NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 1.1

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 1.1 Class 8 Maths book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 8 Maths chapter wise NCERT solution for Maths Book all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Class 8 Maths Rational Numbers Download as PDF

NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 1.1

NCERT Solutions for Class 8 Maths Rational Numbers

Class –VIII Mathematics (Ex. 1.1)
Questions
1. Using appropriate properties find:

(i)

Ans. (i)

=

[Using associative property]

=

[Using distributive property]

=  =

=  =  =  = 2

(ii)

Ans. (ii)

=

[Using associative property]

=

[Using distributive property]

=  =

=  =  =

2. Write the additive inverse of each of the following:

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

(v)

Ans 2. We know that additive inverse of a rational number  is  such that

(i) Additive inverse of  is

(ii) Additive inverse of  is

(iii) Additive inverse of  is

(iv) Additive inverse of  is

(v) Additive inverse of  is

NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 1.1

3. Verify that  for:

(i)

(ii)

Ans 3.(i) Putting  in

  

L.H.S. = R.H.S.

Hence, verified.

(ii)Putting  in

 

L.H.S. = R.H.S.

Hence, verified.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 1.1

4. Find the multiplicative inverse of the following:

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

(v)

(vi)

Ans 4. We know that multiplicative inverse of a rational number  is  such that

(i) Multiplicative inverse of  is

(ii) Multiplicative inverse of  is

(iii) Multiplicative inverse of  is

(iv) Multiplicative inverse of  is

(v) Multiplicative inverse of  is

(vi) Multiplicative inverse of  is

NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 1.1

5. Name the property under multiplication used in each of the following:

(i)

(ii)

(iii)

Ans 5.(i) 1 is the multiplicative identity.

(ii) Commutative property.

(iii) Multiplicative Inverse property.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 1.1

6. Multiply  by the reciprocal of

Ans 6.The reciprocal of  is

According to the question,

 =

NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 1.1

7. Tell what property allows you to compute

 as

Ans 7. By using associative property of multiplication, we will compute as .

NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 1.1

8. Is  the multiplicative inverse of

Why or why not?

Ans 8. Since multiplicative inverse of a rational number  is  if

Therefore, =  =

But its product must be positive 1.

Therefore,  is not the multiplicative inverse of

NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 1.1

9. Is 0.3 the multiplicative inverse of  Why or why not?

Ans. 9. Since multiplicative inverse of a rational number  is  if

Therefore, =  = 1

Therefore, Yes 0.3 is the multiplicative inverse of

10.Write:

(i) The rational number that does not have a reciprocal.

(ii) The rational numbers that are equal to their reciprocals.

(iii) The rational number that is equal to its negative.

Ans. 10.(i) 0

(ii) 1 and

(iii) 0

11. Fill in the blanks:

(i) Zero has ____________ reciprocal.

(ii) The numbers ___________ and __________ are their own reciprocals.

(iii) The reciprocal of  is _____________.

(iv) Reciprocal of  where  is _____________.

(v) The product of two rational numbers is always a ____________.

(vi) The reciprocal of a positive rational number is _______________

Ans 11.(i) No

(ii) 1,

(iii)

(iv)

(v) Rational Number

(vi) Positive

NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 1.1

NCERT Solutions Class 8 Mathematics PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 8 Mathematics includes text book solutions from Class 8 Maths Book . NCERT Solutions for CBSE Class 8 Maths have total 16 chapters. 8 Maths NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert class 8 solutions PDF and Maths ncert class 8 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Class 8

To download NCERT Solutions for class 8 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




7 thoughts on “NCERT Solutions for Class 8 Maths Exercise 1.1”

Leave a Comment