NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 6.4

myCBSEguide App

myCBSEguide App

Complete Guide for CBSE Students

NCERT Solutions, NCERT Exemplars, Revison Notes, Free Videos, CBSE Papers, MCQ Tests & more.

Download Now

 

NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 6.4 Class 10 Maths book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE board exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 10 Maths chapter wise NCERT solution for Maths Book for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Maths Triangles Download as PDF

NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 6.4

NCERT Solutions for Class 10 Maths Triangles

1. Let ABC DEF and their areas be, respectively, 64 cm2 and 121 cm2. If EF = 15.4 cm, find BC.

Ans. We have,

BC = cm = 11.2 cm


2. Diagonals of a trapezium ABCD with AB DC intersect each other at the point O. If AB = 2CD, find the ratio of the areas of triangles AOB and COD.

Ans. In s AOB and COD, we have,

AOB = COD[Vertically opposite angles]

OAB = OCD[Alternate angles]

By AA-criterion of similarity,

AOBCOD

Hence, Area (AOB) : Area (COD) = 4 : 1


NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 6.4

3. In figure, ABC and DBC are two triangles on the same base BC. If AD intersects BC at O, show that

Ans. Given: Two s ABC and DBC which stand on the same base but on the opposite sides of BC.

To Prove:

Construction: Draw AEBC and DFBC.

Proof: In s AOE and DOF, we have, AEO = DFO =

and AOE = DOF[Vertically opposite)

AOEDOF[By AA-criterion]

……….(i)

Now,

[using eq. (i)]


NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 6.4

4. If the areas of two similar triangles are equal, prove that they are congruent.

Ans. Given: Two s ABC and DEF such that ABCDEF

And Area(ABC) = Area (DEF)

To Prove: ABCDEF

Proof: ABCDEF

A = D, B = E, C = F

And

To establish ABCDEF, it is sufficient to prove that, AB = DE, BC = EF and AC = DF

Now, Area(ABC) = Area (DEF)

= 1

= 1

AB = DE, BC = EF, AC = DF

Hence,ABCDEF


NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 6.4

5. D, E and F are respectively the mid-points of sides AB, BC and CA of ABC. Find the ratio of the areas of DEF and ABC.

Ans. Since, D and E are the mid-points of the sides BC and CA of ABC respectively.

DEBA DEFA ……….(i)

Since, D and F are the mid-points of the sides BC and AB of ABC respectively.

DFCA DEAE ……….(ii)

From (i) and (ii), we can say that AFDE is a parallelogram.

Similarly, BDEF is a parallelogram.

Now, in s DEF and ABC, we have

FDE = A[opposite angles of gm AFDE]

And DEF = B[opposite angles of gm BDEF]

By AA-criterion of similarity, we have DEF ABC

[ DE = AB]

Hence, Area (DEF): Area (ABC) = 1 : 4


NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 6.4

6. Prove that the ratio of the areas of two similar triangles is equal to the square of the ratio of their corresponding medians.

Ans. Given: ABCPQR, AD and PM are the medians of s ABC and PQR respectively.

To Prove:

Proof: Since ABCPQR

……….(1)

But, ……….(2)

From eq. (1) and (2), we have,


NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 6.4

7. Prove that the area of an equilateral triangle described on one side of a square is equal to half the area of the equilateral triangle described on one of the diagonals.

Tick the correct answer and justify:

Ans. Given: A square ABCD,

Equilateral s BCE and ACF have been drawn on side BC and the diagonal AC respectively.

To Prove: Area (BCE) = Area (ACF)

Proof: BCEACF

[Being equilateral so similar by AAA criterion of

similarity]

[ Diagonal = side AC = BC]


NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 6.4

8. ABC and BDE are two equilateral triangles such that D is the mid-point of BC. Ratio of the areas of triangles ABC and BDE is:

(A) 2: 1

(B) 1: 2

(C) 4: 1

(D) 1: 4

Ans. (C) Since ABC and BDE are equilateral, they are equiangular and hence,

ABCBDE

[D is the mid-point of BC]

(C) is the correct answer.


NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 6.4

9. Sides of two similar triangles are in the ratio 4 : 9. Areas of these triangles are in the ratio:

(A) 2: 3

(B) 4: 9

(C) 81: 16

(D) 16: 81

Ans. (D) Since the ratio of the areas of two similar triangles is equal to the ratio of the squares of any two corresponding sides. Therefore,

Ratio of areas =

(D) is the correct answer.

NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 6.4

NCERT Solutions Class 10 Maths PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 10 Maths includes text book solutions from Mathematics Book. NCERT Solutions for CBSE Class 10 Maths have total 15 chapters. 10 Maths NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Maths class 10 solutions PDF and Maths ncert class 10 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Class 10

To download NCERT Solutions for Class 10 Maths, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Social Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE 




Test Generator

Test Generator

Create Papers with your Name & Logo

Try it Now (Free)

10 thoughts on “NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 6.4”

  1. Diagram of question 5 is wrong. Point F goes with AC not AB. Have a check guys. Do the correction or kids may suffer.

Leave a Comment