams at ₹99 only
Install Now