### myCBSEguide App

Download the app to get CBSE Sample Papers 2023-24, NCERT Solutions (Revised), Most Important Questions, Previous Year Question Bank, Mock Tests, and Detailed Notes.

Install NowNCERT Solutions for Class 7 Maths Exercise 8.3 book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 7 Maths chapter wise NCERT solution for Maths Book all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

**NCERT solutions for Maths Comparing Quantities ****Download as PDF**

## NCERT Solutions for Class 7 Maths Comparing Quantities

**Class –VII Mathematics (Ex. 8.3)**

**Question 1.**Tell what is the profit or loss in the following transactions. Also find profit percent or loss percent in each case.

(a) Gardening shears bought for Rs. 250 and sold for Rs. 325.

(b) A refrigerator bought Rs. 12,000 and sold at Rs. 13,500.

(c) A cupboard bought for Rs. 2,500 and sold at Rs. 3,000.

(d) A skirt bought for Rs. 250 and sold at Rs. 150.

**Answer:**

(a) Cost price of gardening shears = Rs. 250

Selling price of gardening shears = Rs. 325

Since, S.P. > C.P., therefore here is profit.

{tex}\therefore {/tex} Profit = S.P. – C.P. = 325 – 250 = Rs. 75

Now Profit% = {tex}\frac{{{\text{Profit}}}}{{{\text{C}}{\text{.P}}{\text{.}}}} \times 100{/tex}

= {tex}\frac{{75}}{{250}} \times 100{/tex} = 30%

Therefore, Profit = Rs. 75 and Profit% = 30%

(b) Cost price of refrigerator = Rs. 12,000

Selling price of refrigerator = Rs. 13,500

Since, S.P. > C.P., therefore here is profit.

{tex}\therefore {/tex} Profit = S.P. – C.P. = 13500 – 12000 = Rs. 1,500

Now Profit% = {tex}\frac{{{\text{Profit}}}}{{{\text{C}}{\text{.P}}{\text{.}}}} \times 100{/tex}

= {tex}\frac{{1500}}{{12000}} \times 100{/tex} = 12.5%

Therefore, Profit = Rs. 1,500 and Profit% = 12.5%

(c) Cost price of cupboard = Rs. 2,500

Selling price of cupboard = Rs. 3,000

Since, S.P. > C.P., therefore here is profit.

{tex}\therefore {/tex} Profit = S.P. – C.P. = 3,000 – 2,500 = Rs. 500

Now Profit% = {tex}\frac{{{\text{Profit}}}}{{{\text{C}}{\text{.P}}{\text{.}}}} \times 100{/tex}

= {tex}\frac{{500}}{{2500}} \times 100{/tex} = 20%

Therefore, Profit = Rs. 500 and Profit% = 20%

(d) Cost price of skirt = Rs. 250

Selling price of skirt = Rs. 150

Since, C.P. > S.P., therefore here is loss.

{tex}\therefore {/tex} Loss = C.P. – S.P. = 250 – 150 = Rs. 100

Now Loss% = {tex}\frac{{{\text{Loss}}}}{{{\text{C}}{\text{.P}}{\text{.}}}} \times 100{/tex}

= {tex}\frac{{100}}{{250}} \times 100{/tex} = 40%

Therefore, Profit = Rs. 100 and Profit% = 40%

NCERT Solutions for Class 7 Maths Exercise 8.3

**Question 2.**Convert each part of the ratio to percentage:

(a) 3 : 1

(b) 2 : 3 : 5

(c) 1 : 4

(d) 1 : 2 : 5

**Answer:**

(a) 3 : 1

Total part = 3 + 1 = 4

Therefore, Fractional part = {tex}\frac{3}{4}:\frac{1}{4}{/tex}

{tex} \Rightarrow {/tex} Percentage of parts = {tex}\frac{3}{4} \times 100:\frac{1}{4} \times 100{/tex}

{tex} \Rightarrow {/tex} Percentage of parts = 75% : 25%

(b) 2 : 3 : 5

Total part = 2 + 3 + 5 = 10

Therefore, Fractional part = {tex}\frac{2}{{10}}:\frac{3}{{10}}:\frac{5}{{10}}{/tex}

{tex} \Rightarrow {/tex} Percentage of parts = {tex}\frac{2}{{10}} \times 100:\frac{3}{{10}} \times 100:\frac{5}{{10}} \times 100{/tex}

{tex} \Rightarrow {/tex} Percentage of parts = 20% : 30% : 50%

(c) 1 : 4

Total part = 1 + 4 = 5

Therefore, Fractional part = {tex}\frac{1}{5}:\frac{4}{5}{/tex}

{tex} \Rightarrow {/tex} Percentage of parts = {tex}\frac{1}{5} \times 100:\frac{4}{5} \times 100{/tex}

{tex} \Rightarrow {/tex} Percentage of parts = 20% : 80%

(d) 1 : 2 : 5

Total part = 1 + 2 + 5 = 8

Therefore, Fractional part = {tex}\frac{1}{8}:\frac{2}{8}:\frac{5}{8}{/tex}

{tex} \Rightarrow {/tex} Percentage of parts = {tex}\frac{1}{8} \times 100:\frac{2}{8} \times 100:\frac{5}{8} \times 100{/tex}

{tex} \Rightarrow {/tex} Percentage of parts = 12.5% : 25% : 62.5%

NCERT Solutions for Class 7 Maths Exercise 8.3

**Question 3.**The population of a city decreased from 25,000 to 24,500. Find the percentage decrease.

**Answer:**

The decreased population of a city from 25,000 to 24,500.

Population decreased = 25,000 – 24,500 = 500

Decreased Percentage = {tex}\frac{{{\text{Population decreased}}}}{{{\text{Original population}}}} \times 100{/tex}

= {tex}\frac{{500}}{{25000}} \times 100{/tex} = 2%

Hence, the percentage decreased is 2%.

NCERT Solutions for Class 7 Maths Exercise 8.3

**Question 4.**Arun bought a car for Rs. 3,50,000. The next year, the price went up to Rs. 3,70,000. What was the percentage of price increase?

**Answer:**

Increased in price of a car from Rs. 3,50,000 to Rs. 3,70,000.

Amount change = Rs. 3,70,000 – Rs. 3,50,000 = Rs. 20,000.

Therefore, Increased percentage = {tex}\frac{{{\text{Amount of change}}}}{{{\text{Original amount}}}} \times 100{/tex}

= {tex}\frac{{20000}}{{350000}} \times 100{/tex} = {tex}5\frac{5}{7}\% {/tex}

Hence, the percentage of price increased is {tex}5\frac{5}{7}\% .{/tex}

NCERT Solutions for Class 7 Maths Exercise 8.3

**Question 5.**I buy a T.V. for Rs. 10,000 and sell it at a profit of 20%. How much money do I get for it?

**Answer:**

The cost price of T.V. = Rs. 10,000

Profit percent = 20%

Now, Profit = Profit% of C.P.

= {tex}\frac{{20}}{{100}} \times 10000{/tex} = Rs. 2,000

Selling price = C.P. + Profit

= 10,000 + 2,000 = Rs. 12,000

Hence, he gets Rs. 12,000 on selling his T.V.

NCERT Solutions for Class 7 Maths Exercise 8.3

**Question 6.**Juhi sells a washing machine for Rs. 13,500. She loses 20% in the bargain. What was the price at which she bought it?

**Answer:**

Selling price of washing machine = Rs. 13,500

Loss percent = 20%

Let the cost price of washing machine be Rs.{tex}x.{/tex}

Since, Loss = Loss% of C.P.

{tex} \Rightarrow {/tex} Loss = 20% of Rs.{tex}x{/tex} = {tex}\frac{{20}}{{100}} \times x = \frac{x}{5}{/tex}

Therefore, S.P. = C.P. – Loss

{tex} \Rightarrow {/tex} 13500 = {tex}x – \frac{x}{5}{/tex} {tex} \Rightarrow {/tex} 13500 = {tex}\frac{{4x}}{5}{/tex}

{tex} \Rightarrow {/tex} {tex}x = \frac{{13500 \times 5}}{4}{/tex} = Rs. 16,875

Hence, the cost price of washing machine is Rs. 16,875.

NCERT Solutions for Class 7 Maths Exercise 8.3

**Question 7.**(i) Chalk contains Calcium, Carbon and Oxygen in the ratio 10 : 3 : 12. Find the percentage of

Carbon in chalk.

(ii) If in a stick of chalk, Carbon is 3 g, what is the weight of the chalk stick?

**Answer:**

(i) Given ratio = 10 : 3 : 12

Total part = 10 + 3 + 12 = 25

Part of Carbon = {tex}\frac{3}{{25}}{/tex}

Percentage of Carbon part in chalk = {tex}\frac{3}{{25}} \times 100{/tex} = 12%

(ii) Quantity of Carbon in chalk stick = 3 g

Let the weight of chalk be {tex}x{/tex} g.

Then, 12% of {tex}x{/tex} = 3

{tex} \Rightarrow {/tex} {tex}\frac{{12}}{{100}} \times x = 3{/tex} {tex} \Rightarrow {/tex} {tex}x = \frac{{3 \times 100}}{{12}}{/tex} = 25 g

Hence the weight of chalk stick is 25 g.

NCERT Solutions for Class 7 Maths Exercise 8.3

**Question 8.**Amina buys a book for Rs. 275 and sells it at a loss of 15%. How much does she sell it for?

**Answer:**

The cost of a book = Rs. 275

Loss percent = 15%

Loss = Loss% of C.P. = 15% of Rs. 275

= {tex}\frac{{15}}{{100}} \times 275{/tex} = Rs. 41.25

Therefore, S.P. = C.P. – Loss

= 275 – 41.25 = Rs. 233.75

Hence, Amina sells a book for Rs. 233.75.

NCERT Solutions for Class 7 Maths Exercise 8.3

**Question 9.**Find the amount to be paid at the end of 3 years in each case:

(a) Principal = Rs. 1,200 at 12% p.a.

(b) Principal = Rs. 7,500 at 5% p.a.

**Answer:**

(a) Here, Principal (P) = Rs. 1,200, Rate (R) = 12% p.a., Time (T) = 3 years

Simple Interest = {tex}\frac{{{\text{P }} \times {\text{ R }} \times {\text{ T}}}}{{100}}{/tex} = {tex}\frac{{1200 \times 12 \times 3}}{{100}}{/tex}

= Rs. 432

Now, Amount = Principal + Simple Interest

= 1200 + 432

= Rs. 1,632

(b) Here, Principal (P) = Rs. 7,500, Rate (R) = 5% p.a., Time (T) = 3 years

Simple Interest = {tex}\frac{{{\text{P }} \times {\text{ R }} \times {\text{ T}}}}{{100}}{/tex} = {tex}\frac{{7500 \times 5 \times 3}}{{100}}{/tex}

= Rs. 1,125

Now, Amount = Principal + Simple Interest

= 7,500 + 1,125

= Rs. 8,625

NCERT Solutions for Class 7 Maths Exercise 8.3

**Question 10.**What rate gives Rs. 280 as interest on a sum of Rs. 56,000 in 2 years?

**Answer:**

Here, Principal (P) = Rs. 56,000, Simple Interest (S.I.) = Rs. 280, Time (T) = 2 years

Simple Interest = {tex}\frac{{{\text{P }} \times {\text{ R }} \times {\text{ T}}}}{{100}}{/tex}

{tex} \Rightarrow {/tex} 280 = {tex}\frac{{56000 \times {\text{R}} \times 2}}{{100}}{/tex} {tex} \Rightarrow {/tex} R = {tex}\frac{{280 \times 100}}{{56000 \times 2}}{/tex}

{tex} \Rightarrow {/tex} R = 0.25%

Hence, the rate of interest on sum is 0.25%.

NCERT Solutions for Class 7 Maths Exercise 8.3

**Question 11.**If Meena gives an interest of Rs. 45 for one year at 9% rate p.a. What is the sum she has borrowed?

**Answer:**

Simple Interest = Rs. 45, Rate (R) = 9% p.a., Time (T) = 1 years

Simple Interest = {tex}\frac{{{\text{P }} \times {\text{ R }} \times {\text{ T}}}}{{100}}{/tex}

{tex} \Rightarrow {/tex}45= {tex}\frac{{{\text{P}} \times 9 \times 1}}{{100}}{/tex}{tex} \Rightarrow {/tex} P = {tex}\frac{{45 \times 100}}{{9 \times 1}}{/tex}

{tex} \Rightarrow {/tex}P = Rs. 500

Hence, she borrowed Rs. 500.

## NCERT Solutions for Class 7 Maths Exercise 8.3

NCERT Solutions Class 7 Maths PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 7 Maths includes text book solutions from Class 7 Maths Book . NCERT Solutions for CBSE Class 7 Maths have total 15 chapters. 7 Maths NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Maths class 7 solutions PDF and Maths ncert class 7 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

## CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for Class 7 Maths, Social Science Computer Science, Home Science, Hindi English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through **the best app for CBSE students** and myCBSEguide website.

Test Generator

Create question paper PDF and online tests with your own name & logo in minutes.

Create NowmyCBSEguide

Question Bank, Mock Tests, Exam Papers, NCERT Solutions, Sample Papers, Notes

Install Now
Mast tha

It helped a lot thanks

Aamina got a toy from market of rs 340 and sell it for friend for rs 450

.how much did she gain and what %

Very good solutions to all questions .really beneficial for students as well as teachers

Thanks you

It helped in my studies a lot

all are correct thanks google

Very good app I like very mush he help me doing all work and pratising all work thanks for this app

Very very helpful

Thanks very much

It is very helpful to children

And they understand easily

Once again tq so much

bahot acha dear

It was helpful

Shadow is coming hahahaha i am destroy the city ??????????