Exercise 10.1
1. Draw a quadrilateral in the Cartesian plane, whose vertices are
and
Also, find its area.
Ans. Area of quadrilateral ABCD = Area of
+ Area of trapezium ABED
= 
= 
= 26 + 34.8 = 60.8 sq. units

2. The base of an equilateral triangle with side
lies along the
axis such that the mid-point of the base is at origin. Find the vertices of the triangle.
Ans. Given: Length of side of equilateral triangle =
. The base of triangle lies along
axis and the mid-point of base is at origin so that the coordinates of vertices are
and 
Let vertices of the third vertex be 




The vertices of triangle are
,
and 
3. Find the distance between P
and Q
when (i) PQ is parallel to the
axis (ii) PQ is parallel to the
axis.
Ans. Given: P
and Q
are two points.
PQ = 
(i) PQ is parallel to
axis, then 
PQ = 
(ii) PQ is parallel to
axis, then 
PQ = 
4. Find the point on the
axis, which is equidistant from the points (7, 6) and (3, 4).
Ans. Let P
be any point on the
axis which is equidistant from Q (7, 6) and R (3, 4).
PQ = 
= 
= 
And PR = 
= 
= 
According to question, PQ = PR


= 
Squaring both sides,
= 



Therefore, the coordinates of the point are 
5. Find the slope of a line, which passes through the origin and the mid-point of the line segment of joining the points P
and B (8, 0).
Ans. Here, mid-point of the line segment joining P
and Q (8, 0) is



Since the line passes through points (0, 0) and
.
Therefore, Slope of the line = 
6. Without using the Pythagoras theorem, show that the points (4, 4), (3, 5) and
are the vertices of a right angled triangle.
Ans. Let A (4, 4), B (3, 5) and C
be three vertices of a 
Slope of AB = 
Slope of BC = 
Slope of AC = 
Now, Slope of AB x Slope of AC = 
This shows that AB
AC. Thus
is right angled at point A.
7. Find the slope of the line, which makes an angle of
with the positive direction of
axis measured anticlockwise.
Ans. The line makes an angle of
with the positive direction of
axis.
Now the line makes an angle of
with the positive direction of
axis.
Slope of the line = 
8. Find the value of
for which the points
and
are collinear.
Ans. Let A
B (2, 1) and C (4, 5) be three collinear points.
Slope of AB = 
Slope of BC = 
According to question, Slope of AB = Slope of BC








9. Without using distance formula, show that the points
and
are the vertices of a parallelogram.
Ans. Let A
B (4, 0), C (3, 3) and D
be vertices of a quadrilateral ABCD.
Slope of AB =
Slope of BC = 
Slope of DC =
Slope of AD = 
Here Slope of AB = Slope of DC
AB
DC
And Slope of BC = Slope of AD
BC
AD
Therefore, ABCD is a parallelogram.
10. Find the angle between the
axis and the line joining the points
and 
Ans. Let A
and B
be two points. Let Q be the angle which AB makes with positive direction of
axis.
Slope of AB = 
Also Slope of AB = 







11. The slope of a line is double of the slope of the another line. If tangent of the angle between them is
find the slopes of the lines.
Ans. Given:
. Let the slopes of two lines be
and 




Taking 



and 
Taking 



and 
Therefore, the slopes of lines are
and
or 1 and 
12. A line passes through
and
If slope of the line is
show that 
Ans. Let A
and B
be two points. It is given that Slope of AB = 
Slope of AB =
=
(given)


13. Is three points
and
lies on a line, show that 
Ans. Let A
B
and C
be three points lie on the line.
Slope of AB =
Slope of BC = 
Slope of AB = Slope of BC (given)






14. Consider the following population and year graph, find the slope of the line AB and using it, find what will be the population in the year 2010?

Ans. Given: The points on the line are A (1985, 92) and B (1995, 97).
Slope of AB = 
Let the population in year 2010 be
crores. Then C
lies on the line.
Slope of BC = 
Since points A, B and C lie on the line.
Slope of AB = Slope of BC





Therefore, population in 2010 will be 104.5 crores.
Test Generator
Create question paper PDF and online tests with your own name & logo in minutes.
Create Now
Learn8 App
Practice unlimited questions for Entrance tests & government job exams at ₹99 only
Install Now