Exercise 10.3
1. Reduce the following equations into slope-intercept form and find their slopes and the
intercepts.
(i)
(ii) 
(iii)
Ans. (i) Given: 


……….(i)
Comparing with
we have
and 
(ii) Given: 


……….(i)
Comparing with
we have
and 
(iii) Given: 

……….(i)
Comparing with
we have
and 
2. Reduce the following equations into intercept form and find their intercepts on the axis:
(i) 
(ii)
(iii)
Ans. (i) Given: 



Comparing with
, we have
and 
(ii) Given: 


Comparing with
, we have
and 
(iii) Given: 




Comparing with
, we have
and 
3. Reduce the following equations into normal form. Find their perpendicular distances from the origin and angle between perpendicular
axis:
(i) 
(ii)
(iii)
Ans. (i) Given: 

Dividing both sides by
we have


Putting
and 



= 
Equation of line in normal form is 
Comparing with
we have
and 
(ii) Given: 


Dividing both sides by
we have 
Putting
and 

Equation of line in normal form is 
Comparing with
we have
and 
(iii) Given: 
Dividing both sides by
we have


Putting
and 


Equation of line in normal form is 
Comparing with
we have
and 
4. Find the distance of the point
from the line 
Ans. Given: A line 


Now, perpendicular distance of the point
from the line
is
=
=
= 5 units
5. Find the points on the
axis, where distances from the line
are 4 units.
Ans. Let the coordinates of the point on
axis be 
Now, perpendicular distance of the point
from the line
is
=
= 
According to question, 


or 
or 
or 
or 
Therefore, the points on
axis are (8, 0) and 
6. Find the distance between parallel lines:
(i)
and 
(ii)
and 
Ans. (i) Given: Two equations
and 
Here,
and 
Distance between two parallel lines
= 
=
=
=
units
(ii) Given: Two equations
and 
Here,
and 
Distance between two parallel lines
= 
=
=
units
7. Find equation of the line parallel to the line
and passing through the point 
Ans. Given: Equation of a line which is parallel to the line
is
.
Since the line passes through point
.





Therefore, the equation of required line is
.
8. Find the equation of the line perpendicular to the line
and having
intercept 3.
Ans. Given: Equation of a line which is perpendicular to the line
is
.
Since the line passes through point
.





Therefore, the equation of required line is
.
9. Find the angles between the lines
and 
Ans. Given: 




Also 




Let
be the angle between the lines.


=
=
= 

and 
and 
10. The line through the points
and (4, 1) intersects the line
at right angle. Find the value of 
Ans. Slope of the line passing through the points
and (4, 1) = 
Also slope of the line
is 
Since both lines are perpendicular to each other.







11. Prove that the line through the point
and parallel to the line
is
.
Ans. Equation of the line parallel to the line
is
…..(i)
Since line (i) passes through
, therefore
…..(ii)
Subtracting eq. (ii) from eq. (i), we have 
12. Two lines passing through the point (2, 3) intersects each other at an angle of
If slope of the line is 2, find equation of the other line.
Ans. Given:
and 






Taking 



Equation of required line is 



Taking 



Equation of required line is 



13. Find the equation of the right bisector of the line segment joining the points (3, 4) and 
Ans. Mid-point of the line segment joining the points 93, 4) and
=
= (1, 3)
Slope of the line joining points (3, 4) and
= 
Slope of the required line is 
Therefore, the required line passes through point (1, 3) having slope 
Equation of the required line 




14. Find the coordinates of the foot of perpendicular from the point
on the line 
Ans. Let Q be the foot of perpendicular drawn from P
on the line 

Equation of a line perpendicular to
is 
Since the line passes through 





Therefore, Q is a point of intersection A
of the lines
and 
Solving both the equations, we have
and 
Therefore, coordinates of foot of perpendicular are 
15. The perpendicular from the origin to the line
meets it at the point
Find the value of
and 
Ans. Equation of the line PQ




Slope of the required line which is perpendicular to this line is 
Equation of the line AB is





Comparing with
we have
and 
16. If
and
are the lengths of perpendiculars from the origin to the line
and
respectively, prove that 
Ans. Length of perpendicular from origin to line
is

=
= 
And Length of perpendicular from origin to line
is

= 
=
= 
Now, 
= 
= 
17. In the triangle ABC with vertices A (2, 3), B
and C (1, 2), find the equation and length of altitude from the vertex A.
Ans. Slope of BC 

Since AD
BC, therefore slope of AD = 1
Equation of AD is



And Equation of BC is


Length of AD = 
=
units
18. If
is the length of perpendicular from the origin to the line whose intercepts on the axes are
and
then show that 
Ans. Given: Line 


Now,
is the length of perpendicular from origin to
.

= 





Test Generator
Create question paper PDF and online tests with your own name & logo in minutes.
Create Now
Learn8 App
Practice unlimited questions for Entrance tests & government job exams at ₹99 only
Install Now