NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 7.4

myCBSEguide App

myCBSEguide App

Complete Guide for CBSE Students

NCERT Solutions, NCERT Exemplars, Revison Notes, Free Videos, CBSE Papers, MCQ Tests & more.

Download Now

 

NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 7.4 Class 10 Maths book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE board exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 10 Maths chapter wise NCERT solution for Maths Book for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Maths Coordinate Geometry Download as PDF

NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 7.4

NCERT Solutions for Class 10 Maths Coordinate Geometry

1. Determine t]“1he ratio in which the line divides the line segment joining the points A and B

Ans. Let the line divides the line segment joining A and B (3, 7) in the ratio at point C. Then, the coordinates of C are

But C lies on , therefore

Hence, the required ratio if 2: 9 internally.


NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 7.4

2. Find a relation between and if the points and are collinear.

Ans. The points A B (1, 2) and C (7, 0) will be collinear if

Area of triangle = 0


NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 7.4

3. Find the centre of a circle passing through the points and

Ans. Let P be the centre of the circle passing through the points A B and C (3, 3). Then AP = BP = CP.

Taking AP = BP

……….(i)

Again, taking BP = CP

Putting the value of in eq. (i),

Hence, the centre of the circle is


NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 7.4

4. The two opposite vertices of a square are and Find the coordinates of the other two vertices.

Ans. Let ABCD be a square and B be the unknown vertex.

AB = BC

……….(i)

In ABC,

……….(ii)

Putting the value of in eq. (ii),

= 0 or 4

Hence, the required vertices of the square are (1, 0) and (1, 4).


NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 7.4

5. The class X students of a secondary school in Krishinagar have been allotted a rectangular plot of land for their gardening activity. Saplings of Gulmohar are planted on the boundary at a distance of 1 m from each other. There is a triangular grassy lawn in the plot as shown in the figure. The students are to sow seeds of flowering plants on the remaining area of the plot.

(i) Taking A as origin, find the coordinates of the vertices of the triangle.

(ii) What will be the coordinates of the vertices of PQR if C is the origin? Also calculate the area of the triangle in these cases. What do you observe?

Ans. (i) Taking A as the origin, AD and AB as the coordinate axes. Clearly, the points P, Q and

R are (4, 6), (3, 2) and (6, 5) respectively.

(ii)Taking C as the origin, CB and CD as the coordinate axes. Clearly, the points P, Q and R are given by (12, 2), (13, 6) and (10, 3) respectively.

We know that the area of the triangle =

Area of PQR (First case) =

=

= = sq. units

And Area of PQR (Second case) =

=

= = sq. units

Hence, the areas are same in both the cases.


NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 7.4

6. The vertices of a ABC are A (4, 6), B (1, 5) and C (7, 2). A line is drawn to intersect sides AB and AC at D and E respectively such that Calculate the area of the ADE and compare it with the area of ABC.

Ans. Since,

DE BC[By Thales theorem]

ADE ABC

……….(i)

Now, Area (ABC) =

= sq. units……….(ii)

From eq. (i) and (ii),

Area (ADE) = Area (ABC) = sq. units

Area (ADE): Area (ABC) = 1: 16


NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 7.4

7. Let A (4, 2), B (6, 5) and C (1, 4) be the vertices of ABC.

(i) The median from A meets BC at D. Find the coordinates of the point D.

(ii) Find the coordinates of the point P on AD such that AP: PD = 2: 1.

(iii) Find the coordinates of points Q and R on medians BE and CF respectively such that BQ: QE = 2: 1 and CR : RF = 2 : 1.

(iv) What do you observe?

(Note: The point which is common to all the three medians is called centroid and this point divides each median in the ratio 2: 1)

(v) If A B and C are the vertices of ABC, find the coordinates of the centroid of the triangle.

Ans. Let A (4, 2), B (6, 5) and C (1, 4) be the vertices of ABC.

(i) Since AD is the median of ABC.

D is the mid-point of BC.

Its coordinates are =

(ii) Since P divides AD in the ratio 2: 1

Its coordinates are =

(iii) Since BE is the median of ABC.

E is the mid-point of AD.

Its coordinates are =

Since Q divides BE in the ratio 2: 1.

Its coordinates are =

Since CF is the median of ABC.

F is the mid-point of AB.

Its coordinates are =

Since R divides CF in the ratio 2: 1.

Its coordinates are =

(iv) We observe that the points P, Q and R coincide, i.e., the medians AD, BE and CF are concurrent at the point . This point is known as the centroid of the triangle.

(v) According to the question, D, E, and F are the mid-points of BC, CA and AB respectively.

Coordinates of D are

Coordinates of a point dividing AD in the ratio 2: 1 are

=

The coordinates of E are .

The coordinates of a point dividing BE in the ratio 2: 1 are

=

Similarly, the coordinates of a point dividing CF in the ratio 2: 1 are

Thus, the point is common to AD, BE and CF and divides them in the ratio 2: 1.

The median of a triangle are concurrent and the coordinates of the centroid are .


NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 7.4

8. ABCD is a rectangle formed by joining points A B C and D P, Q, R and S are the mid-points of AB, BC, CD and DA respectively. Is the quadrilateral PQRS a square? Or a rhombus? Justify your answer.

Ans. Using distance formula, PQ =

= =

QR = = =

RS = = =

SP = = =

PQ = QR = RS = SP

Now, PR = = = 6

And SQ = = = 5

PR SQ

Since all the sides are equal but the diagonals are not equal.

PQRS is a rhombus.

NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 7.4

NCERT Solutions Class 10 Maths PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 10 Maths includes text book solutions from Mathematics Book. NCERT Solutions for CBSE Class 10 Maths have total 15 chapters. 10 Maths NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Maths class 10 solutions PDF and Maths ncert class 10 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Class 10

To download NCERT Solutions for Class 10 Maths, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Social Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE 




Test Generator

Test Generator

Create Papers with your Name & Logo

Try it Now (Free)

4 thoughts on “NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 7.4”

Leave a Comment