NCERT Solutions class-11 Maths Exercise 2.2

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

Exercise 2.2

1. Let A = {1, 2, 3, ……., 14}. Define a relation R from A to A by R = where Write down its domain co-domain and range.

Ans. Given: A = {1, 2, 3, ……….., 14}

The ordered pairs which satisfy are (1, 3), (2, 6), (3, 9) and (4, 12).

R = {(1, 3), (2, 6), (3, 9), (4, 12)}

Domain = {1, 2, 3, 4}

Range = {3, 6, 9, 12}

Co-domain = {1, 2, 3, ……….., 14}


2. Define a relation R on the set N of natural numbers R = is a natural number less than 4: Depict this relationship using roster form. Write down the domain and the range.

Ans. Given: R =

Putting = 1, 2, 3 in we get = 6, 7, 8

R = {(1, 6), (2, 7), (3, 8)}

Domain = {1, 2, 3}

Range = {6, 7, 8}


3. A = {1, 2, 3 5} and B = {4, 6, 9}. Define a relation R from A to B by R = the difference between and is odd: Write R in roster form.

Ans. Given: A = {1, 2, 3, 5} and B = {4, 6, 9}, A, B

= (1 – 4), (1 – 6), (1 – 9), (2 – 4), (2 – 6), (2 – 9), (3 – 4), (3 – 6) (3 – 9),

(5 – 4), (5 – 6), (5 – 9)

R = {(1, 4), (1, 6), (2, 9), (3, 4), (3, 6) (5, 4), (5, 6)}


4. Figure shows a relationship between the sets P and Q. Write this relation:

(i) in set-builder form

(ii) roster form

What is its domain and range?

Ans. (i) Relation R in set-builder form is R =

(ii) Relation R in roster form is R = {(5 3), (6, 4), (7, 5)

Domain = {5, 6, 7}

Range = {3, 4, 5}


5. Let A = {1, 2, 3, 4, 6}. Let R be the relation on A defined by is exactly divisible by

(i) Write R in roster form.

(ii) Find the domain of R.

(iii) Find the range of R.

Ans. Given: A = {1, 2, 3, 4, 6}

A set of ordered pairs where is exactly divisible by

(i) R = {(1, 1), (1, 2), (1, 3), (1, 4), (1, 6), (2, 2), (2, 4), (2, 6), (3, 3), (3, 6), (4, 4), (4, 6)}

(ii) Domain of R = {1, 2, 3, 4, 6}

(iii) Range of R = {1, 2, 3, 4, 6}


6. Determine the domain and range of the relation R defined by

R =

Ans. Given: R = =

and

Putting we get

Domain of R = {0, 1, 2, 3, 4 5}

Range of R = {0, 1, 2, 3, 4 5}


7. Write the relation R = is a prime number less than in roster form.

Ans. Given: R =

Putting = 2, 3, 5, 7

R = {(2, 8), (3, 27), 5, 125), (7, 343)}


8. Let A = and B = {1, 2}. Find the number of relations from A to B.

Ans. Given: A = and B = {1, 2}

Number of elements in set A = 3 and Number of elements in set B = 2

Number of subsets of

Number of relations from A to.


9. Let R be the relation on Z defined by R = is an integer}. Find the domain and range of R.

Ans. Given: R =

=

=

Domain of R = Z

Range of R = Z


http://mycbseguide.com/examin8/




1 thought on “NCERT Solutions class-11 Maths Exercise 2.2”

Leave a Comment