Exercise 1.4
1. Find the union of each of the following pairs of sets:
(i) X = {1, 3, 5} and Y = {1, 2, 3}
(ii) A =
and B = 
(iii) A = {
is a natural number and multiple of 3} and B = {
is a natural number less than 6}
(iv) A = {
is a natural number and
} and B = {
is a natural number and
}
(v) A = {1, 2, 3} and B = 
Ans. (i) X
Y = {1, 2, 3, 5}
(ii) A
B = 
(iii) A
B = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 9, 12, 15, ………..}
(iv) A
B = {2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}
(v) A
B = {1, 2, 3}
2. Let A =
and B =
. Is A
B? What is A
B?
Ans. Given: A =
and B =
.
Here all elements of set A are present in set B.
A
B and A
B =
= B
3. If A and B are two sets such that A
B, then what is A
B?
Ans. Given: A and B are two sets such that A
B
Taking A = {1, 2} and B = {1, 2, 3}, then A
B = {1, 2, 3} = B
4. If A = {1, 2, 3, 4}, B = {3, 4, 5, 6}, C = {5, 6, 7, 8} and D = {7, 8, 9, 10}; find:
(i) A
B
(ii) A
C
(iii) B
C
(iv) B
D
(v) A
B
C
(vi) A
B
D
(vii) B
C
D
Ans. Given: A = {1, 2, 3, 4}, B = {3, 4, 5, 6}, C
= {5, 6, 7, 8} and D = {7, 8, 9, 10}
(i) A
B = {1, 2, 3, 4}
{3, 4, 5, 6}
= {1, 2, 3, 4, 5, 6}
(ii) A
C = {1, 2, 3, 4}
{5, 6, 7, 8}
= {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8}
(iii) B
C = {3, 4, 5, 6}
{5, 6, 7, 8}
= {3, 4, 5, 6, 7, 8}
(iv) B
D = {3, 4, 5, 6}
{7, 8, 9, 10}
= {3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}
(v) A
B
C = {1, 2, 3, 4}
{3, 4, 5, 6}
{5, 6, 7, 8}
= {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8}
(vi) A
B
D = {1, 2, 3, 4}
{3, 4, 5, 6}
{7, 8, 9, 10}
= {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}
(vii) B
C
D = {3, 4, 5, 6}
{5, 6, 7, 8}
{7, 8, 9, 10}
= {3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}
5. Find the intersections of each pair of sets of question 1 above.
Ans. (i) X
Y = {1, 3}
(ii) A
B = 
(iii) A
B = {3, 6, 9, 12, ………..}
(iv) A
B = 
(v) A
B = 
6. If A = {3, 5, 7, 9, 11}, B = {7, 9, 11, 13}, C = {11, 13, 15} and D = {15, 17}; find:
(i) A
B
(ii) B
C
(iii) A
C
D
(iv) A
C
(v) B
D
(vi) A
(B
C)
(vii) A
D
(viii) A
(B
D)
(ix) (A
B)
(B
C)
(x) (A
D)
(B
C)
Ans. Given: A = {3, 5, 7, 9, 11},
B = {7, 9, 11, 13},
C = {11, 13, 15} and D = {15, 17}
(i) A
B = {3, 5, 7, 9, 11}
{7, 9, 11, 13}
= {7, 9, 11}
(ii) B
C = {7, 9, 11, 13}
{11, 13, 15}
= {11, 13}
(iii) A
C
D
= {3, 5, 7, 9, 11}
{11, 13, 15}
{15, 17} = 
(iv) A
C = {3, 5, 7, 9, 11}
{11, 13, 15}
= {11}
(v) B
D = {7, 9, 11, 13}
{15, 17} = 
(vi) A
(B
C)
= {3, 5, 7, 9, 11}
({7, 9, 11, 13}
{11, 13, 15})
= {3, 5, 7, 9, 11}
{7, 9, 11, 13, 15, 17} = {7, 9, 11}
(vii) A
C = {3, 5, 7, 9, 11}
{15, 17} = 
(viii) A
(B
D)
= {3, 5, 7, 9, 11}
({7, 9, 11, 13}
{15, 17})
= {3, 5, 7, 9, 11}
{7, 9, 11, 13, 15, 17}
= {7, 9, 11}
(ix) (A
B)
(B
C)
= ({3, 5, 7, 9, 11}
{7, 9, 11, 13})
({7, 9, 11, 13}
{11, 13, 15})
= {7, 9, 11}
{7, 9, 11, 13, 15} = {7, 9, 11}
(x) (A
D)
(B
C)
= ({3, 5, 7, 9, 11}
{15, 17})
({7, 9, 11, 13}
{11, 13, 15})
= {3, 5, 7, 9, 11, 15, 17}
{7, 9, 11, 13, 15}
= {7, 9, 11, 15}
7. If A = {
is a natural number}, B = {
is an even natural number}, C = {
is an odd natural number} and D = {
is a prime number}, find:
(i) A
B
(ii) A
C
(iii) A
D
(iv) B
C
(v) B
D
(vi) C
D
Ans. (i) A
B = {
is a natural number}
{
is an even natural number} = B
(ii) A
C = {
is a natural number}
{
is an odd natural number} = C
(iii) A
D = {
is a natural number}
{
is a prime number} = D
(iv) B
C = {
is an even natural number}
{
is an odd natural number} = 
(v) B
D = B
C = {
is an even natural number}
{
is a prime number} = {2}
(vi) C
D = {
is an odd natural number}
{
is a prime number}
= {
is an odd prime number}
8. Which of the following pair of sets are disjoint:
(i) {1, 2, 3, 4} and {
is a natural number and
}
(ii)
and 
(iii) {
is an even integer} and {
is an odd integer}
Ans. (i) Let A = {1, 2, 3, 4} and B = {
is a natural number and
} = {4, 5, 6}
A
B = {4}
Therefore, A and B are not disjoint.
(ii) Let A =
and B = 
A
B = 
Therefore, A and B are disjoint.
(iii) Let A = {
is an even integer} and B = {
is an odd integer}
A
B = 
Therefore, A and B are disjoint.
9. If A = {3, 6, 9, 12, 15, 18, 21}, B = {4, 8, 12, 16, 20}, C = {2, 4, 6, 8, 10, 12 , 14, 16}, D = {5, 10, 15, 20}; find:
(i) A – B
(ii) A – C
(iii) A – D
(iv) B – A
(v) C – A
(vi) D – A
(vii) B – C
(viii) B – D
(ix) C – B
(x) D – B
(xi) C – D
(xii) D – C
Ans. Given: A = {3, 6, 9, 12, 15, 18, 21},
B = {4, 8, 12, 16, 20},
C = {2, 4, 6, 8, 10, 12 , 14, 16},
D = {5, 10, 15, 20};
(i) A – B = {3, 6, 9, 12, 15, 18, 21} – {4, 8, 12, 16, 20}
= {3, 6, 9, 15, 18, 21}
(ii) A – B = {3, 6, 9, 12, 15, 18, 21} – {2, 4, 6, 8, 10, 12 , 14, 16}
= {3, 9, 15, 18, 21}
(iii) A – B = {3, 6, 9, 12, 15, 18, 21} – {5, 10, 15, 20}
= {3, 6, 9, 15, 18, 21}
(iv) B – A = {4, 8, 12, 16, 20} – {3, 6, 9, 12, 15, 18, 21}
= {4, 8, 16, 20}
(v) C – A = {2, 4, 6, 8, 10, 12 , 14, 16} – {3, 6, 9, 12, 15, 18, 21}
= {2, 4, 8, 14, 16}
(vi) D – A = {5, 10, 15, 20} – {3, 6, 9, 12, 15, 18, 21}
= {5, 10, 20}
(vii) B – C = {4, 8, 12, 16, 20} – {2, 4, 6, 8, 10, 12 , 14, 16} = {20}
(viii) B – D = {4, 8, 12, 16, 20} – {5, 10, 15, 20}
= {4, 8, 12, 16}
(ix) C – B = {2, 4, 6, 8, 10, 12 , 14, 16} – {4, 8, 12, 16, 20}
= {2, 6, 10, 14}
(x) D – B = {5, 10, 15, 20} – {4, 8, 12, 16, 20}
= {5, 10, 15}
(xi) C – D = {2, 4, 6, 8, 10, 12 , 14, 16} – {5, 10, 15, 20}
= {2, 4, 6, 8, 12, 14, 16}
(xii) D – C = {5, 10, 15, 20} – {2, 4, 6, 8, 10, 12 , 14, 16}
= {5, 15, 20}
10. If X =
and Y =
find:
(i) X – Y
(ii) Y – X
(iii) X
Y
Ans. Given: X =
and Y = 
(i) X – Y =
= 
(ii) Y – X =
= 
(iii) X
Y =
= 
11. If R is the set of real numbers and Q is the set of rational numbers, then what is R – Q?
Ans. We know that set of real numbers contain rational and irrational numbers.
Therefore, R – Q = set of irrational numbers.
12. State whether each of the following statements is true or false. Justify your answer.
(i) {2, 3, 4, 5} and {3, 6} are disjoint sets.
(ii)
and
are disjoint sets.
(iii) {2, 6, 10, 14} and {3, 7, 11, 15} are disjoint sets.
(iv) {2, 6, 10} and {3, 7, 11} are disjoint sets.
Ans. (i) Let A = {2, 3, 4, 5} and B = {3, 6}
A
B = {3}
A and B are not disjoint. Therefore, statement is false.
(ii) Let A =
and B = 
A
B = 
A and B are not disjoint. Therefore, statement is false.
(iii) Let A = {2, 6, 10, 14} and B = {3, 7, 11, 15}
A
B = 
A and B are disjoint. Therefore, statement is true.
(iv) Let A = {2, 6, 10} and B = {3, 7, 11}
A
B = 
A and B are disjoint. Therefore, statement is true.
Test Generator
Create question paper PDF and online tests with your own name & logo in minutes.
Create Now
Learn8 App
Practice unlimited questions for Entrance tests & government job exams at ₹99 only
Install Now