NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 6.5

myCBSEguide App

myCBSEguide App

Complete Guide for CBSE Students

NCERT Solutions, NCERT Exemplars, Revison Notes, Free Videos, CBSE Papers, MCQ Tests & more.

Download Now

 

NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 6.5 Class 10 Maths book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE board exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 10 Maths chapter wise NCERT solution for Maths Book for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Maths Triangles Download as PDF

NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 6.5

NCERT Solutions for Class 10 Maths Triangles

1. Sides of triangles are given below. Determine which of them are right triangles. In case of a right triangle, write the length of its hypotenuse.

(i)7 cm, 24 cm, 25 cm

(ii) 3 cm, 8 cm, 6 cm

(iii)50 cm, 80 cm, 100 cm

(iv)13 cm, 12 cm, 5 cm

Ans. (i) Let = 7 cm, = 24 cm and = 25 cm

Here the larger side is = 25 cm.

We have,

So, the triangle with the given sides is a right triangle. Its hypotenuse = 25 cm

(ii) Let = 3 cm, = 8 cm and = 6 cm

Here the larger side is = 8 cm.

We have,

So, the triangle with the given sides is not a right triangle.

(iii) Let = 50 cm, = 80 cm and = 100 cm

Here the larger side is= 100 cm.

We have,

So, the triangle with the given sides is not a right triangle.

(iv) Let = 13 cm, = 12 cm and = 5 cm

Here the larger side is = 13 cm.

We have,

So, the triangle with the given sides is a right triangle. Its hypotenuse = 13 cm


NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 6.5

2. PQR is a triangle right angled at P and M is a point on QR such that PM  QR. Show that PM2 = QM x MR.

Ans. Given: PQR is a triangle right angles at P and PMQR

To Prove: PM2 = QM.MR

Proof: Since PMQR
QMPPMR


NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 6.5

3. In figure, ABD is a triangle right angled at A and ACBD. Show that:

(i) AB2 = BC.BD

(ii) AC2 = BC.DC

(iii) AD2 = BD.CD

Ans. Given: ABD is a triangle right angled at A and ACBD.

To Prove: (i) AB2 = BC.BD, (ii) (iii)

Proof:(i) Since ACBD

ABCADC and each triangle is similar to ABD

ABCABD

(ii)Since ABCADC

(iii) Since ACDABD


NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 6.5

4. ABC is an isosceles triangle right angled at C. Prove that.

Ans. Since ABC is an isosceles right triangle, right angled at C.

[BC = AC, given]


NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 6.5

5. ABC is an isosceles triangle with AC = BC. If, prove that ABC is a right triangle.

Ans. Since ABC is an isosceles right triangle with AC = BC and

[BC = AC, given]

ABC is right angled at C.


NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 6.5

6. ABC is an equilateral triangle of side Find each of its altitudes.

Ans. Let ABC be an equilateral triangle of side units.

Draw ADBC. Then, D is the mid-point of BC.

BD = BC =

Since, ABD is a right triangle, right triangle at D.

= AD2 +

=

Each of its altitude =


NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 6.5

7. Prove that the sum of the squares of the sides of a rhombus is equal to the sum of squares of its diagonals.

Ans. Let the diagonals AC and BD of rhombus ABCD intersect each other at O. Since the diagonals of a rhombus bisect each other at right angles.

and AO = CO, BO = OD

Since AOB is a right triangle, right angled at O.

=

[OA = OC and OB = OD]

……….(1)

Similarly, we have ……….(2)

……….(3)

……….(4)

Adding all these results, we get

=

=


NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 6.5

8. In figure, O is a point in the interior of a triangle ABC, OD BC,

OE AC and OF AB. Show that:

(i) =

(ii) =

Ans. Join AO, BO and CO.

(i) In right s OFA, ODB and OEC, we have

, and

Adding all these, we get

=

=

(ii) In right s ODB and ODC, we have

and

……….(1)

Similarly, we have ……….(2)

and = ……….(3)

Adding equations (1), (2) and (3), we get

=

=

= 0

=


NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 6.5

9. A ladder 10 m long reaches a window 8 m above the ground. Find the distance of the foot of the ladder from base of the wall.

Ans. Let AB be the ladder, B be the window and CB be the wall. Then, ABC is a

right triangle, right angled at C.

= 100 – 64

= 36

AC = 6

Hence, the foot of the ladder is at a distance 6 m from the base of the wall.


NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 6.5

10. A guy wire attached to a vertical pole of height 18 m is 24 m long and has a stake attached to the other hand. How far from the base of the pole should the stake be driven so that the wire will be taut?

Ans. Let AB (= 24m) be a guy wire attached to a vertical pole. BC of height 18 m. To keep the wire taut, let it be fixed to a stake at A. Then, ABC is a right triangle, right angled at C.

= 576 – 324

= 252

AC = 6

Hence, the stake may be placed at distance of 6m from the base of the pole.


NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 6.5

11. An aeroplane leaves an airport and flies due north at a speed of 1000 km pwe hour. At the same time, another aeroplane leaves the same airport and flies due west at a speed of 1200 km per hour. How far apart will be the two planes after hours?

Ans. Let the first aeroplane starts from O and goes upto A towards north where

OA = km = 1500 km

Let the second aeroplane starts from O at the same time and goes upto 1500 km

B towards west where

OB = km = 1800 km

According to the question the required distance = BA

In right angled triangle ABC, by Pythagoras theorem, we have,

=

= 2250000 + 3240000

= 5490000 =

AB = km


NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 6.5

12. Two poles of heights 6 m and 11 m stand on a plane ground. If the distance between the feet of the poles is 12 m, find the distance between their tops.

Ans. Let AB = 11 m and CD = 6 m be the two poles such that BD = 12 m A

Draw CEAB and join AC.

CE = DB = 12 m

AE = AB – BE = AB – CD = (11 – 6)m = 5 m

In right angled triangle ACE, by Pythagoras theorem, we have

=

= 144 + 25 = 169

AC = 13 m

Hence, the distance between the tops of the two poles is 13 m.


NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 6.5

13. D and E are points on the sides CA and CB respectively of a triangle ABC right angled at C. Prove that =.

Ans. In right angled s ACE and DCB, we have

and

=

=

=

[By Pythagoras theorem, and


NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 6.5

14. The perpendicular from A on side BC of a ABC intersects BC at D such that DB = 3CD (see figure). Prove that.

Ans. We have, DB = 3CD

Now, BC = DB + CD

BC = 3CD + CD

BC = 4CD

CD = BC and DB = 3CD = BC ……….(1)

Since, ∆ ABD is a right triangle, right angled at D. Therefore by Pythagoras theorem, we have,

……….(2)

Similarly, from ACD, we have, ……….(3)

From eq. (2) and (3)

= [Using eq.(1)]

=

AB2 – AC2 =


NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 6.5

15. In an equilateral triangle ABC, D is a point on side BC such that BD = BC. Prove that.

Ans. Let ABC be an equilateral triangle and let D be a point on BC such that BD = BC

Draw AEBC, Join AD.

In s AEB and AEC, we have,

AB = AC[ABC is equilateral]

AEB = AEC [ each ]

And AE = AE

By SAS-criterion of similarity, we have

AEB AEC

BE = EC

Thus, we have, BD = BC, DC = BC and BE = EC = BC ………(1)

Since, C =

ADC is an acute angle triangle.

= [using eq.(1)]

= [ AB = BC = AC]

=


NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 6.5

16. In an equilateral triangle, prove that three times the square of one side is equal to four times the square of one of its altitudes.

Ans. Let ABC be an equilateral triangle and let ADBC. In s ADB and ADC, we have,

AB = AC [Given]

B = C = [Given]

And ADB = ADC[Each = ]

ADB ADC[By RHS criterion of congruence]

BD = DC

BD = DC = BC

Since ADB is a right triangle, right angled at D, by Pythagoras theorem, we have,

[ BC = AB]


NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 6.5

17. Tick the correct answer and justify: In ABC, AB = cm, AC = 12 cm and BC = 6 cm. the angles A and B are respectively:

(A) and

(B) and

(C) and

(D) and

Ans. (C) In ABC, we have, AB = cm, AC = 12 cm and BC = 6 cm.

Now, = = 144 =

Thus, ABC is a right triangle, right angled at B.

B =

Let D be the mid-point of AC. We know that the mid-point of the hypotenuse of a right triangle is equidistant from the vertices.

AD = BD = CD

CD = BD = 6 cm [ CD = AC]

Also, BC = 6 cm

In BDC, we have, BD = CD = BC

BDC is equilateral

ACB =

A =

Thus, A = and B =

NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 6.5

NCERT Solutions Class 10 Maths PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 10 Maths includes text book solutions from Mathematics Book. NCERT Solutions for CBSE Class 10 Maths have total 15 chapters. 10 Maths NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Maths class 10 solutions PDF and Maths ncert class 10 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Class 10

To download NCERT Solutions for Class 10 Maths, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Social Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE 




Test Generator

Test Generator

Create Papers with your Name & Logo

Try it Now (Free)

27 thoughts on “NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 6.5”

  1. sir you have done wrong in 2nd question. check it
    answer you gave-
    pqm similar to prm is correct,
    so pm/pm = pq/pr
    since corresponding sides

    it is incorrect.
    the correct answer is
    mqp similar to mpr.
    so mp/mr = mq/mp.

  2. majority of the answers have mistakes in between…. so students please look carefully at the answers like in question 15’s answer it is written BE=EC=1/3 BC which is wrong as in an equilateral triangle the perpendicular from any vertex divides the opp. side in equal halves. Website team i hope you improvise.

  3. Thanks a lot it is very helpful to me but I think there are some minor mistakes in between the answers.

  4. Thanks a lot it is very helpful to me but I think there are some minor mistakes in between the answers.

  5. Thankyou it is soooooo much helpful for me and for all the 10th class students by this I get all the answers very good and your way to give the answers of all the questions is very nice thank you a lot????????

Leave a Comment