Exercise 6.1
1. Solve
when:
(i)
is a natural number
(ii)
is an integer
Ans. Given: 
Dividing both sides by 24, 


(i) When
is a natural number then values of
that make statement true are 1, 2, 3, 4. The solution set of inequality is {1, 2, 3, 4}.
(ii) When
is an integer then values of
that make statement true are
The solution set of inequality is 
2. Solve
when:
(i)
is a natural number
(ii)
is an integer
Ans. Given: 
Dividing both sides by 



(i) When
is a natural number then values of
that make statement true are none.
(ii) When
is an integer then values of
that make statement true are
The solution set of inequality is 
3. Solve
when
(i)
is an integer
(ii)
is a real number
Ans. Given: 




(i) When
is an integer then values of
that make statement true are
The solution set of inequality is 
(ii) When
is a real number then solution set of inequality is 
4. Solve
when:
(i)
is an integer
(ii)
is a real number
Ans. Given: 




(i) When
is an integer then values of
that make statement true are
The solution set of inequality is 
(ii) When
is a real number then solution set of inequality is 
Solve the inequalities in Exercises 5 to 16 for real
5. 
Ans. Here 




Therefore, the solution set is 
6. 
Ans. Here 



Therefore, the solution set is 
7. 
Ans. Here 




Therefore, the solution set is 
8. 
Ans. Here 





Therefore, the solution set is 
9. 
Ans. Here 





Therefore, the solution set is 
10. 
Ans. Here 




Therefore, the solution set is 
11. 
Ans. Here 










Therefore, the solution set is 
12. 
Ans. Here 












Therefore, the solution set is 
13. 
Ans. Here 





Therefore, the solution set is 
14. 
Ans. Here 





Therefore, the solution set is 
15. 
Ans. Here 




Therefore, the solution set is 
16. 
Ans. Here 










Therefore, the solution set is 
Solve the inequalities in Exercises 17 to 20 and show the graph of the solution in each case on number line:
17. 
Ans. Here 




The solution set is 

18. 
Ans. Here 






The solution set is 

19. 
Ans. Here 








The solution set is 

20. 
Ans. Here 












The solution set is 

21. Ravi obtained 70 and 75 marks in first two unit tests. Find the minimum marks he should get in the third test to have an average of at least 60 marks.
Ans. Let the marks obtained by Ravi in third test be 
According to question,






Therefore, minimum marks needed to be obtained by Ravi is 35.
22. To receive Grade ‘A’ in a course, one must obtain an average 90 marks or more in five examinations (each of 100 marks). If Sunita’s marks in first four examinations are 87, 92, 94 and 95, find minimum marks that Sunita must obtain in fifth examination to get Grade ‘A’ in the course.
Ans. Let the marks obtained by Sunita in fifth examination be 
According to question,






Therefore, minimum marks needed to be obtained by Sunita is 82.
23. Find all pairs of consecutive odd positive integers both of which are smaller than 10 such that their sum is more than 11.
Ans. Let
and
be two consecutive odd positive integers.

and 

and 

and 

and 7
Therefore, the required pairs of odd positive integers are (5, 7) and (7, 9).
24. Find all pairs of consecutive even positive integers, both of which are larger than 5 such that their sum is less than 23.
Ans. Let
and
be two consecutive even positive integers.

and 

and 

and 

and 10
Therefore, the required pairs of even positive integers are (6,8), (8 10) and (10, 12).
25. The longest side of a triangle s 3 times the shortest side and the third side is 2 cm shorter than the longest side. If the perimeter of the triangle is at least 61 cm. Find the minimum length of the shortest side.
Ans. Let the length of the shortest side be
cm.
Length of longest side =
cm and length of third side =
cm
Perimeter of triangle =
=
cm
Now, 




Therefore, the minimum length of shortest side is 9 cm.
26. A man wants to cut three lengths from a single piece of board of length 91 cm. The second length is to be 3 cm longer than the shortest and the third length is to be twice as long as the shortest. What are the possible lengths of the shortest board if the third piece is to be at least 5 cm longer than the second?
Ans. Let the length of the shortest side be
cm.
Length of the second board =
cm and length of third side =
cm
Now,
and 

and 

and 

and 
Therefore, minimum length of shortest board is 8 cm and maximum length is 22 cm.
Test Generator
Create question paper PDF and online tests with your own name & logo in minutes.
Create Now
Learn8 App
Practice unlimited questions for Entrance tests & government job exams at ₹99 only
Install Now