NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 2.2

Table of Contents

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 2.2 Class 8 Maths book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 8 Maths chapter wise NCERT solution for Maths Book all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Class 8 Maths Linear Equations in One Variable Download as PDF

NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 2.2

NCERT Solutions for Class 8 Maths Linear Equations in One Variable

Class –VIII Mathematics(Ex. 2.2)
1. If you subtract  from a number and multiply the result by  you get What is the number?

Ans. Let the number be

According to the question,

 

[Multiplying both sides by 2]

 

 

[Adding both sides ]

 

 

Hence, the required number is


2. The perimeter of a rectangular swimming pool is 154 m. Its length is 2 m more than twice its breadth. What are the length and breadth?

Ans. Let the breadth of the pool be  m.

Then, the length of the pool =  m

Perimeter =

 154 =

 

[Dividing both sides by 2]

 

 

[Subtracting 2 from both sides]

 

 

[Dividing both sides by 3]

 

 m

Hence, length of the pool =

= 50 + 2 = 52 m

And,    breadth of the pool = 25 m.


3. The base of an isosceles triangle is cm. The perimeter of the triangle is  cm. What is the length of either of the remaining equal sides?

Ans. Let each of equal sides of an isosceles triangle be  cm.

Perimeter of a triangle = Sum of all three sides

 

 

 

[Subtracting  from both the sides]

 

 

 

[Dividing both sides by 2]

 

  cm

Hence, each equal side of an isosceles triangle is  cm.


4. Sum of two numbers is 95. If one exceeds the other by 15, find the numbers.

Ans. Sum of two number = 95

Let the first number be  then another number be .

According to the question,

 

 

[Subtracting 15 from both sides]

 

 

[Dividing both sides by 2]

 

Hence, the first number = 40

And another number = 40 + 15 = 55.


5. Two numbers are in the ratio 5 : 3. If they differ by 18, what are the numbers?

Ans. Let the two numbers be  and

According to question, 

 

 

[Dividing both sides by 2]

 

Hence, first number =  = 45 and second number =  = 27.


6. Three consecutive integers add up to 51. What are these integers?

Ans. Let the three consecutive integers be  and

According to the question, 

 

 

[Subtracting 3 from both sides]

 

 

[Dividing both sides by 3]

 

Hence, first integer = 16,

second integer = 16 + 1 = 17 and

third integer = 16 + 2 = 18.


7. The sum of three consecutive multiples of 8 is 888. Find the multiples.

Ans. Let the three consecutive multiples of 8 be  and

According to question, 

 

 

[Subtracting 24 from both sides]

 

 

[Dividing both sides by 3]

 

Hence, first multiple of 8 = 288,

second multiple of 8 = 288 + 8 = 296 and third multiple of 8 = 288 + 16 = 304.


8. Three consecutive integers are such that when they are taken in increasing order and multiplied by 2, 3 and 4 respectively, they add up to 74. Find these numbers.

Ans. Let the three consecutive integers be  and

According to the question,

 

 

 

[Subtracting 11 from both sides]

 

 

[Dividing both sides by 9]

 

Hence first integer = 7, second integer

= 7 + 1 = 8 and third integer = 7 + 2 = 9.


NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 2.2

9. The ages of Rahul and Haroon are in the ratio 5 : 7. Four years later the sum of their ages will be 56 years. What are their present ages?

Ans. Let the present ages of Rahul and Haroon be  years and  years respectively.

According to condition,

 

 

[Subtracting 8 from both sides]

 

 

[Dividing both sides by 12]

 

Hence, present age of Rahul =  = 20 years and present age of Haroon

=  = 28 years.


10. The number of boys and girls in a class are in the ratio 7 : 5. The number of boys is 8 more than the number of girls. What is the total class strength?

Ans. Let the number of girls be

Then, the number of boys =

According to the question,

 

 

 

[Transposing  to L.H.S. and 40 to R.H.S.]

    

[Dividing both sides by ]

 

Hence the number of girls = 20 and number of boys = 20 + 8 = 28.


11. Baichung’s father is 26 years younger than Baichung’s grandfather and 29 years older than Baichung. The sum of the ages of all the three is 135 years. What is the age of each one of them?

Ans. Let Baichung’s age be  years, then Baichung’s father’s age =  years and Baichung’s granddaughter’s age =  years.

According to condition,

    

[Subtracting 84 from both sides]

    

[Dividing both sides by 3]

 years

Hence, Baichung’s age = 17 years, Baichung’s father’s age = 17 + 29

= 46 years

And Baichung’s granddaughter’s age

= 17 + 29 + 26 = 72 years.


NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 2.2

12. Fifteen years from now Ravi’s age will be four times his present age. What is Ravi’s present age?

Ans. Let Ravi’s present age be  years.

After fifteen years, Ravi’s age =  years.

Fifteen years from now, Ravi’s age =  years.

According to question, 

 

[Transposing  to L.H.S.]

 

 

[Dividing both sides by 3]

 years

Hence, Ravi’s present age be 5 years.


NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 2.2

13. A rational number is such that when you multiply it by  and add to the product, you get  What is the number?

Ans. Let the rational number be

According to the question, 

 

[Subtracting from both sides]

 

 

 

 

 

[Dividing both sides by 60]

 

Hence, the rational number is


NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 2.2

14. Lakshmi is a cashier in a bank. She has currency notes of denominations ` 100, `50 an`10 respectively. The ratio of the number of these notes is 2 : 3 : 5. The total cash with Lakshmi is `4,00,000. How many notes of each denomination does she have?

Ans. Let number of notes be  and

According to question, 

 

 

 

[Dividing both sides by 400]

 

Hence, number of denominations of ` 100 notes =  = 2000

Number of denominations of ` 50 notes = = 3000

Number of denominations of ` 10 notes =  = 5000

Therefore, required denominations of notes of ` 100, ` 50 and ` 10 are 2000, 3000 and 5000 respectively.


NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 2.2

15. I have a total of `300 in coins of denomination `1, `2 and `5. The number of `2 coins is 3 times the number of `5 coins. The total number of coins is 160. How many coins of each denomination are with me?

Ans. Total sum of money = ` 300

Let the number of ` 5 coins be  number of ` 2 coins be  and number of ` 1 coins be

According to question, 

 

 

 

[Subtracting 160 from both sides]

 

 

[Dividing both sides by 7]

 

Hence, the number of coins of ` 5 denomination = 20

Number of coins of ` 2 denomination = = 60

Number of coins of ` 1 denomination = = 160 – 80 = 80


NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 2.2

16. The organizers of an essay competition decide that a winner in the competition gets a prize of `100 and a participant who does not win, gets a prize of `25. The total prize money distributed is `3,000. Find the number of participants is 63.

Ans. Total sum of money = ` 3000

Let the number of winners of ` 100 be

And those who are not winners =

According to the question, 

 

 

 

[Subtracting 1575 from both sides]

 

 

[Dividing both sides by 7]

 

Hence the number of winner is 19.


NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 2.2

NCERT Solutions Class 8 Mathematics PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 8 Mathematics includes text book solutions from Class 8 Maths Book . NCERT Solutions for CBSE Class 8 Maths have total 16 chapters. 8 Maths NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert class 8 solutions PDF and Maths ncert class 8 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Class 8

To download NCERT Solutions for class 8 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




27 thoughts on “NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 2.2”

Leave a Comment