NCERT Solutions class-11 Maths Exercise 9.2

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

Exercise 9.2

1. Find the sum of odd integers from 1 to 2001.

Ans. Odd integers from 1 to 2001 are 1, 3, 5, 7, …….., 2001.

Here, and

Now,

= 1002001


2. Find the sum of all natural numbers lying between 100 and 1000 which are multiples of 5.

Ans. According to question, series is105, 110, 115, 120, ………, 995

Here and

Now,

= 98450


3. In an A.P. the first term is 2 and the sum of the first five terms is one-fourth of the next five terms. Show that 20th term is

Ans. According to question,


4. How many terms of the A.P., are needed to give the sum ?

Ans. Here,

or


5. In an A.P., if term is and term is prove that the sum of first terms is where

Ans. Let be the first term and be the common difference of given A.P.

And and

and

…..(i) and…..(ii)

Subtracting eq. (ii) from eq. (i), we get

Putting value of in eq. (i), we get

Now,

=


6. If the sum of a certain number of terms of the A.P. 25, 22, 19, ….. is 116, find the last term.

Ans. Here and

=

or

or

But is not possible. Therefore,

Now,


7. Find the sum of terms of an A.P. whose term is

Ans. Given:

Putting and

and


8. If the sum of terms of an A.P. is where and are constants, find the common difference.

Ans. Given:

Replacing by

=

=

Again here replacing by

=

=


9. The sums of terms of two arithmetic progressions are on the ratio Find the ratio of their 18th terms.

Ans. Let and be the first terms and common differences of two A.P’s respectively.

Now, to get 18th term,

Therefore, the ratio of 18th terms of two A.P.’s is 179: 321.


10. If the sum of first terms of an A.P. is equal to the sum of the first terms, then find the sum of the first terms.

Ans. Let be the first term and be the common difference of given A.P.

and

According to question,

Now

=


11. Sum of the first and terms of an A.P. are and respectively. Prove that

Ans. Let A be the first term and be the common difference of given A.P.

……….(i)

……….(ii)

……….(iii)

Now

Putting the values of and from eq. (i), (ii) and (iii), we get

L.H.S. = R.H.S. Proved.


12. The ratio of the sum of and terms of an A.P. is Show that the ratio of and term is

Ans. Let be the first term and be the common difference of given A.P.

and

According to question,

Now, =

=


13. If the sum of terms of an A.P. is and its term is 164, find the value of

Ans. Given: and

Replacing by in we get

= =

=

And


14. Insert five numbers between 8 and 26 so that the resulting sequence is an A.P.

Ans. Let A1, A2, A3, A4 and A5 be five numbers between 8 and 26.

8, A1, A2, A3, A4, A5, 26

Here, and and let be the common difference.

Now, A1 =

A2 =

A3 =

A4 =

A5 =


15. If is the A.M. between and then find the value of

Ans. Since, A.M. between and is


16. Between 1 and 31, numbers have been inserted in such a way that resulting sequence is an A.P. and the ratio of 7th and numbers is 5: 9. Find the value of

Ans. Let A1, A2, A3, A4, …….., Am be numbers between 1 and 31.

Here, and let the common difference be

Now,

And

According to question,


17. A man starts repaying a loan as first installment of Rs. 100. If he increases the installment by Rs. 5 every month, what amount he will pay in the 30th installment?

Ans. Amount of 1st installment = Rs. 100 and Amount of 2nd installment = Rs. 105

and

Now

= Rs. 245

Therefore, the amount of 30th installment is Rs. 245.


18. The difference between any two consecutive interior angles of a polygon is If the smallest angle is find the number of the sides of the polygon.

Ans. Let the number of sides of polygon be The interior angles of the polygon form an A.P.

Here, and

Since Sum of interior angles of a polygon with sides is

or

But not possible because == >

Therefore, number of sides of the polygon are 9.


http://mycbseguide.com/examin8/




17 thoughts on “NCERT Solutions class-11 Maths Exercise 9.2”

Leave a Comment