Exercise 10.2
In Exercises 1 to 8, find the equations of the line which satisfy the given conditions:
1. Write the equations for the
and
axis.
Ans. Equation for
axis is 
Equation for
axis is 
2. Passing through the point
with slope 
Ans. Given:
and 






3. Passing through (0, 0) with slope 
Ans. Given:
and slope = 





4. Passing through
and inclined with the
axis at an angle of 
Ans. Given:
and 
Now, 
= 
= 








5. Intersecting the
axis at a distance of 3 units to the left of origin with slope 
Ans. Given:
and 




6. Intersecting the
axis at a distance of 2 units above the origin and making an angle of
with positive direction of the
axis.
Ans. Given:
and 




7. Passing through the points
and 
Ans. Given:
and 






8. Perpendicular distance from the origin is 5 units and the angle made by the perpendicular with the positive
axis is 
Ans. Given:
and 




9. The vertices of
PQR are P (2, 1), Q
and R (4, 5). Find equation of the median through the vertex R.
Ans. Given: P (2, 1), Q
and R (4, 5) are the vertices of
. RS is the median through vertex R. Then S is the mid-point of PQ.

Coordinates of S are 
(0, 2)
Equation of required median RS is




10. Find the equation of the line passing through
and perpendicular to the line through the points (2, 5) and 
Ans. Let A (2, 5) and B
be any two points.
Slope of AB = 
Since, the required line is perpendicular to AB, therefore slope of required line 
Also, the required line passing through point
having slope 5.





11. A line perpendicular to the line segment joining the points (1, 0) and (2, 3) divides it in the ratio
Find the equation of the line.
Ans. Let point C divides the join of A (1, 0) and B (2, 3) in the ratio 
Coordinates of C are 
And Slope of AB = 
Since, the required line is perpendicular to AB, therefore slope of required line 
Also, the required line passing through point
having slope 




12. Find the equation of the line cuts off equal intercepts on the coordinate axis and passes through the point (2, 3).
Ans. Let equal intercepts on the coordinate axis be
and the line passes through point (2, 3).



Therefore, the equation of required line is 

13. Find the equation of the line passing through the point (2, 2) and cutting off intercept on the axis whose sum is 9.
Ans. Given: Line passes through point (2, 2). And 







and 

and 
Therefore, equation of lines are

and 

14. Find equation of the line through the point (0, 2) making an angle
with the positive
axis. Also find the equation of the line parallel to it and crossing the
axis at a distance of 2 units below the origin.
Ans. Given: 
Equation of the line passing through point (0, 2) having slope
is



Now the line parallel to this line having slope
and 



15. The perpendicular from the origin to a line meets it at the point
find the equation of the line.
Ans. Here, Slope of the line OP = 
Since the required line is perpendicular to OP.

Slope of required line = 
Equation of the required line is




16. The length L (in centimeter) of a copper rod is a linear function of its Celsius temperature C. In an experiment if L = 124.942 when C = 20 and L = 125.134 when C = 110, express L in terms of C.
Ans. Let the length be represented by
and the temperature by 

= (20, 124.943) and
= (110, 125.134)









17. The owner of a milk store finds that he can sell 980 liters of milk each week at Rs. 14 litre and 1220 liters of milk each week at Rs. 16 liters. Assuming a linear relationship between selling price and demand, how many liters could he sell weekly at Rs. 17 liter?
Ans. Here,
= (980, 14) and
= (1220, 16)






Putting
we have


liters
18. P
is the mid-point of a line segment between axis. Show that equation of the line is 
Ans. Let A
and B
be two points where the line intersect
and
axis respectively and P
is mid-point of AB.

Then 


And 

Equation of the required line is


19. Point R
divides a line segment between the axis in the ratio 1: 2. Find equation of the line.
Ans. Let A
and B
be two points where the line intersect
and
axis respectively and R
is a point divides AB in the ratio 1: 2.

and 

and 
Equation of the required line is



20. By using concept of equation of a line, prove that the three points (3, 0),
and (8, 2) are collinear.
Ans. Here,
= (3, 0) and
= 






Putting the coordinates of third point, we have 
16 – 10 = 6
6 = 6
Therefore, third point lies on the line of first two points and given three points are collinear.
Test Generator
Create question paper PDF and online tests with your own name & logo in minutes.
Create Now
Learn8 App
Practice unlimited questions for Entrance tests & government job exams at ₹99 only
Install Now