NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 8.2

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 8.2 Class 8 Maths book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 8 Maths chapter wise NCERT solution for Maths Book all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Class 8 Maths Comparing Quantities Download as PDF

NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 8.2

NCERT Solutions for Class 8 Maths Comparing Quantities

Class –VIII Mathematics (Ex. 8.2)
NCERT SOLUTION
1. A man got 10% increase in his salary. If his new salary is Rs.1,54,000, find his original salary.

Ans. Let original salary be Rs.100.

Therefore New salary i.e., 10% increase

= 100 + 10 = Rs.110

 New salary is Rs.110, when original salary = Rs.100

 New salary is Rs.1, when original salary =

 New salary is Rs.1,54,000, when original salary = = Rs.1,40,000

Hence original salary is Rs. 1,40,000.


NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 8.2

2. On Sunday 845 people went to the Zoo. On Monday only 169 people went. What is the percent decrease in the people visiting the Zoo on Monday?

Ans. On Sunday, people went to the Zoo

= 845

On Monday, people went to the Zoo = 169

Number of decrease in the people

= 845 – 169 = 676

Decrease percent =  = 80%

Hence decrease in the people visiting the Zoo is 80%.


3. A shopkeeper buys 80 articles for Rs.2,400 and sells them for a profit of 16%. Find the selling price of one article.

Ans. No. of articles = 80

Cost Price of articles = Rs. 2,400And Profit

= 16%

 Cost price of articles is Rs.100, then selling price = 100 + 16 = Rs.116

 Cost price of articles is Rs.1, then selling price =

 Cost price of articles is Rs.2400, then selling price =  = Rs.2784

Hence, Selling Price of 80 articles = Rs.2784

Therefore Selling Price of 1 article

=  = Rs.34.80


4. The cost of an article was Rs.15,500, Rs.450 were spent on its repairs. If it sold for a profit of 15%, find the selling price of the article.

Ans. Here, C.P. = Rs.15,500 and Repair cost = Rs.450

Therefore Total Cost Price = 15500 + 450 = Rs.15,950

Let C.P be Rs.100, then S.P. = 100 + 15

= Rs.115

 When C.P. is Rs.100, then S.P. = Rs.115

 When C.P. is Rs.1, then S.P. =

 When C.P. is Rs.15950, then S.P.

=  = Rs.18,342.50


NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 8.2

5. A VCR and TV were bought for Rs.8,000 each. The shopkeeper made a loss of 4% on the VCR and a profit of 8% on the TV. Find the gain or loss percent on the whole transaction.

Ans. Cost price of VCR = Rs.8000 and Cost price of TV = Rs.8000

Total Cost Price of both articles

= Rs.8000 + Rs.8000 = Rs. 16,000

Now VCR is sold at 4% loss.

Let C.P. of each article be Rs.100, then S.P. of VCR = 100 – 4 = Rs.96

 When C.P. is Rs.100, then S.P. = Rs.96

 When C.P. is Rs.1, then S.P. =

 When C.P. is Rs.8000, then S.P.

= = Rs.7,680

And TV is sold at 8% profit, then S.P. of TV = 100 + 8 = Rs.108

 When C.P. is Rs.100, then S.P. = Rs.108

 When C.P. is Rs.1, then S.P. =

 When C.P. is Rs.8000, then S.P.

= = Rs.8,640

Then, Total S.P.

= Rs.7,680 + Rs.8,640 = Rs. 16,320

Since S.P. >C.P.,

Therefore Profit = S.P. – C.P.

= 16320 – 16000 = Rs.320

And Profit% =

== 2%


NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 8.2

6. During a sale, a shop offered a discount of 10% on the marked prices of all the items. What would a customer have to pay for a pair of jeans marked at Rs.1450and two shirts marked at Rs.850 each?

Ans. Rate of discount on all items = 10%

Marked Price of a pair of jeans = Rs.1450 and Marked Price of a shirt = Rs.850

Discount on a pair of jeans

=  = Rs.145

S.P. of a pair of jeans = Rs.1450 – Rs.145

= Rs.1305

Marked Price of two shirts =

= Rs.1700

Discount on two shirts =

= Rs.170

S.P. of two shirts = Rs.1700 – Rs.170

= Rs.1530

Therefore the customer had to pay

= 1305 + 1530

= Discount on a pair of jeans

=

= Rs.145

S.P. of a pair of jeans

= Rs.1450 – Rs.145 = Rs.2,835


NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 8.2

37. A milkman sold two of his buffaloes for Rs.20,000 each. On one he made a gain of 5% and on the other a loss of 10%. Find his overall gain or loss. (Hint: Find CP of each)

Ans. S.P. of each buffalo = Rs.20,000

S.P. of two buffaloes =

= Rs.40,000

One buffalo is sold at 5% gain.

Let C.P. be Rs.100, then S.P. = 100 + 5

= Rs.105

 When S.P. is Rs.105, then C.P. = Rs.100

 When S.P. is Rs.1, then C.P. =

 When S.P. is Rs.20,000, then C.P.

=  = Rs.19,047.62

Another buffalo is sold at 10% loss.

Let C.P. be Rs.100, then S.P. = 100 – 10

= Rs.90

 When S.P. is Rs.90, then C.P. = Rs.100

 When S.P. is Rs.1, then C.P. =

 When S.P. is Rs.20,000, then C.P.

=  = Rs.22,222.22

Total C.P. = Rs.19,047.62 + Rs.22,222.22

= Rs.41,269.84

Since C.P. >S.P.

Therefore here it is loss.

Loss = C.P. – S.P.

= Rs.41,269.84 – Rs. 40,000.00 = Rs.1,269.84


NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 8.2

8. The price of a TV is Rs.13,000. The sales tax charged on it is at the rate of 12%. Find the amount that Vinod will have to pay if he buys it.

Ans. C.P. = Rs.13,000 and S.T. rate = 12%

Let C.P. be Rs.100, then S.P. for purchaser

= 100 + 12 = Rs.112

 When C.P. is Rs.100, then S.P. = Rs.112

 When C.P. is Rs.1, then S.P. =

 When C.P. is Rs.13,000, then S.P.

=  = Rs.14,560


NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 8.2

9. Arun bought a pair of skates at a sale where the discount given was 20%. If the amount he pays is Rs.1,600, find the marked price.

Ans. S.P. = Rs.1,600 and Rate of discount

= 20%

Let M.P. be Rs.100, then S.P. for customer

= 100 – 20 = Rs.80

 When S.P. is Rs.80, then M.P. = Rs.100

 When S.P. is Rs.1, then M.P. =

 When S.P. is Rs.1600, then M.P.

=  = Rs.2,000


NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 8.2

10. I purchased a hair-dryer for Rs.5,400 including 8% VAT. Find the price before VAT was added.

Ans. C.P. = Rs.5,400 and Rate of VAT = 8%

Let C.P. without VAT is Rs. 100, then price including VAT = 100 + 8 = Rs.108

 When price including VAT is Rs.108, then original price = Rs.100

 When price including VAT is Rs.1, then original price =

 When price including VAT is Rs.5400, then original price =  = Rs.5000

NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 8.2

NCERT Solutions Class 8 Mathematics PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 8 Mathematics includes text book solutions from Class 8 Maths Book . NCERT Solutions for CBSE Class 8 Maths have total 16 chapters. 8 Maths NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert class 8 solutions PDF and Maths ncert class 8 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Class 8

To download NCERT Solutions for class 8 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




22 thoughts on “NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 8.2”

Leave a Comment