NCERT Solutions for Class 4 Maths Building with Bricks

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE New Sample Papers 2021

CBSE Board Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, NCERT Exemplars, Revison Notes, Free Videos, CBSE Papers, MCQ Tests & more.

Download Now

 

NCERT Solutions for Class 4 Maths Building with Bricks book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 4 Maths Building with Bricks and chapter wise NCERT solution for Maths Book all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Class 4 Mathematics Download as PDF

Class 4 Maths Building with Bricks

NCERT Solutions for Class 4 Maths Building with Bricks

Page 2

Q1. Which floor pattern do you like the most?

Ans. I like the pattern 1 very much.

Q2. Have you seen such patterns any where?

Ans. I have not seen such patterns anywhere.


Page 3

Q1. Which pattern is made in a circle?

Ans. pattern J is made in a circle.

Q2. In which pattern can you show mirror halves? Draw a line.

Ans. In pattern h. we can show mirror halves. Dotted line in the figure shows the mirror line.

Q3. Now you draw some new floor patterns.

Ans. Some new floor patterns are as under:

     


Page 4

How to draw a brick?

These are two photos of the same brick.

Q1. In one photo we can see only one face of the brick. In the other we can see three faces. Circle the photo showing three faces.

Ans. The photo showing three faces is shown as encircled.

Q2. How many faces in all does a brick have?

Ans. A brick has six faces.

Q3. Is any face a square?

Ans. No face of a brick is a square.

Q4. Draw the smallest face of the brick.

Ans. The smallest face of the brick is as shown.

Q5. Which of these are the faces of a brick? Mark a (Tick)

Ans. The faces of a brick are marked as (Tick)

 

Q6. Which of these is a drawing of a brick?

Ans. Second and fourth from left are drawings of a brick.

Q7. Make a drawing of this box to show 3 of its faces.

Ans. A drawing of the box with 3 faces is as shown.

Q8. Can you make a drawing of a brick which shows 4 of its faces. ?

Ans. We cannot make a drawing of a brick showing 4 of its faces.


Page 5

Q1. What do you think? Which wall will be stronger?

Ans. Azinab’s wall will be stronger than that of Muniya.

Different Wall Patterns

Q2. Now match the photo of each wall with the correct drawing in the books:

Ans. (a)  (II), (b)  (III) and (c)  (I).


Page 6

Q1. How many different ‘jaali’ patterns can you see in these two photos?

Ans. Five different ‘jaali’ patterns can be seen in these two photos.


Page 7

Q1. Now colour some bricks red and make your own ‘jaali’ patterns in the wall drawn in the book.

Ans. My own ‘jaali pattern in the wall is as below:

Q2. Now draw some jhorokha patterns on the wall here. You can shade it black.

Ans.

Find Out


Page 8

Q1. Look for other arches around you and draw them.

Ans. Some other arches are shown below:

  


Page 9

Q1. Have you seen arches in a bridge?

Ans. Yes. I have seen arches in a bridge.

Q2. Where else have you seen an arch?

Ans. I have seen an arch in a tunnel.

Q3. Isn’t the bricks? Look around.

Ans. Yes, the jaali of this window is beautiful. Yes, I have seen thin brick in some very old buildings and forts.


Page 10 Class 4 Maths Building with Bricks

Q1. Which of these bricks have curved edges?

Ans. Bricks 1 and 2 from the top left have curved edges.

Q2. How many faces do you see of the longest brick?

Ans. Two faces are seen in case of the longest brick.

Q3. Is there any brick which has more than six faces?

Ans. Yes, there is a brick having more than six faces. It has a broken part which increase the number of faces.


Find out : The Size of a Brick

Q1. Have you seen bricks of different sizes?

(a)how long is it?

Ans. It is 9 inches in length.

(b)How wide is it?

Ans. It is inches wide.


Q2. Muniya wants to make a wall I meter long. How many bricks will she beed to put in a line?

Ans. She needs more than 4 bricks but less than 5 bricks to make a wall 1 metre long.

Bricks and Bricks = Hot and Fresh !

Q1. Ganesh and Sahiba live near a kiln where bricks are made.

(a) about 5 metres?

(b) about 15 metres?

(c) about 50 metres?

Ans. The chimney’s height is about 50 metres.


Page 11

Q. 1 Here are four pictures form the brick kiln. These pictures are jumbled up. Look at them carfully.

Write the correct order.

Ans. The correct order in which a brick is made out of soil dug form the earth is : C, D, B and A.


Page 12

Q1. Have you seen a brick kiln? Did you try to guess the number of bricks kept there?

Ans. Yes, I have seen a brick kiln. There may be more than one lakh bricks kept in brick kiln.

Q2. Can you try to write one lakh?

Ans. It is written as 1,00,000.


Find Out:Class 4 Maths Building with Bricks

Q1. Look at these photos (given in book) and guess how many brick are carried by this truck.

Ans. It is carrying around five thousand bricks.

Q2. Also find out form a truck driver how many bricks they can carry in one truck.

Ans. A truck driver tells that he carries nearly five thousand bricks in his truck.

Q3. Bhajan decided to buy the new bricks form Brickabad. He bought three thousand bricks. How much did pay ?

Ans. Bhajan has to pay (2.000 X 3) = Rs. 6,000 for three thousand new bricks.

Q4. Guess what he will pay if buys 500 old bricks.

Ans. For 500 old bricks he will pay Rs. 600.

NCERT solutions for Class 4 Mathematics Chapter 1 Building with Bricks

NCERT Solutions Class 4 Maths Building with Bricks PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 4 Maths includes text book solutions from Class 4 Maths Book . NCERT Solutions for CBSE Class  Maths have total 14 chapters. 4 Maths NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Maths class 4 solutions PDF and Maths ncert class 4 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

NCERT Solutions for Mathematics Class 3rd to 12th

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for Class 4 Maths, EVS Hindi English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.





2 thoughts on “NCERT Solutions for Class 4 Maths Building with Bricks”

Leave a Comment