NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 4.1

Subscribe complete study pack at ₹12.5/- per month only.Subscribe
Install the best mobile app for CBSE students.Install App

NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 4.1 Class 12 Maths book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE board exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 12 Maths chapter wise NCERT solution for Maths part 1 and Maths part 2 for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

Download NCERT solutions for Determinants  as PDF

NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 4.1

NCERT Solutions class 12 Maths Determinants

Evaluate the following determinants in Exercise 1 and 2.

1.  

Ans.   =  =  = 18


2. (i)

(ii)  

Ans. (i)  =  =  = 1

(ii)  =

=  =


NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 4.1

3. If A =  then show that  

Ans. Given: A =  then 2A =

=

L.H.S. =  =

R.H.S. =

=  =

Since L.H.S. = R.H.S.

Hence, proved.


NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 4.1

4. If A =  then show that  

Ans. Given: A =  then 3A =  =

L.H.S.   =

=  = 3 x 36 = 108

R.H.S.   =

= 27 [1 (4 – 0)] = 27 x 4 = 108

Since   L.H.S. = R.H.S.

Hence, proved.


5. Evaluate the determinants:

(i)

(ii)  

(iii)

(iv)  

Ans. Evaluate the determinants:

(i) Given:

Expanding along first row,  

=

=  =

(ii) Given:

Expanding along first row,  

=

=

= 21 + 20 + 5 = 46

(iii) Given:

Expanding along first row,  

=

= 0 + 6 – 6 = 0

(iv) Given:     

Expanding along first row,  

=

=  = 5


6. If A =  find  

Ans. Given:     A =

  =

Expanding along first row,  

=

=

=

=  = 0


7. Find the value of  if:

(i)

(ii)

Ans. (i) Given:

 

 

 

 

 

 

(ii)

 

 

 


8. If  then  is equal to:

(A) 6

(B)  

(C)  

(D) 0

Ans. Given:

 

 

 

 

Therefore, option (B) is correct.

NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 4.1

NCERT Solutions Class 12 Maths PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 12 Maths includes text book solutions from both part 1 and part 2. NCERT Solutions for CBSE Class 12 Maths have total 20 chapters. 12 Maths NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Maths class 12 solutions PDF and Maths ncert class 12 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide

CBSE App for Class 12

To download NCERT Solutions for class 12 Physics, Chemistry, Biology, History, Political Science, Economics, Geography, Computer Science, Home Science, Accountancy, Business Studies and Home Science; do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.



Subscribe complete study pack at ₹12.5/- per month only.Subscribe
Install the best mobile app for CBSE students.Install App

1 thought on “NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 4.1”

Leave a Comment