NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 13.2

myCBSEguide App

myCBSEguide App

Complete Guide for CBSE Students

NCERT Solutions, NCERT Exemplars, Revison Notes, Free Videos, CBSE Papers, MCQ Tests & more.

Download Now

 

NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 13.2 Class 10 Maths book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE board exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 10 Maths chapter wise NCERT solution for Maths Book for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Maths Surface Areas and Volumes Download as PDF

NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 13.2

NCERT Solutions for Class 10 Maths Surface Areas and Volumes

Unless stated otherwise, take
1. A solid is in the shape of a cone standing on a hemisphere with both their radii being equal to 1 cm and the height of the cone is equal to its radius. Find the volume of the solid in terms of

Ans. For hemisphere, Radius = 1 cm

Volume =

=

= cm3

For cone, Radius of the base = 1 cm

Height = 1 cm

Volume =

=

= cm3

Volume of the solid = V of hemisphere + V of cone

= + =


NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 13.2

2. Rachel, an engineering student, was asked to make a model shaped like a cylinder with two cones attached at its two ends by using a thin aluminium sheet. The diameter of the model is 3 cm and its length is 12 cm. If each cone has a height of 2 cm, find the volume of air contained in the model that Rachel made. (Assume the outer and inner dimensions of the model to be nearly the same.)

Ans. For upper conical portion, Radius of the base = 1.5 cm

Height = 2 cm

Volume =

=

=

For lower conical portion, Volume =

For central cylindrical portion

Radius of the base = 1.5 cm

Height = 12 – (2 + 2) = 8 cm

Volume = = =

Volume of the model = + +

=

= =


NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 13.2

3. A gulab jamun, contains sugar syrup up to about 30% of its volume. Find approximately how much syrup would be found in 45 gulab jamuns, each shaped like a cylinder with two hemispherical ends, with length 5 cm and diameter 2.8 cm (see figure).

Ans. Volume of a gulab jamun =

=

=

=

= =

Volume of 45 gulab jamuns

=

=

=

Volume of syrup =

= = (approx.)


NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 13.2

4. A pen stand made of wood is in the shape of a cuboid with four conical depressions to hold pens. The dimensions of the cuboid are 15 cm by 10 cm by 3.5 cm. The radius of each of the depressions is 0.5 cm and the depth id 1.4 cm. Find the volume of wood in the entire stand (see figure).

Ans. Volume of the cuboid =

=

=

Volume of conical depression =

=

=

Volume of four conical depressions = =

Volume of the wood in the entire stand = 525 – 1.47 =


NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 13.2

5. A vessel is in the form of inverted cone. Its height is 8 cm and the radius of the top, which is open, is 5 cm. It is filled with water up to the brim. When lead shots, each of which is a sphere of radius 0.5 cm are dropped into the vessel, one-fourth of the water flows out. Find the number of lead shots dropped in the vessel.

Ans. For cone, Radius of the top = 5 cm and height = 8 cm

Volume of cone =

=

= cm3

For spherical lead shot, Radius (R) = 0.5 cm

Volume of spherical lead shot =

=

=

Volume of water that flows out = Volume of the cone

= =

Let the number of lead shots dropped in the vessel be

= 100


NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 13.2

6. A solid iron pole consists of a cylinder of height 220 cm and base diameter 24 cm, which is surmounted by another cylinder of height 60 cm and radius 8 cm. Find the mass of the pole, given that of iron has approximately 8 g mass.

Ans. For lower cylinder, Base radius = = 12 cm

And Height = 220 cm

Volume =

=

=

For upper cylinder, Base Radius (R) = 8 cm

And Height (H) = 60 cm

Volume =

=

=

Volume of the solid Iron pole

= V of lower cylinder + V of upper cylinder

= + =

= = 111532.8


NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 13.2

7. A solid consisting of a right circular cone of height 120 cm and radius 60 cm standing on a hemisphere of radius 60 cm is placed upright in a right circular cylinder full of water such that it touches the bottom. Find the volume of water left in the cylinder, if the radius of the cylinder is 60 cm and its height is 180 cm.

Ans. For right circular cone, Radius of the base = 60 cm

And Height = 120 cm

Volume =

=

=

For Hemisphere, Radius of the base = 60 cm

Volume =

=

=

For right circular cylinder, Radius of the base = 60 cm

And Height = 180 cm

Volume =

=

=

Now, V of water left in the cylinder

= V of right circular cylinder – (V of right circular cone + V of hemisphere)

= – ( + )

=

=

= = (approx.)


NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 13.2

8. A spherical glass vessel has a cylindrical neck 8 cm long, 2 cm in diameter; the diameter of the spherical part is 8.5 cm. By measuring the amount of water it holds, a child finds its volume to be. Check whether she is correct, taking the above as the inside measurements and = 3.14.

Ans. Amount of water it holds =

=

=

= 321.39 + 25.12

=

Hence, she is not correct. The correct volume is.

NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 13.2

NCERT Solutions Class 10 Maths PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 10 Maths includes text book solutions from Mathematics Book. NCERT Solutions for CBSE Class 10 Maths have total 15 chapters. 10 Maths NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Maths class 10 solutions PDF and Maths ncert class 10 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Class 10

To download NCERT Solutions for Class 10 Maths, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Social Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE 




Test Generator

Test Generator

Create Papers with your Name & Logo

Try it Now (Free)

3 thoughts on “NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 13.2”

Leave a Comment