NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 2.4

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 2.4 Class 8 Maths book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 8 Maths chapter wise NCERT solution for Maths Book all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Class 8 Maths Linear Equations in One Variable Download as PDF

NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 2.4

NCERT Solutions for Class 8 Maths Linear Equations in One Variable

1. Amina thinks of a number and subtracts  from it. She multiplies the result by 8. The result now obtained is 3 times the same number she thought of. What is the number?

Ans. Let Amina think a number

According to the question,  

 

 

 

 

 

 

Hence, the number is 4.


2. A positive number is 5 times another number. If 21 is added to both the numbers, then one of the new numbers becomes twice the other new number. What are the numbers?

Ans. Let another number be

Then positive number =

According to the question, 

 

 

 

 

Hence another number = 7 and positive number =  =35


3. Sum of the digits of a two-digit number is 9. When we interchange the digits, it is found that the resulting new number is greater than the original number by 27. What is the two-digit number?

Ans. Let the unit place digit of a two-digit number be

Therefore, the tens place digit =

 2-digit number = 10 x tens place digit + unit place digit

 Original number =

According to the question, New number

= Original number + 27

 

 

 

 

 

 

Hence, the 2-digit number =  = 10 (9 – 6) + 6 = = 30 + 6 = 36


NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 2.4

4. One of the two digits of a two-digit number is three times the other digit. If you interchange the digits of this two-digit number and add the resulting number to the original number, you get 88. What is the original number?

Ans. Let the unit place digit of a two-digit number be

Therefore, the tens place digit =

 2-digit number = 10 x tens place digit + unit place digit

 Original number =  =

According to the question, New number + Original number = 88

 

 

 

Hence, the 2-digit number =


NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 2.4

5. Shobo’s mother’s present age is six times Shobo’s present age. Shobo’s age five years from now will be one third of his mother’s present age. What are their present age?

Ans. Let Shobo’s present age be  years.

And Shobo’s mother’s present age =  years

According to the question,  

 

 

 

 years.

Hence, Shobo’s present age = 5 years

And Shobo’s mother’s present age =  = 30 years.


NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 2.4

6. There is a narrow rectangular plot, reserved for a school, in Mahuli village. The length and breadth of the plot are in the ratio 11 : 4. At the rate `100 per meter it will cost the village panchayat`75,000 to fence the plot. What are the dimensions of the plot?

Ans. Let the length and breadth of the rectangular plot be  and  respectively.

 Perimeter of the plot =  =  = 750 m

We know that Perimeter of rectangle = 2 (length + breadth)

Therefore, according to the question,

 

 

 

 

Hence, length of rectangular plot =  = 275 m

And breadth of rectangular plot = = 100 m


NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 2.4

7. Hasan buys two kinds of cloth materials for school uniforms, shirt material that costs him `50 per meter and trouser material that costs him `90 per meter.

Ans. Let ratio between shirt material and trouser material be

The cost of shirt material =

The selling price at 12% gain =

=

=  =

The cost of trouser material =

The selling price at 12% gain =

=

=  =

According to the question,

 

  = 100 meters

Now, trouser material =  =

= 200 meters

Hence, Hasan bought 200 meters of the trouser material.

For every 2 meters of the trouser material he buys 3 meters of the shirt material. He sells the materials at 12% and 10% respectively. His total sale is `36,000. How much trouser material did he buy?


NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 2.4

8. Half of a herd of deer are grazing in the field and three fourths of the remaining are playing nearby. The rest 9 are drinking water from the pond. Find the number of deer in the herd.

Ans. Let the total number of deer in the herd be

According to question, 

 

 

 

 

 

 

 

Hence, the total number of deer in the herd is 72.


NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 2.4

9. A grandfather is ten times older than his granddaughter. He is also 54 years older than her. Find their present ages.

Ans. Let present age of granddaughter be years.

Therefore, Grandfather’s age =  years

According to question, 

 

 

 years

Hence, granddaughter’s age = 6 years and grandfather’s age =  = 60 years.


NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 2.4

10. Aman’s age is three times his son’s age. Ten years ago he was five times his son’s age. Find their present ages.

Ans. Let the present age of Amon’s son be  years.

Therefore, Aman’s age =  years

According to question,

 

 

 

  = 20 years

Hence, Aman’s son’s age = 20 years

And Aman’s age =  = 60 years


NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 2.4

NCERT Solutions Class 8 Mathematics PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 8 Mathematics includes text book solutions from Class 8 Maths Book . NCERT Solutions for CBSE Class 8 Maths have total 16 chapters. 8 Maths NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert class 8 solutions PDF and Maths ncert class 8 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Class 8

To download NCERT Solutions for class 8 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




20 thoughts on “NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 2.4”

  1. this is a very useful site because teachers wont understand we are copying from this.when they give homework

  2. Nice and very helpful to us mostly when the exams came so much of work is there to learn or to do

Leave a Comment