Exercise 9.3
1. Find the 20th and
terms of the G.P.
Ans. Here
and 


= 
And
=
= 
2. Find the 12th term of a G.P. whose 8th term is 192 and the common ratio if 2.
Ans. Let
be the first term of given G.P. Here
and 







= 
=
= 3072
3. The 5th, 8th and 11th terms of a G.P. are
and
respectively. Show that
Ans. Let
be the first term and
be the common ratio of given G.P.

……….(i)

……….(ii)

……….(iii)
Squaring both sides of eq. (ii), we get




[From eq. (i) and (iii)]
4. The 4th term of a G.P. is square of its second term and the first term is
Determine its 7th term.
Ans. Let
be the common ratio of given G.P. Here
and 
Now,









= 
5. Which term of the following sequences:
(a)
is 128?
(b)
is 729?
(c)
is
Ans. (a) Here
,
and 










Therefore, 13th term of the given G.P. is 128.
(b) Here
,
and 






Therefore, 12th term of the given G.P. is 729.
(c) Here
,
and 






Therefore, 9th term of the given G.P. is 
6. For what values of
the numbers
are in G.P.?
Ans. Given:
are in G.P.




Find the sum to indicated number of terms in each of the geometric progression in Exercises 7 to 10:
7. 0.15, 0.015, 0.0015, ………. 20 terms
Ans. Here,
and 
when 






8.
terms
Ans. Here,
and 
when 






9.
terms (if
)
Ans. Here,
and 
when 




10.
terms (if
)
Ans. Here,
and 
when 




11. Evaluate:
Ans. Given:
= 
= 
=
……….(i)
Here
in G.P.
and 


Putting the value of
in eq. (i), we get
12. The sum of first three terms of a G.P. is
and their product is 1. Find the common ratio and the terms.
Ans. Let
be first three terms of the given G.P.
According to question,
……….(i)
And



Putting value of
in eq. (i),







Taking
=
and Taking
= 
When
then first three terms are

When
then first three terms are

13. How many terms of G.P.
are needed to give the sum 120 ?
Ans. Here,
and 

when 







Therefore, the sum of 4 terms of the given G.P. is 120.
14. The sum of first three terms of a G.P. is 16 and the sum of the next three terms is 128. Determine the first term, the common ratio and the sum of
terms of the G.P.
NA. Let
be the first term and
be the common ratio of given G.P.

……….(i)
And
………(ii)
Putting the value from eq. (i) into eq. (ii), we get





Putting value of
in eq. (i), we get


when 
= 
15. Given a G.P. with
= 729 and 7th term 64, determine
Ans. Given:
= 729 and 







when 

= 



= 2059
Test Generator
Create question paper PDF and online tests with your own name & logo in minutes.
Create Now
Learn8 App
Practice unlimited questions for Entrance tests & government job exams at ₹99 only
Install Now