NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 9.5

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 9.5 solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 8 Maths chapter wise NCERT solution for Maths Book all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

Class 8 Maths Algebraic Expressions and Identities Download as PDF

NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 9.5

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 9 Algebraic Expressions and Identities

1. Use a suitable identity to get each of the following products:

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

(v)

(vi)  

(vii)

(viii)

(ix)

(x)

Ans. (i)

[Using identity ]

=

(ii)

=

[Using identity ]

=

(iii)

=

[Using identity ]

=

(iv)

=

[Using identity ]

=

(v)

[Using identity ]

=

(vi)

=

[Using identity ]

=

(vii)

[Using identity ]

=

(viii)

=

[Using identity ]

=

(ix)

=

[Using identity ]

=

(x)

=

[Using identity ]

=


2. Use the identity  to find the following products:

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

(v)

(vi)

(vii)

Ans. (i)

[Using identity ]

=

(ii)

[Using identity ]

=

(iii)

=

[Using identity ]

=

(iv)

[Using identity ]

=

=

=

(v)

[Using identity ]

=

=

(vi)

[Using identity ]

=

=

(vii)

[Using identity ]

=


NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 9.5

3. Find the following squares by using identities:

(i)  

(ii)

(iii)

(iv)

(v)

(vi)

Ans. (i)

[Using identity ]

=

(ii)

[Using identity ]

=

(iii)

[Using identity ]

=

(iv)

[Using identity ]

=

(v)

[Using identity ]

=

(vi)

[Using identity ]

=


NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 9.5

4. Simplify:

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

(v)

(vi)

(vii)

Ans. (i)

[Using identity ]

=

(ii)

[Using identities and ]

=

=

=

(iii)

[Using identities and ]

=

=

=

(iv)

[Using identity ]

=

=

=

(v)

 [Using identity ]

=

=

=

(vi)

[Using identity ]

=

=

(vii)

=

[Using identity ]

=

=


NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 9.5

5. Show that:

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

(v)

Ans. (i) L.H.S. =

[Using identity ]

=

=

= []

= R.H.S.

(ii) L.H.S. =

[Using identity ]

=

=

= []

(iii) L.H.S. =

[Using identity ]

=

=

= R.H.S.

(iv) L.H.S. =

=  [Using identities and ]

= = =

= R.H.S.

(v)L.H.S.= =

[Using identity ]

= 0

= R.H.S.


NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 9.5

6. Using identities, evaluate:

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

(v)

(vi)

(vii)

(viii)

(ix)

Ans. (i)

[Using identity ]

= 4900 + 140 + 1 = 5041

(ii)

[Using identity ]

= 10000 – 200 + 1 = 9801

(iii)

[Using identity ]

= 10000 + 400 + 4 = 10404

(iv)

[Using identity ]

= 1000000 – 4000 + 4 = 996004

(v)

[Using identity ]

= 25 + 2.0 + 0.04 = 27.04

(vi)

=

=

[Using identity ]

= 90000 – 9 = 89991

(vii) =

=

[Using identity ]

= 6400 – 4 = 6396

(viii)

[Using identity ]

= 64 + 14.4 + 0.81 = 79.21

(ix) =

=

[Using identity ]

= 100 – 0.25 = 99.75


NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 9.5

7. Using  find

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Ans. (i)

[Using identity ]

= = 200

(ii)

[Using identity ]

= = 0.08

(iii)

[Using identity ]

=  = 1800

(iv)

[Using identity ]

= = 84.0 = 84


8.Using , find

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Ans. (i) =

=

[Using identity ]

=

= 10000 + 700 + 12 = 10712

(ii)

=

[Using identity ]

=

= 25 + 1.5 + 0.02 = 26.52

(iii)

=

[Using identity ]

=

= 10000 + 100 – 6 = 10094

(iv)

= [Using identity ]

=

=

= 100 – 5 + 0.06 = 95.06

NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 9.5

NCERT Solutions Class 8 Mathematics PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 8 Mathematics includes text book solutions from Class 8 Maths Book . NCERT Solutions for CBSE Class 8 Maths have total 16 chapters. 8 Maths NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert class 8 solutions PDF and Maths ncert class 8 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Class 8

To download NCERT Solutions for class 8 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




27 thoughts on “NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 9.5”

  1. very good answer and solution, tumne bahot acche tarike se samghaya,,,. “THANKS”
    ?????????

  2. Thanks to MY CBSE GUIDE for such elaborated answer. These answers helped me alot. In my studies. I was 2 chapter ahead from the school in maths. When I don’t understand anything I simply open this website and have my answers with elaboration.
    Thanks

Leave a Comment