NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 6.5 Class 12 Maths book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE board exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 12 Maths chapter wise NCERT solution for Maths part 1 and Maths part 2 for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.
Download NCERT solutions for Applications of Derivatives as PDF.

NCERT Solutions for Class 12 Maths Application of Derivatives
1. Find the maximum and minimum values, if any, of the following functions given by:
(i)
(ii)
(iii)
(iv)
Ans. (i) Given: 
Since
for all
R
Adding 3 both sides,

Therefore, the minimum value of
is 3 when
, i.e., 
This function does not have a maximum value.
(ii) Given: 


= 
……….(i)
Since
for all
R
Subtracting 2 from both sides, 

Therefore, minimum value of
is
and is obtained when
, i.e., 
And this function does not have a maximum value.
(iii) Given:
……….(i)
Since
for all
R
Multiplying both sides by
and adding 10 both sides,

[Using eq. (i)]
Therefore, maximum value of
is 10 which is obtained when
i.e., 
And therefore, minimum value of
does not exist.
(iv) Given: 
As

As

Therefore, maximum value and minimum value of
do not exist.
NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 6.5
2. Find the maximum and minimum values, if any, of the following functions given by:
(i)
(ii)
(iii)
(iv)
(v)
Ans. (i) Given:
……….(i)
Since
for all
R
Subtracting 1 from both sides, 

Therefore, minimum value of
is
which is obtained when
i.e., 
From eq. (i), maximum value of
hence it does not exist.
(ii) Given: 
Since
for all
R
Multiplying by
both sides and adding 3 both sides,


Therefore, maximum value of
is
which is obtained when
i.e., 
From eq. (i), minimum value of
hence it does not exist.
(iii) Given:
……….(i)
Since
for all
R
Adding 5 to all sides, 

Therefore, minimum value of
is 4 and maximum value is 6.
(iv) Given: 
Since
for all
R
Adding 3 to all sides, 

Therefore, minimum value of
is 2 and maximum value is 4.
(v) Given:
……….(i)
Since 
Adding 1 to both sides, 

Therefore, neither minimum value not maximum value of
exists.
NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 6.5
3. Find the local maxima and local minima, if any, of the following functions. Find also the local maximum and the local minimum values, as the case may be:
(i)
(ii)
(iii)
(iv)
(v)
(vi)
(vii)
(viii)
Ans. (i) Given: 
and 
Now 
[Turning point]
Again, when
,
[Positive]
Therefore,
is a point of local minima and local minimum value = 
(ii) Given: 
and 
Now 



or
[Turning points]
Again, when
,
[Negative]
is a point of local maxima and local maximum value 
And when
[Positive]
is a point of local minima and local minimum value 
(iii) Given:
……….(i)
and 
Now 



[Positive]
can have values in both I and III quadrant.
But,
therefore,
is only in I quadrant.
=
[Turning point]
At

= 
=
=
=
[Negative]
is a point of local maxima and local maximum value
= 
= 
(iv) Given:
……….(i)
and 
Now 



[Negative]
can have values in both II and IV quadrant.
= 
=
or 
or 
and
[Turning point]
At
= 
= 
= 
= 
=
=
[Negative]
is a point of local maxima and local maximum value = 
= 
=
= 
At

= 
= 
= 
= 
=
=
[Positive]
is a point of local maxima and local maximum value = 
= 
=
= 
(v) Given: 
and 
Now 



or
[Turning points]
At
[Negative]
is a point of local maxima and local maximum value is 
At
[Positive]
is a point of local minima and local minimum value is 
(vi) Given: 

= 
=
and 
Now 
= 0

or 
But
therefore
is only the turning point.
is a point of local minima and local minimum value is 
(vii) Given: 
and

= 
Now 

[Turning point]
At
[Negative]
is a point of local maxima and local maximum value is 
(viii) Given: 

= 
=
= 
And 
= 
= 
Now 
= 0


is a point of local maxima and local maximum value is 
Again 
= 
has local maximum value at 
NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 6.5
4. Prove that the following functions do not have maxima or minima:
(i)
(ii)
(iii)
Ans. (i) Given: 

Now 

But this gives no real value of
Therefore, there is no turning point.
does not have maxima or minima.
(ii) Given: 

Now 

1 = 0
But this is not possible. Therefore, there is no turning point.
does not have maxima or minima.
(iii) Given: 

Now 


= 
= 
Here, values of
are imaginary.
does not have maxima or minima.
5. Find the absolute maximum value and the absolute minimum value of the following functions in the given intervals:
(i)
(ii)
(iii)
(iv)
Ans. (i) Given: 

Now 


At

At

At

Therefore, absolute minimum value of
is
and absolute maximum value is 8.
(ii) Given: 

Now 


[Positive]
is in I quadrant. [
]





Therefore, absolute minimum value is
and absolute maximum value is 1.
(iii) Given: 

Now 


At

At

At

Therefore, absolute minimum value is
and absolute maximum value is 8.
(iv) Given: 

Now 


At

At

Therefore, absolute minimum value is
and absolute maximum value is 19.
6. Find the maximum profit that a company can make, if the profit function is given by
Ans. Given: Profit function 
and 
Now 


At
,
[Negative]
has a local maximum value at
.
At
, Maximum profit
= 
= 41 + 16 – 8 = 49
7. Find both the maximum value and minimum value of
on the interval [0, 3].
Ans. Let
on [0, 3]

Now 



or 
Since
is imaginary, therefore it is rejected.
is turning point.
At
= 
At

At

Therefore, absolute minimum value is
and absolute maximum value is 25.
8. At what points on the interval
does the function
attain its maximum value?
Ans. Let 

Now 



Putting

Now 

= 
=
= 
Putting 




Also
and 
Since
attains its maximum value 1 at
and 
Therefore, the required points are
and 
9. What is the maximum value of the function
Ans. Let 

Now 


= 
[Turning point]

= 
= 
= 
= 
If
is even, then 
If
is odd, then 
Therefore, maximum value of
is
and minimum value of
is 
10. Find the maximum value of
in the interval [1, 3]. Find the maximum value of the same function in
Ans. Let 

Now 



or
[Turning points]
For Interval [1, 3],
is turning point.
At

At

At

Therefore, maximum value of
is 89.
For Interval
is turning point.
At

At

At

Therefore, maximum value of
is 139.
11. It is given that at
the function
attains its maximum value, on the interval [0, 20]. Find the value of
Ans. Let 

Since,
attains its maximum value at
in the interval [0, 2], therefore 



NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 6.5
12. Find the maximum and minimum value of
on
Ans. Let 

Now 



=
= 
= 
where
Z

For
But
, therefore 
For
=
and 
For

But
, therefore 
Therefore, it is clear that the only turning point of
given by
which belong to given closed interval
are, 
At 
nearly
At 
nearly
At 
nearly
At 
nearly
At

At 
nearly
Therefore, Maximum value =
and minimum value = 0
NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 6.5
13. Find two numbers whose sum is 24 and whose product is as large as possible.
Ans. Let the two numbers be
and 
According to the question, 
…….(i)
And let
is the product of
and 

[From eq. (i)]

and 
Now to find turning point, 

At
,
[Negative]
is a point of local maxima and
is maximum at
.
From eq. (i), 
Therefore, the two required numbers are 12 and 12.
NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 6.5
14. Find two positive integers
and
such that
and
is maximum.
Ans. Given:
……….(i)
Let P =
[To be maximized] ……….(ii)
Putting from eq. (i),
in eq. (ii),
P = 
…..(iii)
Now 


It is clear that
changes sign from positive to negative as
increases through 45.
Therefore, P is maximum when 
Hence,
is maximum when
and 
NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 6.5
15. Find two positive integers
and
such that their sum is 35 and the product
is a maximum.
Ans. Given: 
……….(i)
Let 
[From eq. (i)]




……….(ii)
Now 

or
or 
or
or 
Now
is rejected because according to question,
is a positive number.
Also
is rejected because from eq. (i),
= 35 – 35 = 0, but
is positive.
Therefore,
is only the turning point.

At
, 
= 
By second derivative test,
will be maximum at
when
.
Therefore, the required numbers are 10 and 25.
NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 6.5
16. Find two positive integers whose sum is 16 and sum of whose cubes is minimum.
Ans. Let the two positive numbers are
and 

……….(i)
Let 
[From eq. (i)]

= 
and 
Now
= 0


At
is positive.
is a point of local minima and
is minimum when
.

Therefore, the required numbers are 8 and 8.
NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 6.5
17. A square piece of tin of side 18 cm is to be made into a box without top, by cutting a square from each corner and folding up the flaps to form the box. What should be the side of the square to be cut off so that the volume of the box is the maximum possible?
Ans. Given: Each side of square piece of tin is 18 cm.
Let
cm be the side of each of the four squares cut off from each corner.
Then dimensions of the open box formed by folding the flaps after cutting off squares are
and
cm.
Let
denotes the volume of the open box.



= 
and 
Now
= 0



or 
is rejected because at
length =
which is impossible.
is the turning point.
At
,
[Negative]
·
is minimum at
i.e., side of each square to be cut off from each corner for maximum volume is 3 cm.
NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 6.5
18. A rectangular sheet of tin 45 cm by 24 cm is to be made into a box without top, by cutting off square from each corner and folding up the flaps. What should be the side of the square to be cut off so that the volume of the box is maximum?
Ans. Given: Dimensions of rectangular sheet are 45 cm and 24 cm.
Let
cm be the side of each of the four squares cut off from each corner.
Then dimensions of the open box formed by folding the flaps after cutting off squares are
and
cm.
Let
denotes the volume of the open box.


= 
and 
Now
= 0



or 
is rejected because at
length =
which is impossible.
is the turning point.
At
,
[Negative]
·
is minimum at
i.e., side of each square to be cut off from each corner for maximum volume is 5 cm.
NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 6.5
19. Show that of all the rectangles inscribed in a given fixed circle, the square has maximum area.
Ans. Let PQRS be the rectangle inscribed in a given circle with centre O and radius 

Let
and
be the length and breadth of the rectangle, i.e.,
and 
In right angled triangle PQR, using Pythagoras theorem,
PQ2 + QR2 = PR2


…..(i)
Let A be the area of the rectangle, then A =
= 

= 
And 
= 

= 
Now 
= 0



At
,
[Negative]
At
, area of rectangle is maximum.
And from eq. (i),
,
i.e., 
Therefore, the area of inscribed rectangle is maximum when it is square.
NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 6.5
20. Show that the right circular cylinder of given surface and maximum volume is such that its height is equal to the diameter of the base.
Ans. Let
be the radius of the circular base and
be the height of closed right circular cylinder.
Total surface area (S) = 
=
(say)

…..(i)
Volume of cylinder 
=
[From eq. (i)]

and 
Now 


At
[Negative]
is maximum at
.
From eq. (i), 
=
= 
Height = Diameter
Therefore, the volume of cylinder is maximum when its height is equal to the diameter of its base.
NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 6.5
21. Of all the closed cylindrical cans (right circular), of a given volume of 100 cubic centimeters, find the dimensions of the can which has the minimum surface area.
Ans. Let
be the radius of the circular base and
be the height of closed right circular cylinder.
According to the question, Volume of the cylinder 
…(i)
Total surface area (S) = 
= 
=
[From eq. (i)]
S = 
= 
and 
Now 





At

=
=
[Positive]
S is minimum when radius
cm
From eq. (i)

=
= 
NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 6.5
22. A wire of length 28 m is to be cut into two pieces. One of the pieces is to be made into a square and the other into a circle. What should be the length of the two pieces so that the combined area of the square and the circle is minimum?
Ans. Let
meters be the side of square and
meters be the radius of the circle.
Length of the wire = Perimeter of square + Circumference of circle
= 28

……….(i)
Area of square =
and Area of circle = 
Combined area (A) =
+
=
+ 
= 
and 
Now 





And
[Positive]
A is minimum when 
Therefore, the wire should be cut at a distance
from one end.
NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 6.5
23. Prove that the volume of the largest cone that can be inscribed in a sphere of radius R is
of the volume of the sphere.
Ans. Let O be the centre and R be the radius of the given sphere, BM =
and AM = 

In right angled triangle OMB, using Pythagoras theorem,
OM2 + BM2 = OB2



……….(i)
Volume of a cone inscribed in the given sphere
= 
……….(ii)
and 
Now 




At

= 
=
[Negative]
is maximum at 
From eq. (i) 
= 
Maximum volume of the cone
= 
=
(Volume of the sphere)
NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 6.5
24. Show that the right circular cone of least curve surface and given volume has an altitude equal to
time the radius of the base.
Ans. Let
be the radius and
be the height of the cone.
Volume of the cone (V) = 
(say) ……….(i)
And Surface area of the cone (S) = 
(say) ….(ii)

= 
= 
and 
Now 





……….(iii)
At
[Positive]
is minimum when 
From eq. (i), 
=
[From eq. (iii)]


Therefore, Surface area is minimum when height =
(radius of base)
NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 6.5
25. Show that the semi-vertical angle of the cone of the maximum value and of given slant height is
Ans. Let
be the radius,
be the height,
be the slant height of given cone and
be the semi-vertical angle of cone.

……….(i)
Volume of the cone (V) =
……….(ii)
V = 
= 
and 
Now 




At

=
[Negative]
V is maximum at 
From eq. (i), 

Semi-vertical angle, 
= 

NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 6.5
26. Show that the semi-vertical angle of the right circular cone of given surface area and maximum volume is
Ans. Let
be the radius and
be the height of the cone and semi-vertical angle be 
Total Surface area of cone (S) = 
(say)




……….(i)
Volume of cone (V) = 
= 
= 

=
[Using quotient rule]
……….(ii)
Now 




[height can’t be negative]
is the turning point.
Since,
, therefore, Volume is maximum at 
From eq. (i), 

Now Semi-vertical angle of the cone
= 

Choose the correct answer in the Exercises 27 to 29.
NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 6.5
27. The point on the curve
which is nearest to the point (0, 5) is:
(A)
(B)
(C) (0, 0)
(D) (2, 2)
Ans. Equation of the curve is
……….(i)
Let P
be any point on the curve (i), then according to question,
Distance between given point (0, 5) and P =
(say)

=
[From eq. (i)]

= Z (say)
and 
Now 


At 
[Positive]
Z is minimum and
is minimum at 
From eq. (i)


and
are two points on curve (i) which are nearest to (0, 5).
Therefore, option (A) is correct.
28. For all real values of
the minimum value of
is:
(A) 0
(B) 1
(C) 3
(D)
Ans. Given:
……….(i)



= 
Now 
= 0




and
[Turning points]
At
,
from eq. (i),

At
,
from eq. (i),
[Minimum value]
Therefore, option (D) is correct.
29. The maximum value of
is:
(A)
(B)
(C) 1
(D) 
Ans. Let 
=
,
……….(i)

= 
Now 
= 0

[Turning point] and it belongs to the given enclosed interval
i.e., [0, 1].
At
, from eq. (i),

At
from eq. (i),

At
, from eq. (i),

Maximum value of
is 1.
Therefore, option (C) is correct.
NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 6.5
NCERT Solutions Class 12 Maths PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 12 Maths includes text book solutions from both part 1 and part 2. NCERT Solutions for CBSE Class 12 Maths have total 20 chapters. 12 Maths NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Maths class 12 solutions PDF and Maths ncert class 12 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide
CBSE App for Class 12
To download NCERT Solutions for class 12 Physics, Chemistry, Biology, History, Political Science, Economics, Geography, Computer Science, Home Science, Accountancy, Business Studies and Home Science; do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.
Test Generator
Create question paper PDF and online tests with your own name & logo in minutes.
Create Now
Learn8 App
Practice unlimited questions for Entrance tests & government job exams at ₹99 only
Install Now