NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 3.3



CBSE Sample Papers 2018-19

myCBSEguide App


Install myCBSEguide mobile app for FREE sample papers, Test Papers, Revision Notes, Previous year question papers, NCERT solutions and MCQ tests. Refer myCBSEguide App to your friends and Earn upto Rs.500/-.
myCBSEguide AppmyCBSEguide app install

NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 3.3 Class 12 Maths book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE board exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 12 Maths chapter wise NCERT solution for Maths part 1 and Maths part 2 for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

Download NCERT solutions for Matrices as PDF.

NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 3.3

NCERT Solutions class 12 Maths Matrices  

1. Find the transpose of each of the following matrices:

(i)

(ii)

(iii)  

Ans. (i) Let A =

  Transpose of A = A’ or AT =

(ii)

  Transpose of A = A’ or AT =

(iii)

  Transpose of A = A’ or AT =


2. If A =  and B =  then verify that:

(i)

(ii)

Ans. (i) A + B =  =  =

L.H.S. = (A + B)’ =  =

R.H.S. = A’ + B’ =  =

 =  =

  L.H.S. = R.H.S.         Proved.

(ii) A – B =  =  =

L.H.S. = (A – B)’ =  =

R.H.S. = A’ – B’ =  =

  =  =

  L.H.S. = R.H.S.         Proved.


NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 3.3

3. If A’ =  and B =  then verify that:

(i)

(ii)

Ans. Given: A’ =  and B =  then (A’)’ = A =

(i) A + B =  =

  L.H.S. = (A + B)’ =

R.H.S. = A’ + B’ =  =

=  =

  L.H.S. = R.H.S.         Proved.

(ii) A – B =  =

  L.H.S. = (A – B)’ =

R.H.S. = A’ – B’ =  =

=  =

  L.H.S. = R.H.S.         Proved.


NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 3.3

4. If A’ =  and B =  then find (A + 2B)’.

Ans. Given: A’ =  and B =  then (A’)’ = A =

A +2B =  =  =  =

  (A + 2B)’ =


NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 3.3

5. For the matrices A and B, verify that (AB)’ = B’A’, where:

(i) A =  B =

(ii) A =  B =  

Ans. (i) AB =  =

  L.H.S. = (AB)’ =  =

R.H.S. = B’A’ =  =  =

  L.H.S. = R.H.S.         Proved.

(ii) AB =  =

  L.H.S. = (AB)’ =  =

R.H.S. = B’A’ =  =  =

  L.H.S. = R.H.S.         Proved.


NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 3.3

6. (i) If A =  then verify that A’A = I.

(ii) If A =  then verify that A’A = I.

Ans. (i) L.H.S. = A’A =

=

=  =  = I = R.H.S.

(ii) L.H.S. = A’A =  =

=  =  = I = R.H.S.


NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 3.3

7. (i) Show that the matrix A =  is a symmetric matrix.

(ii) Show that the matrix A =  is a skew symmetric matrix.

Ans. (i) Given: A =   ……….(i)

Changing rows of matrix A as the columns of new matrix A’ =  = A

  A’ = A

Therefore, by definitions of symmetric matrix, A is a symmetric matrix.

(ii) Given: A =  ……….(i)

  A’ =  =

Taking  common, A’ =  = – A   [From eq. (i)]

Therefore, by definition matrix A is a skew-symmetric matrix


8. For a matrix A =  verify that:

(i) (A + A’) is a symmetric matrix.

(ii) (A – A’) is a skew symmetric matrix.

Ans. (i) Given: A =

Let B = A + A’ =  =  =

  B’ =  = B

  B = A + A’ is a symmetric matrix.

(ii) Given:

Let B = A – A’ =  =  =

  B’ =

Taking  common, = – B

  B = A – A’ is a skew-symmetric matrix.


9. Find  (A + A’) and  (A – A’) when A =  

Ans. Given: A =      A’ =

Now, A + A’ =  =  =

   (A + A’) =

Now, A – A’ =  =  =

   (A – A’) =  =


NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 3.3

10. Express the following matrices as the sum of a symmetric and skew symmetric matrix:

(i)

(ii)

(iii)

(iv)  

Ans. (i) Given:  A =       A’ =

  Symmetric matrix =  (A + A’) =

=  =

And Skew symmetric matrix =  (A – A’) =

=  =

 Given matrix A is sum of Symmetric matrix  and Skew symmetric matrix .

(ii) Given: A =      A’ =

  Symmetric matrix =  (A + A’) =

=  =

And Skew symmetric matrix =  (A – A’) =

=  =

 Given matrix A is sum of Symmetric matrix  and Skew symmetric  matrix .

(iii) Given: A =      A’ =

  Symmetric matrix =  (A + A’) =

=  =

And Skew symmetric matrix =  (A – A’) =

=  =

 Given matrix A is sum of Symmetric matrix  and Skew symmetric  matrix .

(iv) Given: A =       A’ =

  Symmetric matrix =  (A + A’) =  =  =

And Skew symmetric matrix =  (A – A’) =  =

 Given matrix A is sum of Symmetric matrix  and Skew symmetric matrix .


NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 3.3

Choose the correct answer in Exercises 11 and 12.

11. If A and B are symmetric matrices of same order, AB – BA is a:

(A) Skew-symmetric matrix

(B) Symmetric matrix

(C) Zero matrix

(S) Identity matrix

Ans. Given: A and B are symmetric matrices   A = A’ and B = B’

Now, (AB – BA)’ = (AB)’ – (BA)’   (AB – BA)’ = B’A’ – A’B’ [Reversal law]

 (AB – BA)’ = BA – AB [From eq. (i)]  (AB – BA)’ = – (AB – BA)

  (AB – BA) is a skew matrix.

Therefore, option (A) is correct.


NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 3.3

12. If A = , then A + A’ = I, if the value of  is:

(A)

(B)

(C)

(D)  

Ans. Given: A =   Also A + A’ = I

     

Equating corresponding entries, we have

         

Therefore, option (B) is correct.

NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 3.3

NCERT Solutions Class 12 Maths PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 12 Maths includes text book solutions from both part 1 and part 2. NCERT Solutions for CBSE Class 12 Maths have total 13 chapters. 12 Maths NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Maths class 12 solutions PDF and Maths ncert class 12 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide

CBSE App for Students

To download NCERT Solutions for class 12 Physics, Chemistry, Biology, History, Political Science, Economics, Geography, Computer Science, Home Science, Accountancy, Business Studies and Home Science; do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.

Deal of the Day
Latest Sample Papers 149/-
Test Paper & Worksheets 299/-
Click Here & Tap Shop

2 thoughts on “NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 3.3”

Leave a Comment